KRİTİK durumdaki hasta ya da yaralıya ilk müdahaleyi yapan sağlık profesyoneline ‘paramedik’ deniyor. Acil tıp hizmetlerinde, yaşam zincirini ve hastane öncesi acil bakımın önemli bir parçasını oluşturuyorlar. 2005’ten bu yana her yıl 22 Aralık’ta Paramedikler Günü kutlanıyor. Bu günde paramediklerin mesleki olarak yaşadıkları ve mesleklerinin önemine değiniliyor. Peki, paramediklerin yaşadığı mesleki sorunlar neler? Paramedik mesleğinin önemi nedir?

‘ZAMANLA YARIŞIYORUZ’

Özel bir hastanede Acil Sağlık Teknisyeni diğer adıyla Paramedik olan Semra Tetik mesleğe dair bilgiler verdi. Tetik, “Öncelikle 22 Aralık Paramedikler Günü’müzü kutluyorum. Benimle beraber bu mesleği yapan tüm arkadaşlarıma kolaylıklar diliyorum. Biz, kaza yaralanma gibi durumlarda hastaya ilk müdahalede bulunan kişileriz. İlk etapta aileden hastanın durumu hakkında bilgi alıyoruz daha sonra hastayla ilgileniyoruz. Mesleğimiz ilk müdahale olduğu için zaman ile yarışıyoruz. Hızlı bir şekilde hastaya ulaşmalı ve gerekli tedavileri yapmalıyız” dedi.

ambulans

‘HASTAYA YANLIŞ MÜDAHALE ETMEK YERİNE 112’Yİ ARAYIN’

Mesleğin zorlu yanlarına değinen Tetik, “Mesleğimizin en zorlu yanlarından biri bilgisiz insanlar. İlk yardım bilgisi olmayan kişiler hastaya müdahale etmeye kalkışıyor. Eğer bilginiz yok ise yapmanız gereken 112 Acil Çağrı Merkezi’ni arayıp bizi bilgilendirmek ve hastanın yanında beklemeniz. Yanlış bir şey yapmayın. Kişi canından olabilir. Ayrıca kalabalık bir ortamda hasta izlemek gibi hobileri olan kişiler maalesef çok fazla. Hasta düştüğü zaman etrafına toplanmak doğru değil. Hastanın nefes alabileceği alan bırakılmalı ve korkutulmamalıdır” ifadelerini kullandı.

‘İNSANLARI KURTARIYOR OLUŞUMUZ BİZİ MUTLU EDİYOR’

Paramediklerin çalışma saatlerinin düzensiz olduğunu söyleyen Tetik, “Bu mesleği yapmak isteyen kişilerin öncelikle çalışma saatlerinin düzensizliğine alışması gerekiyor. İşimiz hayat kurtarmaya odaklı bir iş olduğu için her an her zaman hazırlıklı olmalıyız. Afet gibi acil durumlarda da biz aktif olarak çalışıyoruz.  İşimizin en güzel yanı hayata dokunuyoruz. Kiminin annesini, babasını, kardeşini kurtarıyor oluşumuz bizi mutlu ediyor” diye konuştu.

ilk-2

‘ATANMAK İÇİN BİR SINAV KADERİMİZİ BELİRLEMEMELİ’

Paramediklerin atanma sorununa değinen Tetik, “Bizler bölümümüzde gerekli eğitimleri almış kişileriz ancak iş bulmakta zorlanıyoruz. Ben KPSS’de gerekli puanı alamadığım için yıllarca iş bulamadım ve özelde çalışmak zorunda kaldım. Özelde çalışmak elbette sorun değil sonuçta hayat kurtarıyoruz ancak emeğinin maddi olarak karşılığını alamıyorsun. Özlük hakların yok. Bu nedenle devlet hastanelerine atanmak istiyoruz ancak atama için alımlar yeterli değil ve puanlar yüksek. Biz mesleğimizde iyi insanlarız. Sadece KPSS’yi yapamadığımız için başarısız mı oluyoruz? Bir sınav bizim başarımızı ölçmemeli. Bu nedenle paramedik alımlarının artmasını yetkililerden istiyoruz” dedi. ÖZEL HABER/ÇİĞDEM KORKAN

Editör: Uğur Keskin