Ramazan ayında oruç tutarken susuzluğa karşı alınacak önlemler ile ilgili Uzman Diyetisyen Şükrü Can Gülşen önemli bilgiler verdi.  

Uzm.dyt.şükrü Bey

Uzman Diyetisyen Şükrü Can Gülşen, iftarda fazla yemektan kaçınılması gerektiğini belirterek, "İftarda veya sahurda birden ve çok fazla yemek yemek sindirim sürecinde oluşan su ihtiyacını artırır. Bu da hem metabolizmayı yorar hem su ihtiyacınız artar. Çay ve kahve diüretik olduğundan çok fazla idrara çıkartır. Bu da böbreklerde ve iç organlarda su ihtiyacını artırır. Ayrıca kahvenin içinde bulunan kafein ve tein suya ihtiyaç duyan mikro elzem maddelerdir. Bu da su ihtiyacını artırır. Kola ve şekerli meşrubatlar asla suyun yerini tutamazlar. Ama kişi sıvı aldığından su ihtiyacının karşılandığını düşünür ve su tüketimini azaltır. Bu durumda büyük bir yanlıştır. Bu sebeple bu meşrubatları sınırlandırmalı ve su tüketiminin artırılması gerekir" dedi. 

Coffee 777612 1280

Yeterli Oranda Su Tüketin

Ramazan da yemek saatleri değiştiğinden kişilerin çok fazla su tüketmekten ziyade yemek ihtiyacını karşılamaya çalıştığını söyleyen Şükrü Can Gülşen, "Su, besinlerin sindiriminde kullanılan önemli maddedir. Bu sebeple iftarla sahura arsında minumum 2 lt su tüketilmelidir. Bitkisel ve hayvansal yağlar ve içerğinde tuz yağ bulunan soslar ve kremaların da sindirimi çok güçtür. Tükettiğimiz suyun büyük bir kısmı bunların sindiriminde görev aldığından su ihtiyacını artırır. İftarda sınırlı, sahurda hiç tüketmemek gerekir" diye konuştu. 

Oruççç

Tuzlu Gıdalardan Uzak Durun

Tuzlu gıdalardan uzak durulması gerektiğini söyleyen Gülşen, "Tuzun içerisinde bulunan sodyum ozmotik basınçta görev aldığından çok fazla su tutar. Bu sebeple su ihtiyacını çok artırır ama suyun kullanımına da çok fazla izin vermez. Bu sebeple tuzlu gıdalardan uzak durulması lazımdır" dedi. 

Water 2315559 1280

Kaynak: HABER MERKEZİ