Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda değişiklik içeren kanun teklifi Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Kanun teklifinde aile hekimlerine yönelik düzenlemeler de yer aldı. Aile Hekimliği Kanunu'ndaki değişiklikle yabancılara sunulan hizmetler, mesai dışında sunulan geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları ile özel amaçlı raporlardan bakanlıkça belirlenenler hariç olmak üzere, aile hekimliği hizmetleri ücretsiz olacak.
RAPORLAR ÜCRETLİ OLACAK
Bu maddeler arasında en dikkat çekici olanlardan biri, raporların ücretli olacağına yönelik ibareler içeren madde oldu. Kanun teklifine göre, aile hekimlerinden alınacak olan ve istirahat raporu dışında kalan sağlık raporu, ehliyet gibi resmi evraklar için gerekli olan yeterlilik raporları ücretli olacak.
Konu ile alakalı Ekspres’e özel açıklamalarda bulunan Aile Hekimleri Derneği Antalya Şube Başkanı Dilek Şahin, aile hekimlerinin ekonomilerinin raporlara bağlanmasını doğru bulmadıklarını belirterek, bütün devlet hastanelerinde de bu raporlardan ücret alındığını ancak kamuoyunda sadece aile hekimlerinin bu ücreti alacağı algısının oluştuğunu söyledi.
RAPORLAR KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİNE DAHİL EDİLMEMELİ
Aile Hekimleri Derneği Antalya Şube Başkanı Dilek Şahin, raporların koruyucu sağlık hizmeti kapsamında alınmaması gerektiğini ifade ederek, “Koruyucu sağlık hizmetleri, birinci basamak demektir. Raporların birinci basamakta verilmesini uygun bulmuyoruz. Raporlar, koruyucu sağlık hizmetlerinin içinde değerlendirilmesi doğru değildir. İstirahat raporları dışındaki raporlar, özel birimler tarafından verilmesini uygun buluyoruz. Bu özel birimler için aile sağlığı merkezlerinde altyapılar oluşturulmalı. Gerekli bilimsel imkanlar ve veri tabanları sağlanmalıdır” diye konuştu.
ZATEN ÜCRETLİYDİ
Bahsi geçen raporların bütün devlet kurumlarında da ücret dahilinde verildiğini söyleyen Aile Hekimleri Derneği Antalya Şube Başkanı Dilek Şahin, “Zaten şu anda devlet hastanelerinde veya devletin başka sağlık kurumlarında ehliyet raporu gibi, sağlık raporu gibi, yeterlilik raporları gibi raporlar ücretli veriliyor. Şu anda oluşan algıda sadece aile hekimlerinden bu raporları almak isteyenlerin ücret vermesi gerektiği gibi bir algı oluşturuldu. Bunu oldukça yanlış buluyoruz” ifadelerini kullandı.
EKONOMİMİZ RAPORLAR ÜZERİNDEN DÜZELTİLEMEZ
Uzun zamandır ekonomik anlamda birçok sıkıntı çektiklerini ifade ederek mücadeleyi sürdürdüklerini belirten Dilek Şahin, ekonomik anlamda rahatlama veya iyileştirme için raporların kullanılmasından rahatsız olduklarını ifade etti. Şahin, “Zaten vatandaş enflasyonla savrulurken bunun aile hekimlerinin ekonomisinin raporlar ve rapor ücretleri üzerinden iyileştirilmeye çalışılması veya değerlendirilmesi yanlış buluyoruz” diye konuştu. Şahin, yetkili kurum ve kişilerle toplantılar yapacaklarını, bu toplantılardaki gündem maddeleri arasında rapor ücretlerinin de olduğunu sözlerine ekledi.