ANTALYA Ticaret Borsası (ATB) Kasım Ayı Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. Yönetimin bir aylık çalışmasıyla ilgili üyelerinin bilgilendirildiği toplantıda, Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır’ın Ankara’daki programı nedeniyle başkanlık görevini üstlenen Halil Bülbül ekonomi ve tarıma dair değerlendirmelerde bulundu. Antalya Ticaret Borsası’na Kasım ayı içerisinde 18 üye kayıt oldu.
HALİL BÜLBÜL, MUSTAFA CAHİT SÖNMEZ’İ ANDI
11 Kasım 2024 tarihinde geçirdiği kalp krizi nedeniyle hayatını kaybeden Antalya Ticaret Borsası üyesi Mustafa Cahit Sönmez’i anan Halil Bülbül şu ifadelere yer verdi: “Aramızdan zamansız ayrılan Meclis Üyemiz Mustafa Cahit Sönmez’in vefatı, hepimizde derin bir üzüntüye neden oldu. Camiamız ve Antalya için değerli bir insandı. İsmini her zaman iyi anılarla hatırlayacak, hayırla anacağız. Dualarla ebedi yolculuğuna uğurladığımız Mustafa ağabeye Allah’tan rahmet, ailesine, sevenlerine ve camiamıza sabır ve başsağlığı diliyorum. Ruhu şad, mekanı cennet olsun.”
BÜLBÜL: FIRTINA VE YAĞIŞLAR CİDDİ ZARARA YOL AÇTI
Antalya Ticaret Borsası üyesi Halil Bülbül, Antalya'nın farklı ilçelerinde meydana gelen kuvvetli fırtına, hortum ve şiddetli yağışların ardından afetin yaralarını sarmaya devam eden çiftçilerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bülbül, başta Serik, Aksu, Manavgat, Alanya ve Gazipaşa olmak üzere 9 ilçede etkili olan fırtına ve yağışların ciddi zararlara yol açtığını ancak can kaybı ve yaralanmaların olmamış olmasının en büyük tesellileri olduğunu belirtti.
ZARAR TESPİT ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü ve özellikle örtü altı tarım alanları ile meyve bahçelerinde ciddi zararlar oluştuğunu ifade eden Bülbül, “Üretimde sürdürülebilirliği sağlamak adına, afetin etkilediği çiftçilere faizsiz kredi desteği sağlanması ve mevcut kredi borçlarının en az iki yıl süreyle ertelenmesi gerekmektedir. Ayrıca, Cumhurbaşkanlığı tarafından acil destek kapsamında ödenek sunulmalıdır” dedi.
SİGORTA SİSTEMİ İHTİYACI
Afetin, tarımsal sigorta sisteminin önemini bir kez daha gözler önüne serdiğini belirten Bülbül şu ifadelere yer verdi: “Antalya gibi afet riski yüksek bölgelerde sigorta kapsamının genişletilmesi gerekmektedir. Bu bölgelerdeki tüm tarım alanlarının sigorta kapsamına alınması gerekmektedir. Devlet katkı payının da en az yüzde 70'e çıkarılması lazım. TARSİM mevzuatında, tarımsal üretim yapılan tüm alanları kapsayacak şekilde kapsamlı bir düzenleme yapılmalı.”
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE ALTYAPI YATIRIMLARI
Son yıllarda, iklim değişikliğine bağlı olarak hortum ve sel gibi afet olaylarının Antalya’da arttığını ve aşırı iklim olaylarının sıklığının artacağını her fırsatta dile getirdiklerini belirten Bülbül, “Afetlerin etkilerini azaltmanın yolu kamusal altyapı yatırımlarından geçmektedir. Devletin altyapıya yapacağı yatırımlar afetlerin şiddetini azaltmada önemli bir rol oynayacaktır” dedi.
PLANLAMA VE İKLİM KRİZİ
Bülbül, özellikle örtü altı üretimin yoğun olduğu sahil şeridinde üretim planlamasının yalnızca kuraklık değil, sel, fırtına ve hortum gibi afetler de göz önünde bulundurularak yapılması gerektiğini belirtti. Kurak geçen yaz ve sonbahar mevsimlerinin ardından aşırı yağışların yaşanmasının iklim krizinin kaçınılmaz sonuçlarından biri olduğunu ifade eden Bülbül, “Umarız daha fazla kayıp yaşanmaz” dedi.
BÜLBÜL: KENT EKONOMİSİ, ÜLKE ORTALAMASININ GERİSİNDE KALDI
2024 yılı itibariyle açıklanan ekonomik veriler, kent ekonomisinin ülke ortalamasından daha kötü bir performans sergilediğini ortaya koydu. Meclis toplantılarında kent ekonomisinin durumunu değerlendiren Halil Bülbül, “Yıl boyunca yaptığımız analizlere göre, kentimiz bu yıl ülke ortalamasının çok gerisinde kaldı. 2023 yılına göre daha kötü bir ekonomik tabloyla karşı karşıyayız. Geçmiş yıllarda kent ekonomisi, genellikle ülke ortalamasının üzerinde bir performans gösterdi ancak bu yıl döviz kuru ve enflasyon ilişkisi nedeniyle zorlu bir süreç yaşandı. Kur artışı, enflasyon hızının altında kaldı ve bu durum, dışa açık olan kent ekonomisini olumsuz etkiledi. Ekim ayında kurulan şirket sayısı ülke genelinde yüzde 12,2 azalırken kentimizde yüzde 24,1 azaldı. Kapanan şirket sayısı ise ülke genelinde yüzde 21,2 artarken kentimizde yüzde 47,6 artış gösterdi. Protestolu senet tutarı kentimizde yüzde 305 artarken karşılıksız çek tutarı yüzde 255 arttı. Bu, kentimizin ekonomik zorluklarla karşı karşıya olduğunu net bir şekilde gösteriyor” diye konuştu.
İHRACAT PERFORMANSINDAKİ ZAYIFLAMA
İhracat rakamları da kötü bir seyir izliyor. Bülbül, “Ekim ayında toplam ihracat ülke genelinde yüzde 2,6 artarken kentimizde sadece yüzde 1,5 arttı. Tarımsal ihracatımızda ise yüzde 0,2’lik bir azalma yaşandı. İşletmelerin sermaye yetersizlikleri ve krediye erişim zorlukları büyük bir sorun teşkil ediyor. Bu durumu aşmak için krediye erişim kolaylıklarının sağlanması ve maliyetlerin düşürülmesi gerektiğini düşünüyorum. Sağlıklı bir ekonomik büyüme için gerekli adımların atılması gerekmekte” dedi.
Halil Bülbül, meslek komiteleri toplantılarında gündeme getirdiği birkaç önemli konuya da dikkat çekti. Mevcut piyasa koşulları doğrultusunda tarımsal kredi limitlerinin güncellenmesi gerektiğini ifade eden Bülbül, “Tarımsal kredilerde diğer sektörlere kıyasla daha az güncelleme yapılmakta. Bu durum, tarımsal işletmelerin sürdürülebilirliğini olumsuz etkiliyor. Tarımsal işletme ve yatırım kredisi limitlerinin en az iki katına çıkarılması, sektörün ihtiyaçlarına daha etkili bir şekilde yanıt verilmesine katkı sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.
Merkez Bankası’nın 15 Ekim 2024 tarihinde yayımladığı döviz dönüşüm desteğiyle ilgili de bir eleştiride bulunan Bülbül, “Gerçek kişi işletmeleri, tüzel kişiliklere sahip işletmeler gibi ihracat yapmasına rağmen, döviz dönüşüm desteğinden faydalanamıyor. Bu durum, ticari rekabet açısından olumsuz sonuçlar doğuruyor. Gerçek kişi işletmelerinin de bu destekten yararlanabilmesi için girişimlerimizi sürdüreceğiz” dedi.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikalinin 86. yıl dönümü nedeniyle Bülbül, “Ruhu şad olsun” diyerek Atatürk’ü saygı, minnet ve özlemle andı.