TÜİK, Mart ayı enflasyonunu aylık bazda yüzde 2,46, yıllık ise yüzde 38,10 olarak duyurdu. Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise enflasyonu aylık bazda yüzde 3,91, yıllık ise yüzde 75,20 olarak açıkladı. TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamı ile bağımsız akademisyen ve ekonomistlerden oluşan Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG) açıkladığı yıllık enflasyon arasındaki iki kat fark dikkat çekti.
TÜİK alt grupları gösterge olarak alındığında en fazla yükseliş yüzde 6,55 ile "Gıda ve alkolsüz içecekler" kaleminde gerçekleşti. En çok aylık düşüş yüzde 0 ile "sağlık" grubunda oldu.
Daha önce yapılan araştırmalarda Mart ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 2,87 olmuş, ekonomistler, yıllık enflasyonun yüzde 38,66'ya ineceğini öngörmüştü. Açıklanan rakamlar enflasyon beklentilerin altında gerçekleşti.
SADECE RAKAMDAN İBARET
Konu ile alakalı Ekspres’e değerlendirmelerde bulunan Türk-İş Antalya İl Başkanı Cemil Ünal, “Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı rakamlardan ziyade açlık ve yoksulluk sınırının nereye geldiğine bakmak lazım. TÜİK sanki rakamları açıklarken market ve pazarları dolaşmıyor yahut dolaşsa da rakamlardan net veri alamıyor. Ortaya çıkan rakamlar bunu gösteriyor. Temel ihtiyaçların, gıda maddelerinin, sağlık maliyetlerinin geldiği nokta ortadayken açıklanan enflasyon rakamı sadece bir rakam olmaktan ibaret oluyor. Çarşıda, pazarda, dükkanlardaki enflasyon ile açıklanan enflasyonun pek bir bağı olmadığı görülüyor” dedi.
TATİL YAPAMADILAR
Açıklanan rakamların vergilerden maaşlara kadar birçok kaleme direkt etki etmesinden dolayı TÜİK’in emekçileri mağdur ettiğini ifade eden Başkan Ünal, “Çalışanlar mağdur oluyor. Özellikle aylık maaş alan emekçiler TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamları sebebiyle mağdur oluyorlar. İnsanlar içinde bulunduğumuz 9 günlük bayram tatilini bile doğru dürüst geçiremedi. Resmen bayram tatili, enflasyon ve yoksulluğa yenik düştü. Zaten yıl içinde çalışırken maddi yetersizlikler sebebiyle stres olan insanlar tatili de yine maddi yetersizlik sebebiyle yapamaz oldular” diye konuştu.
DENETİMLER ARTMALI
Enflasyon ve TÜİK’in açıkladığı rakamlar konusunda uzun süredir aynı noktada olduklarını ifade eden Cemil Ünal, “Biz de Türk-İş olarak bu noktada çalışmalar ve görüşmeler yapmaya devam ediyoruz. Türk-İş olarak denetimin olmadığını, denetimlerin artması gerektiğini, denetimler artarsa fiyatların daha stabil olabileceğini söylüyoruz. Uzun zamandır dile getirdiğimiz bu konuda gelişmelerin olması için çaba sarf etmeye devam edeceğiz” diyerek sözlerini sonlandırdı.
SINIRLAR NE?
Türk-İş’in açıkladığı Dört kişilik ailenin aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 23.615 TL oldu. Gıda ile birlikte diğer tüm temel harcamalar için haneye girmesi gereken toplam gelir tutarı yani yoksulluk sınırı ise 76.922 TL olarak açıklandı. Yine Türk-İş’in araştırmasında bekâr bir çalışanın aylık yaşama maliyetinin 30.617 TL olduğu saptandı.