KÜLTÜR - SANAT

Saat Kulesi ziyarete açılıyor

Turizm kenti Antalya’nın en önemli tarihi sembollerinden Saat Kulesi'nin 35 yıl önce kaybolan orijinal saatinin ikizi, dedektif gibi yapılan çalışmayla İstanbul’da bir koleksiyonerde bulundu ve sponsorluk yöntemiyle alındı. Onarımına başlanan saat yerine takılacak ve 3 ay sonra Saat Kulesi ziyarete açılacak

Antalya'nın en önemli sembollerinden Helenistik döneme tarihlenen burçlar üzerinde yer alan, kule kısmı Bizans döneminde yapılan ve 1900'lü yılların başında  
2'nci Abdülhamid döneminde Saat Kulesi olarak inşa edilen yapıda restorasyon çalışmaları yaklaşık 1.5 yıldır devam ediyor. Yapılan çalışmalarda kuledeki saatlerin orijinal değil plastik çıkmasının ardından Antalya Valiliği, orijinal saatlerin bulunması için araştırma başlattı. Orijinal saatlerin 1976 yılında kaybolmuş olabileceği değerlendirilirken o dönem yerine takılan saatlerin de plastik olduğu belirlendi. Yapılan saha taramasının ardından Saat Kulesi'nde kaybolan saat mekanizmasının ikizi İstanbul'da bir koleksiyonerde bulundu. İrtibata geçilmesinin ardından mekanizma sponsorluk yöntemiyle koleksiyonerden alındı. Saatin onarımı ise ‘Saat Doktoru’ olarak bilinen Recep Gürgen tarafından yapılıyor. Kuledeki çalışmanın tamamlanmasının ardından saat kısa süre sonra yerine takılacak ve 3 ay sonra ziyaretçilere açılacak. 
  Antalya Valiliği Kültür Varlıkları Birim Müdürü, Koruma ve Restorasyon Uzmanı Cemil Karabayram, Saat Kulesi’nde restorasyon çalışmalarının üç etap halinde devam ettiğini belirtti. Birinci etapta kubbe ve yapıdaki bozukluklara yönelik çalışmaların yapıldığını dile getiren Karabayram, “İkinci aşamada yapının statikle ilgili problemler vardı. Bir razva sonucu derin çatlaklar oluşmuştur. Buna yönelik bir proje hazırlandı. En önemli etap ise 3. aşamaydı. Bu süreçte hem statik sorunların giderildiği hem de bir taraftan da saat mekanizmasının mevcut yerine bırakılması olayıydı. Selçuklu'dan Osmanlı'ya, oradan büyük Türkiye Cumhuriyeti'ne gelen tarihi yapılarımıza yönelik her türlü disiplinize edilmiş mimari çalışmalar en iyi şekilde yürütülmektedir” dedi. 
 
  "Bizim saatle aynısı" 
  19. yüzyıl yapısı olan Antalya Saat Kulesi’ndeki saatin mekanizmasının geçmişte ‘çalındı’ haberleriyle gündeme geldiğini hatırlatan Karabayram, “Bir kayboluş, gidiş vardı. 28 Şubat 1976 tarihindeki bir gazete haberi Saat Kulesi’nin onarıma girdiğini gösteriyordu. Saatin kaybolması ya da ortadan kaybolması o tarihlere denk geliyordu. Saat mekanizmasına yönelik ciddi bir çalışma ve alan taraması yapıldı. Kurum arşivlerine kadar bakıldı. İstanbul’da bir iş insanına ulaştık, eser sever, saat sever bir kolleksiyonerdi. Orada bir saat tespit ettik. O saatin bizim saatle aynı döneme ait olduğunu belirledik. Makine tarzı, dönem, büyüklük ve form  olarak aynıydı. Bu saati kendisinden istedik. O da sponsor marifetiyle mekanizmayı bize devretti” diye konuştu. 
 
  "3 ay içinde bitecek" 
  Saat Kulesi’nin saat mekanizmasıyla ilgili çalışmaların iyi gittiğini ifade eden Karabayram, “Koleksiyonerden aldığımız mekanizma, bizim Saat Kulesi'ndeki mekanizmanın aynısı diyebiliriz, iki kardeşler. Mekanizma, sistem, kurgu hepsi aynı. Bunu Türkiye’nin 'Saat Doktoru' olarak bilinen Recep Gürgen yapıyor. Saatimizi onarıyor. Saat Kulesi, Valimiz Hulisi Şahin başkanlığında Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’un himayelerinde önümüzdeki günlerde açılacak. Evet çalışma biraz uzun sürdü. Biz bu saati aramaya dedektiflik değil de eser sevgisi diyoruz. Buraya bir elektronik saat takabilirdik ama önemli olan ilk günkü gibi aynı makine sistemini kurup, onun o ahenkle hayat buldurulmasıdır. 3 ay içinde çalışmalarını bitirip açılışı yapacağız" dedi.