KÜLTÜR - SANAT

Şah Ardıç 1000 yaşına girmeye hazırlanıyor

Kızlar Sivrisi Dağı’nda, yüzyıllara meydan okuyan bir ağaç var: Şah Ardıç. Elmalı ilçesinin Sedir Araştırma Ormanı'nda yükselen bu kutsal ağaç, 1520 metre rakımda, bin yılın kıyısında duran bir zaman tanığı. 5 yıl içinde bin yaşına ulaşacak olan Şah Ardıç, Anadolu'nun derin tarihini, doğanın sırlarını ve yaşamın inceliklerini öğreten bir bilge olarak anılıyor

Elmalı'nın yamaçlarında, Kızlar Sivrisi Dağı eteklerindeki 1520 metre rakımda, Sedir Araştırma Ormanı'nın gizemli dokusunda, tarih kokan bir hikaye gizleniyor. Şah Ardıç adını taşıyan bu yaşlı ağaç, bin yıllık bir sırrın bekçisi olarak gökyüzüne uzanıyor. O, 1000 yaşına ulaşmak üzere, zamana meydan okuyan bir tanık, bir şahit olmuştu Anadolu'nun geçmişine.

DOĞANIN İNCELİKLERİ

Şah Ardıç, Elmalı dağlarında öğretilerini savururken, halk arasında ‘Kokulu Ardıç’ olarak da anılıyor. 2.42 metre çapındaki gövdesi ve 22.8 metre boyundaki görkemli figürüyle ve eşsiz kokusuyla insanlara doğanın inceliklerini öğretiyor. Elmalı Sedir Araştırma Ormanı’nda, bu eşsiz ağaç, Toros Sediri ve Ardıç türlerinin uzun yıllar boyunca yaşayabilme ve muazzam gövdeler oluşturabilme yeteneğini sergiliyor.

ŞAH ARDIÇ'IN ANITSAL VARLIĞI

1962 yılında, bilimsel merakla yanıp tutuşan bir grup araştırmacı tarafından keşfedildi Şah Ardıç. Batı Akdeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü ekipleri, 7.46 metrelik gövde çevresindeki bu anıtsal ağacı ölçerken, onun yaşamına tanıklık etmenin ayrıcalığını yaşadılar. Şah Ardıç, Anadolu Selçuklu devletinin son döneminden Osmanlı İmparatorluğu'nun tamamına kadar uzanan bir geçmişin şahidiydi.

ELMALI SEDİR ARAŞTIRMA ORMANI

Orman Genel Müdürlüğü Batı Akdeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü kaynaklarına göre Elmalı Sedir Araştırma Ormanı, Toros Sediri'nin gizemini ve Boz Ardıç'ın direncini bir araya getirerek dans eden bir hikaye sunuyor. Bu arazi, 750 farklı bitki türüne ev sahipliği yaparken, bu bitkilerin 167 tanesi IUCN kategorilerine göre tehlike altında olan bitkiler arasında yer alıyor. Şah Ardıç'ın gözetiminde, bu arazide 19 memeli, 17 sürüngen ve 59 kuş türü özgürce dolaşıyor, doğanın harmonisi içinde yaşamlarını sürdürüyorlar.

Şah Ardıç, Sedir Araştırma Ormanı'nın yaşayan bir öyküsü. İnsanlara doğanın derslerini öğreten, tarihe tanıklık eden, geçmişle bugünü birleştiren bu muazzam ağaç, 1000 yaşına girmeye hazırlanıyor. Elmalı'nın kucağında, bin yıldır süren yaşam yolculuğunu sürdürürken Şah Ardıç, doğanın ve tarihin büyüsünü bir araya getiren eşsiz bir varlık olarak sonsuz bir öykünün kahramanı. Haber/Erendiz ÖZKURT