GÜNDEM

Sahte bala dikkat edin

Tarım ve Orman Bakanlığı yaptığı kontroller sonucunda taklit ve tağşiş yapılan ürünlere her gün yenileri ekleniyor. Özellikle son dönemde piyasada satılan balların yüzde 95’inin sahte olduğu iddia edildi

ANTALYA Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'in haberine göre, Türkiye, son günlerde restoranlardaki yiyeceklerden çıkan tek tırnak ve domuz etini konuşurken taklit ve tağşiş kapalı ürünlerde girdi. Mutfaklardan eksik olmayan kahvaltılık ürünlerden çaya kadar her şeyde taklit ve tağşiş bulunuyor. Gıda Mühendisi Büşra Örten gıdada yaşanılan bu gelişmeler sonucunda vatandaşlara uyarılarda bulunarak, “Vatandaşlar kendi denetimi ilk olarak kendileri sağlamalılar. Temizliğin yanı sıra güvenilir marka ve devamlılık önemli” dedi.



UYARILARDA BULUNDU
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın gıda alanında taklit ve tağşiş yapan kurum ve kişileri açıklamasının ardından ülkenin önde gelen firmalarının da listede olması dikkat çekti. Gıda Mühendisi Büşra Örten vatandaşları uyararak, “Özellikle kırmızı ve beyaz et, en çok tağşiş ürünlerin başında geliyor. Farklı bir hayvanın parçalarına kadar karışıma imkân kılıyor. Bu nedenle de özellikle gıda üzerine hizmet veren işletmelerin bakanlık yetkililerince daha sık denetlenmesi gerekiyor. Ayrıca cezaların da caydırıcı boyutlara çıkarılması çok önemli” dedi.

Kapalı ürünlerde vatandaşlara daha çok görev düştüğünü ve güvenilir gıdanın raf ömrü süresince fiziksel, kimyasal ve biyolojik herhangi bir risk taşımaması anlamına geldiğini söyleyen Gıda Mühendisi Örten, “Tüketici olarak bizlerin, bilinçlenmesi gerekir. Günümüzde gıda üretimi zincirinde küresel sorun, haksız kazanç elde etmeye yönelik hileli gıda üretimdir. Ülkemizde de hileli gıda üreten çok sayıda firma var. Gıda güvenliği, gıda güvencesi, gıda güvenirliği, gıda egemenliği diye terimler hayatımızda sıkça kullandığımız terimler ancak uygulama da eksik kalınan yönlerimiz. Bu nedenle özellikle kapalı ürünleri kesinlikle açık almamak gerekiyor. Alınan markanın o ürününde bariz bir değişim olmuş mu ona da bakmak gerekli” dedi. Örten ayrıca dünyada gıda alanında en çok yapılan sahtekarlığın ballarda olduğunu da ifade ederek, “Bal, dünyada sahtesinin en çok yapılığı ürünlerin başında geliyor. Bu nedenle piyasalarda gördüğümüz balların yüzde 95 balın gerçek bal değil. Dünyada bu bir kangren haline gelmiştir” dedi.