EKONOMİ

Tasarrufa kredi engeli

Dışa bağımlılığı azaltarak Türkiye’nin enerji ithalatı faturasında yıllık 10 milyar lira düşüş sağlanması amacıyla binalarda enerji tasarrufu sağlamaya yönelik çıkartılan ‘Enerji Kimlik Belgesi’ için verilen kredilerde vade kısaltılarak faiz oranları artırıldı

ANTALYA Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'in haberine göre, binalarda enerji verimliliğinin artırılması için teşviklerin devreye girmesi gerektiğini söyleyen Makina Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, “Yeni yapılacak binaların enerji kimlik belgesine uygun yapılması şart koşulduğu gibi binanın bu kimliğe sahip olması da şart koşulmuştur. Mevcut yapı stoku için böyle bir yaptırım söz konusu değildir. Her ne kadar mevcut yapılarda enerji kimlik belgesi almak zorunda olsa da enerji verimlilik sınıfı için bir sınırlama söz konusu değil. Bu nedenle mevcut binalarda enerji verimliliğinin sağlanması için teşvik mekanizmalarının devreye alınması gerekmektedir” dedi. Binalarda harcanan enerjinin yüksekliğine dikkat çeken Makina Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, “Ülkemizde 2007 yılında ‘Enerji Verimliliği’ kanunu yayınlanmış ve bu kanun kapsamında da 2008 tarihinde yayınlanan ve 2009 tarihinde de yürürlüğe giren ‘Bina Enerji Performans Yönetmeliği’ ile binalarda enerji kullanımı üzerine birtakım yaptırımlar getirildi. Binalarda harcanan enerjinin büyük bir çoğunluğu ısıtma, soğutma, aydınlatma, sıhhi sıcak su ihtiyacı için kullanılmakta olup, doğru tercihler ve önlemler ile ciddi bir enerji tasarrufu potansiyeli de mevcuttur” dedi.



VERİMLİLİK İÇİN TEŞVİK GEREKİYOR
Atmaca “Yapılacak binalar için zorunlu olan Enerji Kimlik Belgesi (EKB), mevcut binalar için 2020 itibariyle zorunlu hale getirilse de enerji verimlilik sınıfı için bir sınırlama söz konusu değil. Bu nedenle de mevcut binalarda enerji verimliliğinden söz etmek mümkün değil. Yönetmeliklerimizde yeni yapılacak binalar için birtakım önlemler olsa da, mevcut yapı stoku için bir yaptırım mevcut değildir. Her ne kadar mevcut yapılarda enerji kimlik belgesi almak zorunda olsa da, enerji verimlilik sınıfı için bir sınırlama söz konusu değildir. Bu nedenle mevcut binalarda enerji verimliliğinin sağlanması için teşvik mekanizmalarının devreye alınması gerekmektedir. Mesken tipi binalarda öncelikli kullanılan enerji türü elektriktir olduğundan teşvik mekanizmasının da elektrik üzerinden sağlanması faydalı olacaktır. Yalıtım gibi enerji verimlilik uygulaması yapılmış binalarda elektrik tarifelerinin kilovatsaat birim fiyatlarında yapılabilecek düzenlemeler bu süreci muhakkak ki hızlandıracaktır” diye konuştu.



MALZEME VE DOĞRU UYGULAMA
Binaların enerji tüketimde a sınıfına yaklaşması için birtakım önlemlerin alınması gerektiğini vurgulayan Başkan Atmaca sözlerine, “Bunların başında binanın yalıtımı gelmektedir. Yalıtım ile enerji verimliliğinin sağlanması için ise yalıtımda doğru malzemenin tercih edilmesi, doğru kalınlıkların kullanılması ve doğru uygulamaların yapılması gereklidir. Binalarda yalıtım önceliklidir ama tek başına çözüm değildir. Yalıtımın yanında ısıtma, soğutma ve sıhhi sıcak su temininde kullanılan kazan, kombi, klima, ısı pompası gibi cihazların enerji verimli olması da oldukça önemlidir ve bu sistemlerin gerek projelendirilmesi gerekse uygulaması konusunda uzman bir makina mühendisi tarafından yapılmalıdır. Aydınlatma armatürlerinde yapılacak iyileştirmeler ile binalarda güneş enerjili sıcak su sistemleri gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı da verimlilik sağlayacaktır. Mevcut binalar yalıtılırken, rastgele tercihler yerine, konusunda uzman meslek disiplinlerinin projelendirmeleri ve gözetiminde yapılacak uygulamalar fayda sağlayacaktır” şeklinde konuştu.