EKONOMİ

Turist şehirle bütünleşmeli

Antalya, 2024 yılında 16 milyonu aşkın turisti ağırlasa da kent esnafı, bu yoğun turist akışına rağmen şehir merkezine gelen turist sayısının yetersizliği nedeniyle gelirden pay alamamaktan şikâyetçi

Turist şehirle bütünleşmeli

Antalya Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'in haberine göre, turizmin başkenti olarak anılan Antalya, her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapıyor. Büyük potansiyelin kent ekonomisine eşit şekilde yansımadığına dikkat çeken şehir merkezindeki esnaf, özellikle her şey dahil otel sistemlerinin ve yetersiz ulaşım ağlarının turistleri şehir yaşamından kopardığına dikkat çekiyor.

ANTALYA’NIN KALBİ ATMALI
Turizm sezonunun açılmasıyla birlikte Antalya’da hareketlilik başladı. 2024 yılı itibarıyla kente gelen turist sayısı 16 milyonu aşarken, kent merkezindeki esnaf bu yoğunluktan yeterince pay alamamaktan yakınıyor. Havalimanı kapasitesinin artırılması ve yeni otel yatırımlarıyla her yıl daha fazla turisti ağırlamaya hazırlanan Antalya’da, esnafın en büyük talebi ise turistlerin şehir merkezine yönlendirilmesi. Muratpaşa ilçesi Atatürk Caddesi’nde kuyumculuk ve mücevher işletmesi bulunan Bayram Sıtkı, sektörün ciddi bir darboğazdan geçtiğini ancak esas sorunun şehir merkezine gelen turist sayısındaki düşüş olduğunu belirterek, “Antalya denince akla turizm ve tarım gelir. Ancak bu şehrin kalbi olan Işıklar, Kaleiçi, Kapalı Yol ve Güllük gibi bölgelerde artık neredeyse turist göremiyoruz. Bunun en büyük nedeni, otellerin yoğunlaştığı Kundu bölgesiyle şehir merkezi arasında doğrudan ve yeterli bir ulaşımın olmaması. Raylı sistem yok, toplu ulaşım seferleri ise yetersiz. Otellerin belirli saatlerde kent merkezine servis koymaları şart olmalı. Bu bir inisiyatif değil yasal zorunluluk haline gelmeli” dedi.

Foto (3)-155

SERVİSLER ESKİ BELEDİYE BİNASINA İNMELİ
Kent merkezine yalnızca bir otelin düzenli olarak servisle turist getirdiğini ifade eden Sıtkı, bu durumun diğer otellere örnek olması gerektiğini belirterek, “Yüzlerce otelden sadece biri her gün turist getiriyor. Eskiden bu servisler eski belediye binası önünde bırakılıyordu ancak artık AVM civarına bırakılıyorlar. Turist, şehir merkezini bilmediği için AVM çevresinden uzaklaşamıyor. Biz Işıklar esnafı olarak, servislerin tekrar Eski Belediye önünde durmasını talep ediyoruz. Bu, hem turiste rehberlik eder hem de esnafın canlanmasına katkı sağlar” diye konuştu.

KUNDU’DAN MERKEZE GELMENİN BEDELİ
150 EURO Bayram Sıtkı, taksiyle Kundu’dan Kaleiçi’ne gelmeye çalışan bir turistin 100 ila 150 Euro gibi yüksek ücretlerle karşılaştığını söyleyerek, “Bazı taksiciler, turistleri önce havalimanının çevresindeki AVM’lere götürüp oradan kent merkezine getiriyor. Bu şekilde komisyon alıyorlar. Antalya’yı bilmeyen turist bu kötü deneyimi yaşadığında ikinci kez merkeze gelmiyor. Üstelik bunu başka turistlere de anlatarak kent merkezinden uzaklaştırıyor. Bu hem esnafa hem de Antalya’nın marka değerine zarar veriyor” dedi. Sıtkı, her şey dâhil sistemin kent esnafını olumsuz etkilediğine de dikkat çekerek, “Turist otele giriyor, denize giriyor, yemeğini yiyor ve bir daha dışarı çıkmıyor. Bu durumda şehir merkezindeki restoranlar, kafeler, hediyelik eşya dükkânları, kültürel mekânlar boş kalıyor. Oysa bir turist sadece güneş ve deniz değil aynı zamanda şehirle de buluşmalı, sokaklarda yürümeli, yerel insanlarla etkileşime geçmeli, kültürel yapıyı tanımalı. Bu hem turistin deneyimini zenginleştirir hem de kent ekonomisine katkı sağlar. Esnaf, ayrıca otellerin misafirlerine şehir merkezine dair tanıtım yapmalarını, broşür, harita ya da mobil uygulamalarla yönlendirmelerde bulunmaları da gerekiyor ancak oteller sadece kendi hizmetlerini tanıtıyor. Oysa kent merkezindeki değerleri de tanıtsalar hem turiste hem şehre kazandırırlar. Turistin otelden çıkmasını teşvik edecek kampanyalar, iş birlikleri geliştirilmeli” şeklinde konuştu.