GÜNDEM

‘Ücretsiz otobüs tartışması yaşlıları rencide ediyor’

Yaşlılara verilen ücretsiz halk otobüsü kartlarına yönelik açıklama yapan Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, otobüs duraklarında yaşlı gören şoförlerin durmadığını belirterek yaşlıların bu kadar rencide edilmemesi gerektiğini vurguladı

TÜM Halk Otobüsleri Birliği, Türkiye genelindeki tüm özel otobüsler yalnızca ayın 1'i ile 4'ü arası ücretsiz yolcu taşıma kararı aldı. 26 gün boyunca taşımayacak. Bu karar birçok kişi tarafından eleştirildi. Konuya dair açıklama yapan Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, “ Yaşanılan tartışmaların uzaması ve bir türlü uzlaşılamaması 65 yaş üstünü rencide etmektedir. Otobüsten indiriliyor, alınmıyor şoförlerimiz yaşlı gördüklerinde, duraklarda durmuyorlar. Hukuki hakları olan seyahat özgürlükleri kısıtlanıyor ve tarihte görülmemiş eziyetlere mağdur bırakılıyorlar. Kimin haklı kimin haksız olduğu önemli değil ortada bir kanun var ise onun gereği yapılmalıdır. Hiçbir zaman yaşlı insanlarımız rencide edilmemeli ve bu kavgada zarar görmemelidir” dedi.

‘HUKUKİ BİR KARAR DEĞİLDİR’

 Şoförleri suçlamadığını söyleyen Gündüz, “Emeklilerin günah keçisi olarak görülmesine sessiz kalmamız mümkün değildir. Bir yerde ses varsa orada bir sorun var demektir.  Tüm Halk Otobüsleri Birliği'nin ayın belirli iki günü 65 yaş üstüne bedava seyahat hakkı tanınması bir idari karardır, hukuki değildir. Bu kanun tanımamazlıktır. Yani geçersizdir. Kimse kendi kendine lütfen kanun icat etmesin” ifadelerini kullandı.

‘SAKAT VE EKSİK BİR YASAYDI’

Ücretsiz halk otobüsü konusunun baştan itibaren hatalı olduğunu belirten Gündüz, “4 Mart 2014 tarihli Resmi Gazetede Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın ücretsiz veya indirimli kartları yönetmeliği ile bu tatsız yolculuk başlandı. Daha o zamandan bu yasanın sakat eksik ve uygulanamaz olduğunu görmüştük. Bedava olan bir hizmetin karşılığı muhakkak birileri tarafından ödenir. Bazı ülkelerde genel anlamda uygulanmamaktadır. ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, Avustralya gibi ülkelerde bazı eyalet veya lokal uygulamalar mevcuttur. Türkiye'de tanınan bu hak, özel halk otobüsleri tarafından ihlal edilmektedir. Eğer uygulanmazlığı var ise kaldırılmalı veya başka yeni kriter getirilmelidir. Kanundan doğan ve belediyelere yetki verilen özel şahıs ya da şirkete ait şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden yani halk otobüslerinden ücretsiz olarak yararlanacaklardır” diye konuştu.

‘OTOBÜSE ALINMAYAN YAŞLILAR ŞİKÂYET ETSİN’

Otobüse alınmayan yaşlıların ne yapması gerektiğini söyleyen Gündüz, “ Yaşlılarımız özel halk otobüslerine alınmıyor veya es geçiliyor ise otobüslerin lütfen köşe bantlarındaki numara veya plakalarını alarak şikâyette bulunabilirler. Hatta gördükleri zararları dahi tazmin edebilirler. Bedelsiz seyahat veya indirimli seyahat etmek için herhangi bir yerden belge almalarına ihtiyaç yoktur. Kimliklerini göstermeleri bu anlamda yeterlidir. Kart bedelleri alındıysa belediyelere 6502 tüketici yasasına göre ayıplı bir hizmettir. Bununla ilgili hakem heyetlerinde para iadelerinizi rahatlıkla alabilirsiniz” dedi.

‘YABANCILARIN BEDAVA OTOBÜS KARTININ İPTAL EDİLMESİ DOĞRU BİR HAMLE’

Türkiye'de 65 yaş üzeri ve indirimli hizmetten yararlanan toplam nüfus 12 milyon 500 bin dolaylarında olduğunun altını çizen Gündüz, “Hükümetin emriyle çok sayıda insana bedava veya indirimli taşınması devlete ve bunun karşılığını alamayan şoför esnafına da büyük külfet oluşturmaktadır. Verilen hizmetlerin az veya çok bir bedeli olmalı asla hiçbir zaman bedava olmamalıdır. Ayrıca 65 yaş üstü ikamet izni olan 13 bin 500 yabancının Nisan 2023'te Antalya Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından iptal edildi. Doğru olması gereken de zaten budur” ifadelerini kullandı. ÖZEL HABER/ÇİĞDEM KORKAN