Artan enflasyon, tepeden tırnağa, iğneden ipliğe her şeye zam olarak yansımaya devam ediyor. Bu sebeple, satın aldığı ürünleri vatandaşa sunan restoran, kafe gibi işletmelerde girdi maliyetlerin artması sebebiyle sattığı ürün veya hizmetlere de zam yapmak zorunda kalıyor. Ancak artan fiyatlar alım gücü zaten düşük olan vatandaşın restoran kafe gibi işletmelere uğramasına engel oluyor. Bu de esnafı iflasın eşiğine getiriyor.

Konu ile alakalı konuşan Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Eski Meclis Üyesi ve  ATSO Restoran Yiyecek İçecek ve Eğlence Hizmetleri Meslek Komitesi Eski Başkanı Şeyhmus Kökerer bir çok işletmenin iflasın eşiğinde olduğunu söyledi. Kökerer, “ Vatandaşın cebinde para yok. Vatandaş kafe restoran gibi yerlere gelemiyor, gelmek istemiyor. Şu andaki ekonomik konjonktürde benim ürünlerime daha fazla zam yapmam lazım. Çünkü maliyetler inanılmaz arttı. Fakat bu zammı yaparsam zaten gelmeyen vatandaş hiç gelmeyecek. Bu durumda bende geçinememiş olacağım. Zaten sıfır kar ile satışları yapıyoruz. Çünkü fiyatları yükseltsem vatandaş gelmeyecek” diye konuştu.

FİYATLAR YÜKSEK

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Eski meclis Üyesi Şeyhmus Kökerer fiyatların pahalı olduğuna bir işletmeci olarak katıldığını ifade ederek, “Benim maddi durumum, maaşım çok kötü değildir. Fakat ben bile uzun süredir eşimle beraber çıkıp da bir restoranda bir kafede yemek yemedim. Çünkü fiyatlar hakikaten çok yüksek. Vatandaş bu noktada haklı. Bundan çekincemden dolayı cebinde parası olmayan vatandaş buraya gelmezse ben de batarım diyerekten aylardır ürünlerime zam yapmıyorum” dedi.

KAYMAK TABAKAYA HİTAP EDEN KAZANIYOR

‘Bütün her şeyi ucu ucuna yetirmeye çalışıyoruz’ diyen işletme sahibi Kökerer, “ Personelin giderini azaltmaya çalışıyoruz. Diğer giderleri azaltmaya çalışıyoruz. Sıfıra yakın kar marjıyla bu işi yapmaya çalışıyoruz. Şu anda bu işten para kazanan kısım yüzde 10’luk kitleye hitap eden işletmelerdir. Yani kaymak tabaka diye hitap ettiğimiz kişilere satış yapan kısım bu işten para kazanıyor. Ülkede de genelde de böyle bir durum var. Yüzde doksanında para yokken yüzde onu para içinde boğuluyor. Restoran ve kafe işinde de para kazananlar parası çok olan hedef kitleye hitap eden konseptteki yerler oluyor. Yüzde ona hitap eden kısım iyi para kazanıyor. Yüzde doksana hitap eden, normal ve orta ölçekli kafe ve restoranlar para kazanmıyor” dedi.

KIVRANIYORUZ

Restoran Yiyecek İçecek ve Eğlence Hizmetleri Meslek Komitesi Eski Başkanı ve işletme sahibi Şeyhmus Kökerer, İflas eden edene. Biz de o noktadayız. İflasın eşiğindeyiz. Biz de elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. İşin enteresan tarafı ise hem fiyatlar yüksek, vatandaş alamıyor hem de işveren yani biz işletmeciler iflasın eşiğinde kıvranıyoruz. Bizim sektörde böyle enteresan bir durum söz konusu” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Muhabir: Selim Çelik/Haber