Herhangi bir hasta, devlet hastanesi, şehir hastanesi ya da üniversite hastanesi fark etmeksizin, bir kamu hastanesine yatmak zorunda kaldığında yıllardır devam eden bir uygulama vatandaşı zor durumda bırakmaya devam ediyor.
Öyle ki, hastaneye yatan hastanın yakınlarından kâğıt havlu, ıslak mendil, pamuk, su gibi temel ihtiyaç maddeleri talep ediliyor. Üstelik bu malzemeler acil olarak talep edildiğinde, hasta yakını mecburen hastane içerisindeki kantin ya da kafeterya gibi yerlerden bunu temin etmek zorunda kalıyor. Bu da zaten enflasyonun pençesinde olan vatandaş için ciddi bir külfet oluşturuyor. Zira, hastanelerde yer alan kafeterya, kantin, market gibi işletmelerde satılan ürünlerin fiyatları da piyasanın çok üzerinde seyrediyor.
DEVLET ULAŞAMIYOR MU?
Antalya Şehir Hastanesi’nde yakınının yoğun bakıma alındığını söyleyen bir vatandaş, yoğun bakım ünitesinden hasta için kullanılmak üzere çeşitli taleplerde bulunduğunu ifade ederek, “Hasta için peçete, ıslak mendil, su gibi temel ihtiyaç maddeleri istendi. Hasta yatışı gece saat 01.00 sularında olduğu için istenilen malzemeleri hastane içerisindeki işletmeden almak zorunda kaldık. Bu malzemelerin bizden istenmesinin yanı sıra oradaki fiyatlar da bizi şaşırttı. Zira, iki rulo kâğıt havlu, bir paket ıslak mendil ve 12'li yarım litrelik suya 280 lira ödemek zorunda kaldık. Bu tarz temel ihtiyaç malzemelerine devlet ulaşamıyor mu?” ifadelerini kullandı.
YILLARDIR DEVAM EDEN YANLIŞ BİR UYGULAMA
Konu ile alakalı konuşan Dev-Sağlık Akdeniz Bölge Başkanı Erol Şahin, “Bu yapılan uygulama tabi ki doğru değil. Üstelik yeni olan bir uygulama da değil. Yıllardır bu şekilde devam ediliyor. Ancak insanlarımız da duyarsızlaştı. Onlar da hangi dertle boğuşacaklarını şaşırdılar. Söz konusu durum hasta için de hasta yakını için de bir fiyasko. Temel ihtiyaçların yanında, kamu hastanelerinde çok sayıda hasta ihtiyacı da hasta yakınlarından temin ediliyor. Mesela bir hasta anjiyo olacağı zaman gerekli malzemeler hasta yakını tarafından isteniyor. Bu malzemelerin kimisi devlet tarafından karşılanıyor, kimisi de desteklenmiyor. Hal böyle olunca, anjiyo gibi tedavilerde hasta yakınına 20-30 bin lira gibi korkunç faturalar çıkıyor” dedi.
HASTA YAKINI NEYLE UĞRAŞACAK?
Başkan Erol Şahin, “Geçtiğimiz günlerde, bir hasta kornea tedavisi olacağı zaman hasta yakınına kornea talep etmişler. Hasta yakını da her bir kornea için 13 bin lira para ödeyip, toplamda 26 bin lira para ödemek zorunda kalmış. Neresinden tutsanız sorunlu bir durum. Vatandaş hastasına mı üzülecek, cebinden para vererek bu ekonomik sıkıntıda para bulmaya mı çalışacak?” ifadelerini kullandı.
SSK’YA NEDEN PARA ÖDÜYORUZ?
Dev-Sağlık Akdeniz Bölge Başkanı Erol Şahin sözlerini, “Yıllardır bu şekildeyiz. Bizim hâlâ anlamadığımız, çözemediğimiz çok şey var. Ancak şunu söyleyebilirim: Türkiye'de kesinlikle hasta olmamak lazım. Ya da zenginsen hasta olacaksın. Fakirsen ve hasta olduysan vay haline. Bir yakınım özel hastanede kalp rahatsızlığından dolayı tedavi oldu. 650 bin lira para ödedi. Devlet hastanesinde olsa idi 400 bin lira ödeyecekti. Bu durumda insanın aklına şu soru geliyor: Biz neden Sosyal Sigortalar Kurumu’na para ödüyoruz? Eğer bu paraları vereceksek, temel ihtiyaçları biz alacaksak, oraya ödediğimiz paralar nereye gidiyor?” ifadeleri ile sonlandırdı.