ANTALYA'DA Demirciler Çarşısı'nda bıçakçılık yapan Mehmet Şakar, 65 yaşında ve bu mesleği 7. kuşak olarak ailesinden devralarak sürdürüyor. Kırıkkale ve Bursa'da da bıçakçılık yaparak tecrübe kazanan Şakar, 50 yıllık deneyimini Antalya'ya taşıdı. Şakar, ailesinin 1846 yılından bu yana bıçakçılık yaptığını ve bu geleneği devam ettirdiğini belirtti.

2953E716 4A24 4751 90Cd D049B4D7394A

BIÇAKÇILIĞIN ZORLUKLARI VE GELECEĞİ
Bıçakçılığın zor bir meslek olduğunu ve yeni neslin bu işi yapmaya hevesli olmadığını dile getiren Şakar, “Bile işlemi ve al-sat yapıyoruz ama artık mesleğimizin geleceği yok. Yeni nesil bu işi yapmaya sıcak bakmıyor, parayla çırak bile bulamıyoruz. Çocukluğumuzda çalıştığımız iş yerlerinde yemeğimiz dahi verilmezdi, şimdi ise her türlü ihtiyaçlarını karşıladığımız halde yanımızda çalışacak eleman bulamıyoruz” diye konuştu. Mesleğin geleceği konusunda endişeli olduğunu belirten Şakar, bu zorluğun sadece kendi dükkanında değil, tüm bıçakçılık sektöründe yaşandığını vurguladı.

D86Bf21C Ddee 4Da1 A70B B39A74D0705C

TEKNOLOJİ ENGEL OLDU
Şakar, bıçakçılığın yanı sıra hastanelerde kullanılan neşterlerin imalatı ve bileme işlemleriyle de yıllarca uğraştığını ve bu işlemleri Ankara'dan Bursa'ya kadar birçok hastane için yaptığını belirtti. Ancak teknoloji geliştikçe bıçakçılığın geriye gitmeye başladığını ve artık bileme işlemlerinin ortadan kalktığını ifade etti. Şakar, “Eskiden neşterlerin bileme işlemlerini yapardık, ama şimdi o işler bile yapılmıyor. Yıllarca neşter imalatı ve hastanelerde kullanılan neşterlerin bileme işlemlerini yaptım. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte bu bileme işlemi ortadan kalktı ve bizler unutulduk. Ankara’daki birçok hastanenin malzemelerine bileme işlemi yaparak bu işlemleri tamamladıktan sonra tekrar gönderirdik. Ayrıca Bursa, İzmir ve İstanbul gibi illerdeki hastanelerin malzemelerine de aynı işlemi uygulardık” dedi.

Bc41B237 Bc28 4534 9673 Acd56624Faa2

ESKİ BIÇAKLAR DAHA FAZLA İLGİ GÖRÜYORDU
Şakar, şu an Antalya’da toptan ve perakende bıçak satışı yaptığını ancak bunun da yeterli olmadığını belirtti. Kendi imalatı olan bıçakları satışa sunduğunu ifade eden Şakar, “Eskiden bıçaklar daha çok ilgi görüyordu. Şimdi her şey ucuz ve seri üretimle yapılıyor. Kendi imalatımızı satmaya çalışıyoruz ama işlerimiz durgun. Yaz aylarında işler biraz daha iyiydi. Şu an siftah bile yapmadan dükkanı kapattığımız günler oluyor” dedi.

3Ac6Efa1 E0Ed 4687 Aa48 B3Cd2Be582A1

‘YENİ NESİL İLGİ GÖSTERMİYOR!’
Bıçakçılık gibi geleneksel mesleklerde çalışacak eleman bulmanın giderek zorlaştığını belirten Şakar, “Mesleğimizin zorluğu ve işin ağır olması nedeniyle gençler bu alanda çalışmak istemiyor. Parayla çırak bile bulmakta zorlanıyoruz. Oysa bize çocukken çalıştığımız iş yerlerinde yemek dahi verilmezdi ama şimdi her türlü ihtiyacımızı karşıladığımız halde yanımızda çalışacak insan bulamıyoruz” dedi. Şakar, geleneksel mesleklerin unutulmaya yüz tuttuğunu ve bu tür el işçiliği gerektiren işlerde çalışacak kişilerin sayısının her geçen gün daha da azaldığını belirtti.

C8De7975 5C40 409D B104 06129Ef8B728

MESLEĞİMİ SEVİYORUM
Mehmet Şakar, mesleğinin geleceği konusunda karamsar bir tablo çizse de yıllarca bıçakçılık yaptıktan sonra mesleğini severek ve gurur duyarak sürdürdüğünü söyledi. Şakar, “Mesleğimizin zorlukları olsa da ben hala seviyorum. Bıçak yapmak, bilemek, bir aracı yeniden işlevsel hale getirmek bana huzur veriyor ama gelecekte bu işi yapan insanlar kalacak mı, bunu kimse bilemiyor” dedi.

Bıçakçılıkla ilgili yaşanan bu zorluklara rağmen, Mehmet Şakar hala mesleğini severek yapmaya devam ediyor.

Muhabir: AYŞE OKAN SARICA/ÖZEL HABER