Antalya, muz üretiminde Türkiye'nin ilk sırasında yer alan şehir. Ancak Antalya'da kurulan pazarlarda bile muz fiyatı adeta dudak uçuklatıyor. Muzun kilogram fiyatı Antalya'da bile 100 liradan 130 liraya kadar değişiklik gösteriyor.
İthal bir ürün olmayan, Antalya sınırları içerisinde üretilen muzun fiyatının 100 liranın bile üstünde olması dikkat çekerken konu ile alakalı konuşan Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, enflasyonun muz fiyatlarını vurduğunu, enflasyon sebebiyle fırlayan ara kalem masraflarının her sektörde olduğu meyve ve sebze fiyatlarında ciddi artışlara sebep olduğunu ifade etti.
DAL İLE TEZGÂH ARASINDA DAĞLAR VAR
Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp,” Antalya Hali’ne gidiyorum. Orada domates fiyatı 10 ile 20 lira arasında değişiyor. Dış piyasa malı çekmediği için yani ihracat olmadığı için Antalya'da domates fiyatları taban yaptı. Ancak gelin görün ki İstanbul'da aynı domates 50 ile 70 liraya satılıyor. Burada aracı masrafları ciddi rol oynuyor. İthal bir ürün olmamasına rağmen yani döviz ile bir bağlantısı olmamasına rağmen domatesteki durumun aynısı muzda da geçerli” dedi.
ÜRETİCİ DE TÜKETİCİ DE MAĞDUR
Üreticinin de mağdur olduğunu ifade eden Başkan Alp, “Çiftçi de bir şey kazanamıyor. Muz üretimi meşakkatli bir süreç gerektiriyor. Bunun yanında masrafları da yüksek. Ancak çiftçi maliyetine sattığı muzdan bir şey kazanamıyor. Üretici de ürün zayiatı, işçi ücreti, kiraları, vergisi gibi giderleri de koyunca o da kazanamıyor. Aracı ücretleri işin içine girince dalında 56 liraya satılan muz pazarlarda 120-130 liralara kadar çıkıyor. Yani ne üretici kazanıyor ne tüketici alabiliyor” diye konuştu.
TARIM YAPACAK ÇİFTÇİ BULAMAZSINIZ
Üreticinin de fiyat pahalılığından mustarip olduğunu ifade Başkan Nazif Alp, “Burada üreticinin haline dikkat çekmek istiyorum. Bundan 15-20 yıl önce bile domates 10 liraya satılıyormuş hallerde. O zamanki paranın reel değeri ile şimdiki paranın değeri arasında dağlar kadar fark olduğu herkesin malumudur. Ancak o zaman bile 10 liraya satılan domatesi çiftçi bugün hala 10 liraya satılıyor ise çiftçi bundan ne kazanacak? Bu iş böyle devam ederse bundan sonraki senelerde tarım yapacak, üretim sağlayacak çiftçi bulunmayacak. Ondan sonra ithal meyve sebze almak için döviz harcayarak ülke ekonomisini daha da büyük felakete sürükleyeceğiz. Maalesef durum budur” diyerek sözlerini sonlandırdı.