ANTALYA Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'in haberine göre, hazır giyim ve butik sektöründe faaliyet gösteren esnafların karşılaştıkları zorluklar, yılbaşından bu yana artan giderlerle birleşince 50 esnafın kepenk kapatmak zorunda kaldığı ortaya çıktı. Antalya Konfeksiyoncular, Butikçiler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yusuf Kurul, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, esnafın kira maliyetlerinin karşılanamaz duruma geldiğini vurguladı. Hazır giyim ve butik sektöründe faaliyet gösteren esnafların karşılaştıkları zorluklar nedeniyle her gün telefon aldığını belirten Başkan Kurul, “Kiralara da meskenlerdeki gibi sınırlama gelmeli. 850 esnafımızla yüz yüze görüştüm. Esnaf ziyaretine çıktığımızda bize, ilk söylenen ve şikâyet edilen konu ‘kira’ oluyor. Seçimden önce bir sınırlama gelmediği takdirde seçim sonrası ‘Her şey ateş pahası olacaktır’ ifadeleriyle yetkililere çağrıda bulundu.
Antalya’da yüksek kira fiyatları nedeniyle her gün ortalama iki esnafın kepenk kapatmak zorunda kaldığına dikkat çeken Konfeksiyoncular ve Butikçiler Odası Başkanı Yusuf Kurul, “Kiralar karşılanamaz duruma geldi. Esnaf ve mal sahipleri arasında yaşanan kira anlaşmazlıkları nedeniyle her gün en az bir esnafımızın tarafından aranıyorum. Kira bedeli olarak 60 ila 70 bin arasında istenilen yerler var. Yalnızca son 1 ay içerisinde kirayı karşılamakta zorlanan yaklaşık 50 esnafımız dükkânını kapatmak zorunda kaldı. Akaryakıta son 10 günde 4 kere zam geldi. Zam geliyor aradan birkaç gün geçmeden tekrar bir zam haberi daha geliyor. Akaryakıta gelen her zam yalnızca bizim değil a’dan z’ye kadar her sektörde fiyatları yukarıya çıkarıyor. Bu süreçte kira ve giderleri karşılayamayan bazı esnaflar dükkânını kapatıp, işlerini evine taşımak zorunda kaldılar” ifadelerini kullandı.
SEÇİM SONRASI ‘ATEŞ PAHASI’
31 Mart Yerel seçim sonrasını işaret eden Kurul, seçim öncesinde düzenleme çağrısında bulunarak, “Piyasalardaki beklenti ve hâkim olan görüş seçim sonrasında zamların geleceği yönünde. Meskenlerdeki gibi dükkanlarda da kira sınırlandırılmalıdır. Bölge, konumu ve iç özellikleri dikkat alınarak bölgesel taban-tavan fiyatlar belirlenebilir veya meskenler gibi bir sınırlandırılma konulabilir. Döviz kurunun da her geçen gün giderek arttığını ve ithalatı da düşünürsek önlem alınmadığı takdir de, her şey ateş pahası olacak” dedi. Kurul ayrıca, “Esnaf yoksa hayatta yoktur. Esnafımızın bu zor günlerde ayakta kalabilmesi için acil önlemlere ihtiyaç var. Kiraların gözden geçirilmesi, vergi kolaylıkları sağlanması gibi desteklerle esnafımıza el uzanmalı” ifadeleriyle yetkililere, esnafa destek verme çağrısında bulundu