YEREL GÜNDEM

Yılkı atları sahipsiz kaldı

YÜZLERCE yıldır Anadolu çiftçisinin en önemli yardımcısı olan, kış aylarında doğaya salınıp, bahar aylarında yakalanarak, tarım işlerinde kullanılan yılkı atları, gelişen teknoloji, köyden kente göç ve yol ağının gelişmesiyle birlikte artık doğada yaşam mücadelesi veriyor.

Manisa'da Spil ve Yunt Dağları, Kayseri'de Erciyes Dağı, Karaman'da Karadağ etekleriyle Afyonkarahisar'ın Sorkun, Çamoğlu köylerinde gruplar halinde görülen yılkı atları, Akdeniz'de ise Antalya'nın Elmalı ilçesi, İbradı ilçesi Eynif Ovası ve Kumluca ilçesi Beydağları eteklerindeki Alakır Vadisi'nde görülüyor. Toroslar'ın ön ve arka bölgelerinde yaşayan yılkı atları, Antalya'da yaklaşık 20 yıldır çiftçiler tarafından terk edilmiş durumda olduğu belirtildi.

Yüksek Orman Mühendisi Nusret Yakışıklı, Anadolu'da varlıklarını sürdüren yılkı atlarının, Akdeniz'de Toroslar'ın ön ve arka bölümleri başta olmak üzere Fethiye'den Kahramanmaraş'a kadar olan bölge ile İç Anadolu'nun bazı kesimlerinde yoğun görüldüğünü belirtti. Önceki yıllarda, Anadolu'da gelenek olarak atların, yaz aylarında bağ bahçe ve harman işlerinde kullanıldığını, yaz sonunda ise doğaya bırakıldığını kaydeden Yakışıklı, yılkıya bırakılan atların kış sonunda tekrar ahıra bağlanarak, tarım işlerinde kullanıldığını dile getirdi. Yılkı atlarının artık çiftçi tarafından kullanılmadığını belirten Yakışıklı, 'Böyle olunca da yılkı atları, doğada çoğalmaya başladı. Yeni doğan atlar da yabanileşti' dedi.DHA)