ANTALYA Damızlık Keçi ve Koyun Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeliha Öztürk ile Antalya'da küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin yaşadıkları sıkıntıları kırsal alanda kadının önemi, genç neslin hayvancılığa özenmeme nedenlerini konuştuk. Öztürk kırsal alanda küçükbaş hayvan yetiştiricilik işiyle uğraşan kadınların sosyal güvencelerinin olmaması nedeniyle bu işi yapmak istemediklerini belirterek, küçükbaş hayvan yetiştiriciliği ile uğraşan kadınlara sosyal güvence imkanının sağlanması gerektiğini söyledi.

* Antalya'da küçükbaş hayvan yetiştiriciliğine önceden ilgi vardı. Şimdi kimse yapmak istemiyor sebebi nedir sizce?

Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği de tıpkı tarım sektöründe olduğu gibi ne yazık ki yeni nesillerin tercih etmediği bir iş kolunda yer alıyor. Biz bu konunun nedenini incelediğimizde kırsal alanda sosyal hayatın var olmaması yeni gelen neslin mesleği seçmemesine neden oluyor. Aslında hayvan yetiştiriciliği güzel para kazandırıyor. Sektörün alanı genişletilirse çok daha güzel bir meslek haline gelecek. Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğini sosyal hale getirmemiz gerekiyor.

*Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği mesleğinin sosyal hale getirilmesi gerektiğini söylediniz. Bu konuyu biraz açar mısınız?

Küçükbaş hayvan yetiştiricisine yayla, göç zamanı televizyonunu, telefonunu şarj edebileceği daha güzel barınaklar yapılabilir. Derme çatma barınaklarda bu imkanlar yok. Birçok yerde küçükbaş hayvan yetiştiricileri için bu tür çalışmalar var.Antalya gelişmede öncelikli iller kapsamında değil. Antalya turizm bölgesi olduğu için kırsal alan desteklerinden tam olarak faydalanamıyor. Sonuçta Antalya'da 500 rakımdan 2 bin 500 rakıma kadar hayvancılık yapılıyor. 0-500 rakım arasında turizm var ama 500 rakımın üstünde sahilin arkasında hayvancılık yapılıyor. Burdur'da, Isparta'da ve Türkiye'nin birçok yerinde olduğu gibi hayvancılık desteklerinin tüm Antalya ve ilçelerinde de uygulanması gerektiğini söyleyebilirim.Hayvancılık mesleği kan kaybeden bir meslek dolayısıyla Antalya'nın hayvan yetiştiricisi diğer illerdeki hayvan yetiştiricilerinden çok farklı değil. Diğer illerdeki hayvan yetiştiricileri desteklerden nasıl faydalanıyorsa Antalyalı hayvan yetiştiricilerinin desteklerden tam olarak yararlandırılmasını istiyoruz. Bunun bir eksiklik olduğunu belirtmek isterim.

* Kırsal alanın gelişmesinde kadının faktörü nedir sizce?

Kırsal alanın gelişmesinde kadının çok önemli bir faktör olduğunu söyleyebilirim. Yaptığımız araştırmalara baktığımız zaman küçükbaş hayvan yetiştiricileri ya da büyükbaş hayvan yetiştiricilerinde kadın isterse yapılıyor. Kırsal alanda tarım hayvancılık gibi mesleklerin yapılması kadına bağlı. Kırsal alanda kadın faktörünün dikkate alınması gerektiğini düşünüyorum. Yani kırsal alanda kadın çok önemli. Bugün bakıyorsunuz birçok işletmeci ve insanlar işi bırakıyor. Neden bıraktıklarını sorduğumuzda kadınların yapmak istememesi nedeniyle eşlerini vazgeçirdiklerini görüyoruz.

* Kadınlar peki neden küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapmak istemiyor?

Kırsal alandaki kadının hayvancılık çalışmak istememesinin en temel nedeni sosyal güvencenin olmaması. Kırsal alandaki kadının sosyal güvence kapsamına almak küçükbaş hayvancılığı kurtarır. Kırsal alanda küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan kadını desteklemek bu alanda kırsalın boşalmasını engeller. Kadına sosyal güvencenin sağlanması sektörün de kurtuluşu olacaktır diye düşünüyorum. Kadınlar sosyal güvence istiyorlar. Sosyal güvencesi olan kadında ailesinin geçimini kırsaldan sağlamaya devam edecek.

* Antalya'da canlı hayvan borsası kurulması için çalışmalara devam ediyor. Siz bu konuda neler söyleyeceksiniz?

Antalya'da canlı hayvan pazarının olmaması en büyük sıkıntılarımızdan bir tanesiydi. Bugün Antalya'nın 1 milyon 200 bin küçükbaş hayvanı var. Hayvanların değerlendirilmesi anlamında canlı hayvan borsasını çok önemsiyoruz. Antalya'da canlı hayvan borsası kurulması için çalışmalar devam ediyor. Çalışmalardan küçükbaş hayvan yetiştiricileri mutlu. Her ne kadar geç kalmış olsa da sonuçta zararın neresinden dönülürse kardır.

* Kış ayları geldi. Kurt saldırıları yaşanıyor. Antalya'da durum nedir?

Antalya ve ilçelerinde de hayvan yetiştiricilerinin en büyük sıkıntılarından bir tanesi kurt saldırıları çok fazla yaşanması. Şuanda dağlarda orman sahalarında bir takım vahşileşmiş hayvanlar sürülere saldırıyor. Küçükbaş hayvan yetiştiricisinin hem kendi canı hem de mal güvenliği ile sıkıntı yaşanmakta. Hayvan saldırılarının önlenmesi için çalışmaların yapılmasını bekliyoruz.

* Küçükbaş hayvan yetiştiricisi ne istiyor?

Koyun ve keçi yetiştiricisi hak sahibi olmak istiyor. Devlet eliyle yetiştiricinin korunduğu hak kaybının mevzuat istiyoruz. Tıpkı büyükbaş hayvan yetiştiricilerinde olduğu gibi küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin de mesleği bırakıp yeniden dönmesi çok mümkün değil. Finans sıkıntısı çeken yetiştiricilerin kredilere çok daha kolay ulaşması gerekiyor. Sıfır faizli kredileri önemsiyoruz. Kırmızı et krizinin engellenmesinde küçükbaş hayvan yetiştiricisinin finansal gereksinimlerinin karşılanması çok önemli.Röportaj :Deniz TOPKAYA