EMLAKÇILAR Odası Başkanı Şeref Sağlam 2018 yılında ekonomideki belirsizlik, dövizin ve banka faiz oranlarının yükselmesiyle birlikte emlak ve konut sektörünün sıkıntılı süreçlerden geçtiğini söyledi. 2019 yılı Mart ayında yapılacak seçimlerin emlak ve konut sektörüne olumlu etki edeceğini belirten Sağlam ile hem geride bıraktığımız yılı, hem de 2019'dan beklentileri konuştuk.

- Antalya'da genelde hangi ülkelerden yabancılar konut satın alıyor?

Geçmiş yıllarda genellikle biz yerli müşterilere konut satardık fakat son 10 yıldır Konyaaltı ve Örnekköy bölgeleri Ruslar tarafından, Kemerağzı ve Kundu bölgeleri Araplar tarafından sık tercih ediliyor. Ağırlıklı olarak bu iki ülkenin vatandaşları konut satın alsalar da birçok farklı ülkeden insanlar bizim ülkemizden mülk edinebiliyorlar.

-Emlakçılık sektörü açısından Antalya 2018 yılını nasıl geçirdi?

Her geçen yıl geçmiş yılı aratıyor. 2018 yılında yaşadığımız en büyük sorun faiz oranlarının yükselmesi oldu. Dolar ve euro kurunun 2018 yılında atağa geçmesiyle inşaat malzemesi fiyatları arttı. Buna ek olarak konut kredisi faiz oranının artışı bizim sektörü resmen bıçak keser gibi durdurdu. Satışlarımız dibe vurdu açıkçası. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) konut satışı verilerini açıklıyor. Ve konut satışı verileri yüksek çıkıyor. TÜİK tapu dairelerine yapılan genel satışı kapsıyor. Fakat burada şunu da bazalmak lazım. Örneğin ben sizinle arkadaşım ve benim dairem var. Konut kredisi faiz oranı tüketici faiz oranından daha düşük. Buna bağlı olarak ben kredi çekebilmek için size dairemi satıyorum. İşte bu gerçek bir satış değil. Gerçek satış daireyi alan kişinin gidip dairesinde oturmasıyla olur.2019 yılında seçimlerle birlikte piyasanın açılacağı yönünde bir ümidimiz bir düşüncemiz var.

-2018 yılında dövizin yükselmesiyle birlikte gurbette yaşayan vatandaşların parası Türkiye'de daha da değerlendi. Gurbetçi Türk vatandaşlara konut satışı ne durumda?

Dövizin yükselişiyle beraber ikinci el dairelerin fiyatları da arttı. Yani öyle afaki bir kar söz konusu değil. Örneğin, Altıntaş Mahallesi'nde 350 metrekare arsalar 100-125 bin lira aralığındaydı. Dövizin yükselişinden sonra bu arsaların fiyatları 180-190 bin lira arasında oldu.

-Gurbetçilerden bu durumdan faydalanmak isteyenler olmadı mı?

Gurbetçilerden mülk edinmek isteyen sadece yatırım olsun düşüncesiyle konut almıyor. Gurbetçi Türk vatandaşlar tatilde yazın oteller yerine kalabilecekleri evleri olsun istiyor. Genel mantık bu sene böyle oldu. Dövizin yükselmesi gurbetçileri mülk edinme konusunda teşvik etmedi yani. Gurbetçi vatandaşlar döviz daha çok yükselecek diye beklerken gayrimenkul fiyatları da yükseldi. Sonra döviz tekrar düştü ama gayrimenkul fiyatları aynı kaldı.

- Piyasada emlakçılara komisyoncu gözüyle bakıyorlar. Genel anlamda toplumda emlakçılar sevilmiyor diyebiliriz. Bununla ilgili neler söyleyeceksiniz?

Ben size bu konuda katılmıyorum. Mesleğimi öğretmenlik kadar kutsal görüyorum. Yeniden dünyaya gelsem tekrar emlakçı olurum. Toplumun genelinde sahibinden ev alındığında daha ucuza geldiği yönünde bir düşünce var. Emlakçının görevi 500 bin liraya aldığın daireyi sana 450 bin liraya vermek. Emlakçının alacağı komisyon yüzde 2. Emlakçı aslında seni kara geçiriyor. İnternette daire fiyatları belli. Biz onların altında fiyatlara daire bulabilirsek öyle satabiliyoruz. Siz Konyaaltı Hurma'da 170 bin liraya satılan bir daireyi 150 bin liraya ancak emlakçıda bulabilirsiniz. Bazen müteahhit firmalarının ödeme zamanı oluyor. Çeklerin ödeme tarihi geldiğinden dolayı bir iki dairesini feda etmesi gerekiyor. Bunu satmak için adam ilk olarak emlakçıya gidiyor. Bu yüzden emlakçıya karşı 'Ne iş yaptın da bu parayı alıyorsun?' mantığını bir kenara bırakmak gerekir. Bugün en kötü emlak sitesine aylık üyeliğiniz 500 lira. Afiş yaptırıyorsunuz bir daireye üç tane astığınızda 60 lira. En kötü afişin tanesi 20 lira. Yakıt harcıyorsunuz mazotun litresi 6 lira. Kira, elektrik, su, stopaj, personel ücretleri derken en basit emlak ofisinin aylık gideri 5 bin liranın altında değil. Emlakçılık gerçekten çok zor meslek. Yeni yeni kanunlar yönetmelikler yayımlanmaya başladı. Bu işi kaçak olarak yapanlar da yavaş yavaş azalacak.

- Yönetmelikle ilgili de sıkıntılarınız var.

5 Haziran 2018 tarihinde çıkan bir yönetmelik var. Bu yönetmelikte bize zarar veren ve avantaj sağlayan maddeler var. Bu tarihten önce emlakçı dükkanı açabilmek için önce maliye, oda, sicil kaydı, kurs bitirme belgesi olanlar direkt olarak mesleki yeterlilik belgesi alabilirdi. Ancak bu tarihten sonra kayıt yaptıran ve yeni ofis açacak olan arkadaşlar en az lise ve üstü okul mezunu ve mesleki yeterlilik sınavına girmek zorunda. Bu sınavı başarıyla tamamladıkları takdirde emlak ofisi açabilirler. Öncesinde emlak ofisi açmış olanlardaki en büyük sıkıntı ise adres değişikliği yapıldığı zaman verilmiş olan belgenin iptali yönünde. Biz bunu asla kabul edemeyiz. Başka bir şehre gittiğimiz zaman mesela Antalya'dan Burdur'a gidildiği zaman bu belge geçerli olmayacak mı? Bu doğru bir mantık değil. Bu durumun düzeltilmesi konusunda çalışmalarımız da devam ediyor. İnşallah düzelteceğiz.

Deniz TOPKAYA