1984 yılında Sivas'ta dünyaya gelen Sarper Arıkan ailesinin işi gereği yerleştiği Antalya'da eğitim hayatına başladı. İlköğretim ve liseyi Antalya'da tamamlayan Arıkan, 2004 yılında Akdeniz Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü'nden mezun oldu. Ailesinin işi gereği sürekli bilişim ve teknoloji ile iç içe olan Arıkan, görme yetisini 2004 yılında tamamen kaybettikten sonra bu alanda çalışmalar yapmaya başladı. Kendisiyle aynı durumda olanlar için neler yapabileceğini aştırmaya başlayan Arıkan, 2010 yılında görme engelli bireylerin hayatını kolaylaştırması amaçlanan bir kitap çıkardı. Yine görme engelliler için web yazılımları yapan, bilgisayar kursu açan ve navigasyon uygulamaları üreten Sarper Arıkan ile görme engelli vatandaşlar için yaptıklarını ve bundan sonraki projelerini konuştuk.

HAYATI KOLAYLAŞTIRAN KİTAP

Akdeniz Üniversite Engelli Öğrenci Birimi'nde 2003 yılında öğrenci olarak çalışmaya başlayan ve günümüzde de çalışmaya devam eden Sarper Arıkan, görme yetisini tamamen kaybettikten sonra görme engeli vatandaşların hayatını kolaylaştırmak için çalışmalar yaptığını söylüyor. Bu süreç içerisinde 2010 yılında bir kitap çıkarttığını anlatan Arıkan, 'Bu kitabımın adı Görme Engelli Bireyler İçin Destek Rehberi oldu. Akdeniz Üniversitesi'nin katkılarıyla bin adet bastırdık ve Türkiye'nin her köşesine dağıttık. Çok güzel geri dönüşler oldu. Yine 2013 ve 2016 yıllarında da 2 kitabım daha çıktı. Bunlara dijital ortamda ulaşılabildi ancak onlardan da güzel tepkiler aldım. Bu da beni mutlu etti.'

7 YILDA 40 BİN KİTAP

Akdeniz Üniversitesi'nde 2010 yılında başlayan 'Engelsiz Kampüs' projesinin de bilişim kısmını Sarper Arıkan yönetiyor. Kampüsteki görme engelli öğrenciler için projeler ürettiklerini söyleyen Arıkan, 'İlk olarak yöneticilerimizden böyle bir teklif geldiğinde çok sevindim. Üniversitem için ve görme engelli öğrenciler için bir şeyler yapacak olmaktan büyük mutluluk duymuştum. Hemen teklifi kabul ettim ve 7 yıldır bu projenin içerisindeyim. Öğrenci arkadaşlarımız için sesli kitaplar üretiyoruz. Basılı kitapları tarayarak bilgisayara aktarıyoruz ve ardından programlarla sesli hale getiriyoruz. Şimdiye kadar bu şekilde 11 bin sesli kitap yaptık. Projemize destek amaçlı diğer üniversitelerden ve kurumlardan da destek geldi. Şu an 40 bine yakın sesli kitabımız var ve arkadaşlarımız bundan faydalanıyor. Bu kitaplara isterlerse bu birimimizde ulaşabiliyorlar ya da bir internet sitemiz var. Oradan ulaşıyorlar' dedi.

SERTİFİKALI BİLGİSAYAR KURSU

Görme Engelliler için daha birçok çalışma yaptıklarını söyleyen Arıkan, 'Ülkemizin farklı üniversitelerinde bilinçlendirme toplantılarına katılıyoruz. Yine ülkemiz için büyük önem taşıyan EXPO 2016'da yerimizi aldık. Son olarak başlattığımız projemizle görme engelli vatandaşlarımıza ve öğrencilerimize sertifikalı bilgisayar kursu veriyoruz. Eylül ayında başlattığımız bu projede paydaşlarımız Antalya Valiliği, Konyaaltı Halk Eğitim Müdürlüğü ve Engel Tanımayanlar Derneği. 360 saatlik ders sonunda kursiyerlerimiz sertifikalarını alacaklar ve ister özel sektörde isterlerse de kamu da çalışabilecekler. Çok yoğun ilgi var kursumuza. Umarım istediğimiz başarıya ulaşırız' dedi.

SAYISIZ ÖDÜLÜ VAR

Bu çalışmaları sonucu birçok ödülünde sahibi olan Arıkan, insanlar için üretmenin kendisini mutlu ettiğini söylüyor. Görme engelliler için geliştirdiği navigasyon sistemi ile Türkiye Bilişim Derneği'nden ikincilik aldığını anlatan Arıkan, sözlerine şöyle devam ediyor: '2013 yılında Akdeniz Üniversitesi olarak 'Engelsiz Eğitim' ödülüne layık görüldük. 2014 yılında yine 'Engelsiz Web Site' ödülünü aldık. En son Dumlupınar Üniversitesi'nden engellilere yönelik sanal bilgilendirme asistanı yazılımımla ödül aldım. Bunlar tabii ki beni mutlu ediyor. Ancak önemli olan yaptığım işlerin birilerinin işine yarıyor olması.'

'ENGELLİYE BAKIŞ AÇISI DEĞİŞMELİ'

Türkiye'de ve dünyada engellilere bakış açısının yavaş yavaş değiştiğini belirten Arıkan, sözlerine şöyle son veriyor: 'Bir şeyleri göstermemize de çok gerek yok.Toplum ne kadar izolasyon yaratmaya çalışsa da kendi yaptıklarının altında boğuluyorlar. Engelliye bakış açısı değişmeli. Engelli bireylerin çok şeyi başarabileceğine inanmak lazım. Bunu görmeye başladıkça insanlar bizlere saygı duymaya başlıyor. Bir giyim markası görme engelli bireyler için kıyafetler üretmeye başladı. Yine teknoloji firmaları çalışmalar yaratıyor. Bunlar önemli gelişmeler. Ben herkesten, engelsiz, eşit bir yaşamın önünü açmalarını ve bu konuda mücadele edilmesini diliyorum.'(Abdullah ÖZKAN)