GIDA Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı İncigül Sağdıç, mesleklerindeistihdam sorunuyaşandığını dile getirdi. Hızla kurulan üniversiteler ile yeni açılan gıda mühendisliği bölümünün işsiz mühendis sayısını arttırdığını belirten Sağdıç, 'Üniversitelerde ciddi bir kontenjan fazlası mevcut. Mezun olan gıda mühendislerinin bir bölümü kamuda görev almak isteyebiliyor. Ancak her zaman dile getirdiğimiz gibi kamuda gıda mühendisi istihdamı istediğimiz sayıda değil. Bu nedenden dolayı bazı meslektaşlarımızın tercihi ise özel sektörden yana oluyor' dedi.

KAMU İSTİHDAMI

5996 sayılı Gıda Kanunu'na göre üretim tesislerinde 30 beygir gücü kapasitenin altında ya da 10 kişiden az işçi çalıştıran bir gıda işletmesinin gıda mühendisi çalıştırma zorunluluğunun bulunmadığını belirten Sağdıç, 'Gıda işletmelerinin büyük bölümü de bu ölçekte yerler olması sebebiyle gıda mühendisi istihdamı sağlanmamış oluyor' dedi. Gıda Mühendislerinin çoğunlukla üretim, hazır yemek, turizm gibi sektörlerde görev aldığını ifade eden Sağdıç, Antalya'da üretim tesisinsin az olması nedeniyle meslektaşlarının oteller ve hazır yemek sektöründe görev aldığını söyledi. Sağdıç, 'İşletmeci bu noktada da kontenjan fazlalığından faydalanarak daha ucuza mühendis istihdam etme yoluna gidiyor. Bu durumda sık sık mühendis değiştiren işletme yeterli verim alamıyor. Aynı zamanda da meslektaşımız olması gereken çalışma koşullarında çalışamamış oluyor.' diye konuştu.

CEZALAR ATTIRILMALI

Sağdıç, gıda denetimlerinde yasal mevzuatlar olmasına karşın uygulamaya yansımadığını söyledi. Sağdıç, 'Denetimler daha sık ve etkin yapılmalı; cezalar arttırılmalı. Tüketici olarak bizler de uygunsuz bir durumla karşılaştığımızda işletmeyi yetkili kurumlara şikayet etmeliyiz. Yine tüketici olarak alışveriş yaparken gıdaların etiket bilgilerine bakmayı, uygun sıcaklık koşullarında muhafaza edilip edilmediklerini kontrol etmeyi alışkanlık haline getirmeliyiz. Kontrolsüz, açıkta satılan, güneşin altında bekletilen riskli gıdalardan uzak durmalıyız' diye konuştu. (Deniz TOPKAYA)