TÜM Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (TümBelSen) Genel Başkanı İlhan Karakurt seçimlerden sonraki sendikalaşma süreci hakkında bilgi verdi. Çalışanların en büyük sorununun toplu sözleşme konusu olduğunu söyleyen Karakurt, yasal mevduatların getirdiği sıkıntılardan ötürü belediyelerin de kısıtlandığını belirtti. Yerel seçimlerden sonra Antalya'daki sendikalaşma çabalarında hareketlilik olduğunu anlatan Karakurt, 'Antalya'da belediye değişimleri olduktan sonra bazı baskılar ortadan kalkınca çalışanlar için bir özgürlük ortamı oluştu. Şimdi çalışanlar o zamanlar bağlı oldukları sendikalardan ayrılarak önemsediği, güvendiği sendikalara üye olmaya başladı. Öncesinde üye sayımız 680 iken şimdi bin 500 oldu' dedi.

TOPLU SÖZLEŞME SIKINTISI

Özellikle pandemi sürecinde sendikal faaliyetlerin ve insan ilişkilerinin sınırlandığını aktaran Başkan Karakurt asıl problemin belediye çalışanlarının 'toplu sözleşme hakkı' konusunda son bir yıldır problemler yaşaması olduğunu anlattı. Hükümetin ve müfettişlerin müdahalesinin söz konusu olduğunu söyleyen Karakurt, 'Bu sorunları Muratpaşa Belediyesi'nde yaşadık. Diğer belediyelerde de yasal mevduattan kaynaklı çalışanın tam ihtiyaçlarına cevap verecek bir sözleşme yaptığımız söylenemez. Belediye başkanları da sıkıntılı. Bir taraftan kendi kaynaklarının sıkıntıları bir taraftan işçinin hakkını vermek istemelerine rağmen engellemelerle karşılaşıyorlar. Bu problem pandemi kadar önemli' şeklinde konuştu.

ORTAK HAREKET VURGUSU

Belediyelerde görevde yükselme, unvan değişikliği, bir önceki dönemin sıkıntıları gibi sorunların hala tam anlamıyla çözülmediğini söyleyen Karakurt, 'Bunun için çözümü belediye başkanlarının kendi bulundukları alanın öznesi olan işçi ve sendikalarla birlikte hareket edip onları özne olarak kabul etmekten geçer. Maalesef arzulanan, istenen noktada değiliz. Bu da büyük bir eksiklik. Bir belediyenin 10 bin çalışanı var. Bu çalışanların işçi ve memur sendikaları ne atamalarda ne diğer ilgili projelerde ne de işçinin istihdam biçimi, ücretlendirme gibi konularda dikkate alınıp özne yerine konulmuyor. Hala karar verme noktasına gelemiyoruz. Bu da kanayan bir yara' diyerek durumu açıkladı.

ÇALIŞANLAR HUZURSUZ

11 iş kolunda sadece belediyelerde sözleşme yapıldığını söyleyen Karakurt, 'Sözleşme yaraya merhem oluyor ama son gelişmeler sadece bizi değil çalışanı da huzursuz ediyor. Pandemide oluşan enflasyon rakamlarını görüyoruz. Giderler serbest ama gelir sabit. Bu çelişki sürdürülebilir değil. Şu anda birçok çalışan geleceğine yönelik borçlanma yoluyla hayatını sürdürmeye çalışıyor. Bu da bir yere kadar. Ülkenin ekonomisi de bu şekilde. Borçlanma yolu bir yere kadar devam edilebilecek bir şey. Sonrasında aynı sıkıntıyı memurlarımız da yaşayacak. Bu yüzden devletin bu konuda bir şeyler yapması lazım' dedi.

SENDİKA DEĞİŞTİRDİLER

Sendikaların emek örgütü olduğunu hatırlatan Karakurt, 'Sendikalar, çalışanın siyasi görüşüne, etnik kimliğine bakmaksızın sadece çalışan olarak görür ve üye yapar. Ama maalesef sendikalar birer politik örgüt haline getirildi. Bu doğru değil. Sendikacılığın bozulması demek. Belediye başkanları seçimle geliyor. Bulundukları parti hangi görüşten olursa olsun halka hizmet etmeli. Ama maalesef başkanlarının hangi sendikayı kendisine yakın görmüşse o sendika için doğrudan devreye girdiklerini biliyoruz. Antalya'da belediye değişimleri olduktan sonra bazı baskılar ortadan kalkınca çalışanlar için bir özgürlük ortamı oluştu. Şimdi çalışanlar o zamanlar bağlı oldukları sendikalardan ayrılarak önemsediği, güvendiği sendikalara üye olmaya başladı' bilgisini verdi.

ÖRGÜTLENME DEVAM EDİYOR

Seçim öncesi dönemde Tüm Bel Sen'in üye sayısının 680 iken şimdi bin 500 olduğunu söyleyen Başkan Karakurt, 'Büyükşehir Belediyesi'nde 600 üyemiz var. ASAT'ta yaklaşık 250 üyemiz, Muratpaşa Belediyesi'nde 300 üye, Manavgat'ta da 150 üyemiz var. Diğer yerlerde de örgütlenme çalışmalarımız devam ediyor' açıklamasını yaptı.
Özel/Dilan ERAY