2012 yılında yeni sistemden ötürü okula erken yaşlarda kayıt olan öğrencilerin bu sene 8'inci sınıftan mezun olması liseleri olumsuz etkileyecek. Sadece bir yıl yürürlükte kalan uygulamayla 8 yıl önce 5 yaşındakilerin de ilkokula başlamak zorunda kalması, bu yıl ortaokuldan mezun olacak öğrenci sayısını yaklaşık yüzde 50 oranında arttırdı. Bu nedenle de tüm Türkiye'de olduğu gibi Antalya'da da liselerde büyük bir yığılma meydana gelecek. Eğitim İş Sendikası Antalya Şube Başkanı Fatin Iltar, önümüzdeki dönem Türkiye'de ve Antalya'da liselerin ve öğretmen kadrosunun eksik olacağını belirtti. Iltar birçok lisenin ikili öğretime geçmek zorunda kalacağını ifade ederek, 'Büyük okulları imam hatip lisesine çevirmekten vazgeçerek bu öğrencilere okul yapmaları gerek' dedi. Iltar, liselerdeki bu sıkıntıyı anlatırken 'ara tatil' uygulamasının da olumsuzluğunu yineledi.

'EĞİTİM İTİBARSIZLAŞTIRILDI'

Yeni eğitim sistemini değerlendiren Iltar, 'Birinci dönem sorunlar yumağı ile bitti. Bir de yeni uygulanan ara tatil dönemi de vardı. Bu yeni sistem ne kadar doğru ne kadar yanlış tartışılmadan böyle bir şeye başlandı. Dönemin ortasında 1 haftalık tatille çocuklar okuldan soğutuldu. Uzmanlara sorulmadan yapılan bu uygulama Milli Eğitim Bakanlığı'nın 'ben yaptım oldu' kararlarından bir tanesi. Bunun dışında birçok sorun var. Öğretmenlerin norm kadro sorunları hala çözülmedi. Öğretmenler diken üzerinde. Her sene sınav sistemi değişiyor ne öğretmenler ne de öğrenciler ne yapacağını bilmiyor. Vakıf ve derneklerle yapılan protokoller gereği buradaki yetkililer eğitim kurumlarına müdahale ediyor. Bu da eğitim kurumların dejenere edildiği ve öğretmenlerin itibarsızlaştırıldığının göstergesidir' ifadelerine yer verdi.

ÜCRETLİ ÖĞRETMEN SORUNU

Antalya'da sayılı olmasına rağmen ücretli öğretmenlerin çalıştırılmasının eğitimde kaliteyi düşürdüğünü belirten Iltar, 'Ayrıca bu öğretmenlerin iş güvencesiz bir şekilde çalıştırılması devletin işlemiş olduğu en büyük kabahatlerden birisi. Ücretli öğretmenlerle yapılan eğitim verimli olmuyor. Bu da eksik ve zaaflardan bir tanesi. Meslek liselerine önem verilmemesi ve birçok okulun imam hatip lisesine çevrilmesi, diğer okulların sınıf mevcutlarının artmasına sebep oldu. Bunlar eğitimi olumsuz etkiliyor' dedi.

'ARA TATİL İŞE YARAMADI'

Ara tatilin öğrencileri okuldan soğuttuğunu yineleyen Iltar, 'Öğrenci ve öğretmenler okulun ortasında tatil moduna girerek okuldan soğudular. Tatil moduna girdiler. Eğitimci ile baktığımızda bu uygulama yanlış bir uygulamadır. Ayrıca öğretmenlerimiz de tatil yapamadı. Okullar açılınca öğrencilerimiz okula uyum sağlayamadı. İlk haftadan devamsızlıklar başladı. Bu da hem öğretmeni hem öğrenciyi yordu. O arada olan 2 haftalık süreç eğitimden çalınan ölü zamandır' açıklamasını yaptı.

İKİLİ ÖĞRETİM KAPIDA

2012 yılında ortaya çıkan 4+4+4 sisteminden kaynaklı 5 yaşındaki çocukların okula başladığını hatırlatan Iltar, 'O senede okula başlayan çocuklar bu sene 8'inci sınıftan mezun olacaklar. Bu sene ortaokuldan mezun olacakların sayısında geçen seneye oranla yüzde 45'lik artış olacak. Daha öncesinde 1 milyon 200 bin ortaokullu öğrenci mezunu verirken bu sene sonunda 1 milyon 800 bin mezun vereceğiz. Antalya genelinde de yüzde 45-50 civarında artış olacak. Antalya'da lise kapılarına aynı oranda artışla öğrenci yığılacak. Dolayısıyla birçok lise ikili öğretime geçmek zorunda kalacak. Büyük okulları imam hatip lisesine çevirmekten vazgeçerek bu öğrencilere okul yapmaları gerekecek. Bu durumda önümüzdeki sene hem liseler hem öğretmenler yetersiz kalacak' öngörüsünde bulundu. Ayrıca Iltar, atamaların şeffaf olması gerektiğine dikkat çekerek, 'Yönetici atamaları liyakata dayansın. Milli Eğitim Bakanlığı'nın kurumlarla bir araya gelmesi ve ortak kararlar alması gerekiyor' dedi.
Özel/Dilan ERAY