ÖZEL HABER

Antalya’da hayvanseverlerden eylem!

Hayvan hakları savunucuları Antalya’da Attalos Heykeli’nin önünde bir araya gelerek eylem yaptı. Yapılan eylemde, hayvanların yerinin sokak olduğu ve yetkililerin hayvanları kısırlaştırması gerektiği belirtildi

GEÇTİĞİMİZ günlerde sokak hayvanlarıyla ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Başıboş, sahipsiz köpeklerle mücadele konusunda yasal düzenleme mevcut. Gerek ilgili bakanlık gerekse belediyeler sahipsiz, başıboş köpekleri barınaklara topluyor, ama toplamak işi bitirmiyor. Bunları barınaklar çerçevesi içerisinde bir yerlerde toparlamak lazım” sözlerini kullanmıştı. Bu açıklamadan sonra birçok hayvansever, hayvanlara ne olacağı konusunda tedirgin olduklarını dile getirmişti. Bu nedenle birçok hayvan hakları savunucusu Attalos Heykeli’nin önünde toplandı. Yapılan açıklamada, “Hayvanlara karşı artan şiddet olayları toplumun kanayan yarasıdır. Sokak hayvanlarını toplatmak bir çözüm değildir. Sokak hayvanlarının adı üstünde yeri sokaklardır. Tek çözüm; tedavi, kısırlaştır, aşılat yerinde yaşat mantığı olmalıdır. Sokak hayvanlarını toplamak bir çözüm olsaydı geçmiş tarihimizin kara lekesi olan ‘Hayırsız Ada Katliamı’ bir çözüm olurdu. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sokak hayvanları için ayırmış olduğu 3 milyarlık bir bütçe var. Bu 3 milyar ile en az 1,5 milyon hayvanımızın kısırlaştırılması sağlanabilir” ifadeleri kullanıldı.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ SUNULDU

Eylem esnasında birçok kişi dilsiz canlılar için ses çıkardı. Yapılan açıklamanın devamında “Oy hakkı ve söz hakkı yok diye bu canları yok sayanlar unutmayın ki hayvan haklarını yok sayana oy yoktur. Ülke genelinde hayvanlar hastalıktan, açlıktan ve bakımsızlıktan ölmektedir. Hayvanların ölmemesi için çözümler şöyle olabilir.  Her belediyenin kendi sınırları içinde bakımevi ve kısırlaştırma merkezi kurması ve kısırlaştırmanın eşzamanlı olarak seferberlik halinde yapılması ile bir yılda yaklaşık 3 milyon hayvan iki yılda 6 milyon hayvan kısırlaştırılmış olacak. Yani sokakta kısırlaştırılmamış hayvan kalmayacak. Sokak köpeklerinde çevresel faktörler, genetik faktörler beslenme, ezilme, hastalıklar vs den dolayı ortalama ömür 2 yıl gibi hesaplanmıştır. Dolayısıyla, sokak köpeği sayısı doğum ölüm hesaplandığında her yıl yüzde 30 azalarak 2 yıl içinde üreme tamamen kontrol altına alınacaktır” sözlerine yer verildi.

HABER/ÇİĞDEM KORKAN