ÖZEL HABER

Antalya'nın 77 yıllık kahve geleneği

Antalya’da kahve geleneği, üçüncü kuşak temsilcisi Lütfü Kesim ile devam ediyor. Dedesi Hacı Reşit Kesim’in 1948’de kurduğu işletmede aynı özen ve sevdayla kahve severlere hizmet sunuyor

Antalya'nın 77 yıllık kahve geleneği

Antalya’nın en köklü kahve işletmelerinden biri olan Kesim Kuru Kahve, 1948 yılından bu yana faaliyet gösteriyor. Üçüncü kuşak temsilcisi Lütfü Kesim’in yönetimindeki işletme, dedesi Hacı Reşit Kesim tarafından kuruldu. İşletme, o günden bugüne, kahve severlere hizmet vermeyi sürdürüyor.

1948 YILINDAN BU YANA!
İlk olarak ilkokul yıllarında dedesi ve babasının yanında kahve öğütme ve kavurma işlemlerini gözlemleyerek mesleğe adım atan Lütfü Kesim, “İlkokul yıllarımda dedem ve babamın yanına gelerek kahve öğütmeyi ve kavurmayı gözlemleyerek başladım. 1948 yılından bu yana, üçüncü kuşak olarak burada hizmet vermekteyiz. Dedem Hacı Reşit Kesim tarafından 1948'de kurulan dükkanımız, dedemden sonra babam Rauf Kesim tarafından devam ettirildi ve şu an mesleği ben devraldım. Artık tek başıma dükkanımı işletiyorum. Zaman zaman Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yaşayan abim Reşit Kesim Türkiye'ye geldiğinde işletmemizde birlikte çalışıyoruz” dedi.

63213C8A F09B 4B69 Ba66 6909802D3C15

KAHVELER BREZİLYA’DAN!
En çok tercih edilen kahvenin dibek kahvesi olduğu vurgulayan Kesim, “Dükkanımızda üç çeşit kahve mevcut. Damla sakızlı Türk kahvesi, Dibek kahvesi ve Türk kahvesi. Kahveleri kendimiz kavurup öğütüyoruz ve kahvelerimiz Brezilya'dan geliyor. En çok tercih edilen kahvemiz ise Dibek kahvesi. Geçmişte birçok vanilyalı, kakaolu gibi çeşitli kahve denedik, ancak hem iklim koşulları hem de müşteri damak tadı göz önüne alındığında, en revaçta olan kahvemiz Dibek Kahvesi oldu. Damla sakızını ise Yunanistan'dan temin ediyoruz. Gerçek damla sakızı kullanıyoruz. Burada zorlu bir süreçten geçiriyoruz, sakızı alıp öğütüp, kahveyle karıştırmak oldukça zahmetli bir iş. Ama her şeyin en iyisini yapmak için bu süreci kendimiz yönetiyoruz. Bu süreç zahmetli olsa da, müşterilerimiz memnun” diye konuştu.

‘MÜŞTERİLERİMİZ MEMNUNİYETİ BİZİ MUTLU EDİYOR’
Mesleğini aşkla yaptığını dile getiren Kesim şu ifadelere yer verdi; “Elbette yorulduğumuz zamanlar oluyor, fakat müşterilerimizin geri bildirimleri ve damak tatlarına hitap edebilmek bize çok güzel bir duygu veriyor. Üç kuşaktır bu mesleği devam ettirdiğimiz için, bazı müşterilerimiz gelip ‘Ben buraya küçükken dedemle gelirdim’ diyerek şimdilerde kendi çocuklarıyla tekrar gelmeleri ve daimi müşterilerimiz olmaları bizleri mutlu ediyor. Müşterilerimizle kuşaktan kuşağa bir bağ kurmuş olduk. Antalya'nın merkez ilçeleri dışında, Manavgat, Kemer, Kaş, Fethiye gibi yerlerden bile kahvemizi almak için gelen hatta her yıl Almanya, Hollanda, Belçika, Rusya gibi ülkelerden tatil için Antalya’ya gelip kahve alan müşterilerimiz var.”

BAHARATLARI DA KENDİ ÖĞÜTÜP SATIYOR
Aynı zamanda birçok baharatı da öğütüp müşterilerine sunduklarını belirten Kesim, “Kahve dışında, başta karabiber, kimyon, kekik, pul biber, zencefil ve zerdaçal olmak üzere birçok baharatı da burada kendimiz öğütüp satıyoruz” dedi.

KAHVE TAZELİĞİ İÇİN İPUÇLARI
Kahvenin taze kalması konusunda ipuçları veren Kesim, “Kahve alırken dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta var. Kahvenin tazeliğine, kokusuna özen göstermek gerekiyor. Müşterilerimiz alışveriş yapmaya geldiklerinde, kahve çekirdeklerimizi gözlerinin önünde öğütüp, taze olarak veriyoruz. Paketlenmiş ürün satmamaya özen gösteriyoruz. Müşterilerimiz bazen paketlenmiş ürün talep etse de, biz kahvenin tazeliğine büyük önem verdiğimiz için, paketlenmiş ürün satmamaya gayret ediyoruz. Kahvenin tazeliğini ve kokusunu koruyabilmek için, hava almayan bir kavanoza sıkıştırmadan koyup, ışık görmeyen bir dolapta saklamak en doğrusu” dedi.