ANTALYA'NIN isminin ilk olarak hangi kişi veya grup tarafından söylendiği konusunda kesin bir bilgi bulunmuyor. Tarih öncesi ve antik dönemlerde farklı uygarlıklara ev sahipliği yapan bu şehrin çeşitli isimlerle de anıldığı birçok kaynakta mevcut. Şehir; Likya, Pamfilya ve birçok medeniyete ev sahipliği yapsa da bu dönemlere ait yazılı kaynaklar sınırlı sayıda ve kesin bir bilgi yok ancak Attalos’un milattan önce (MÖ) 2. yüzyılda bölgeyi fethetmesi ile Attaleia adını almasına dair çeşitli kaynaklarda bilgiler bulunuyor. Bu da Antalya isminin Attaleia’ya dayandığı bilgilerini kuvvetlendiriyor.
II. ATTALOS ŞEHRİ FETHEDİYOR
Attalos, Antik Yunan döneminde yaşamış olan bir dizi hükümdarın adı. Bu hükümdarlar farklı krallıkların veya şehir devletlerinin liderleri olarak tarihte biliniyor. I. Attalos, Attalos'un en ünlü hükümdarı. I. Attalos, MÖ 3. yüzyılda yaşamış ve Bergama Krallığı'nın kurucusu olarak kabul edilen bir isim. Bergama Krallığı, Anadolu'da önemli bir Helenistik krallıktı. I. Attalos, bu krallığı büyütmüş ve güçlendirmiştir. II. Attalos, I. Attalos'un torunudur. II. Attalos, MÖ 2. yüzyılın başında Bergama Krallığı'nı yönetmiştir ve aynı zamanda Pergamon veya Pergamon olarak da bilinen Bergama şehrinin kurucusu olarak kabul edilir. III. Attalos ise MÖ 2. yüzyılın sonlarına doğru hükümdarlık yapmış bir isim. III. Attalos’un Roma İmparatorluğu ile ilişkileri önemliydi ve Bergama Krallığı'nı Roma'ya bırakmıştır.
'ADALİA'DAN ANTALYA'YA'
Bu üç ünlü hükümdardan II. Attalos ise Antalya'nın fethini gerçekleştirmiştir. II. Attalos, MÖ 2. yüzyılın başlarında Bergama Krallığı'nı yöneten hükümdardır. Attalos, Antalya'nın kıyı şehrini fethetmiştir ve Bergama Krallığı'na katmıştır. Şehrin o döneme dair hangi isimlerle anıldığına dair net bir bilgi yok ancak Attalos’un şehri fethetmesinden sonra hükümdarın onuruna şehre Attaleia dendiği zamanla ‘Adalia’ olarak da değiştiği tarihi kaynaklarda geçiyor. Antalya’nın tarihsel olarak adının nasıl bir süreç yaşadığı bilinse de son hali olan ‘Antalya’ya nasıl evrildiğine dair net bir kayıt bulunmuyor. Bilinen tek gerçek ise herkesi büyüleyen bu kentin adının Bergama Kralı Attalos’a dayandığı ve anlamının ‘Attalos Yurdu’ olduğu. Antalya, Bergama Krallığı’nın sona ermesiyle bağımsız kalıp bir dönem korsanların eline geçse de daha sonra Roma topraklarına katılmış, Bizans egemenliğine girmiş ve son olarak da Türklerin himayesine girmesiyle gelişmiş bir şehirdir. ‘Attalos Yurdu’ olarak bilinen şehir günümüzde Türklerindir ve Antalya olarak tüm dünyada bilinmektedir.
HABER/GAZİ KARATAŞ