'ANTALYA'DA İz Bırakan Kadınlar' arasında yer alma onurunu yaşayan bir Antalya sevdalısı olsa da o, kendisinden önce topluma hizmeti görev edinmiş, yılmaz bir yürek. Bilim insanı olmanın erdemini, çevre ve hayvan sevgisi ile pekiştiren, bugün de gerek kamu gerekse sivil toplum örgütlerinin bilgi ve birikimlerinden yararlanmak için başvurduğu çok önemli bir kaynak, söyleşilerin vazgeçilmez bilim insanı; Prof. Dr. Gülay Şadan. Antalya'da doğdu. Dumlupınar İlkokulu ve Antalya Lisesi'ni bitirdi. 1969 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olduktan sonra 1972 yılında Farmakoloji (İlaç Bilimi), 1976'da Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanlıklarını aldı. 1981 yılında Farmakoloji ve Toksikoloji doçenti oldu. 1982'de Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalında bir yıllığına geçici görevle hizmet vermek için geldiği memleketi Antalya'da Anabilim Dalının kuruculuğunu üstlendi. 1988 yılında Profesör olan ve 24 yıl Anabilim Dalı Başkanlığını yürüten Prof. Dr. Gülay Şadan, 30 yıla yakın bir süre çalıştığı kurumdan 2011 yılsonu itibariyle yaş haddi nedeniyle emekli oldu. Şadan, toplamda 42 yılı aşkın çalışma hayatının yanı sıra toplum ve sosyal sorumluluk bilinci ile birçok sivil toplum kuruluşunda ve sosyal sorumluluk projelerinde aktif görev aldı. Prof. Dr. Gülay Şadan, 2000 yılında kurulan Tıp Fakültesi Tütün Eğitimi Kurulu ve 2004 yılında kurulan A.Ü Sigara Mücadele Kurulu'nun yaklaşık 19 yıl başkanlığını yürüterek Dumansız Üniversite ve Dumansız Kampüs yaratmak amacıyla etkin ve başarılı birçok çalışmaya imza attı. Bu bağlamda, A.Ü Göğüs Hastalıkları ve Eğitim Araştırma ile Atatürk Devlet Hastanelerinde 3 ayrı sigara bırakma polikliniği açılmasını sağlayan Prof. Dr. Gülay Şadan, Antalya Valiliğinin 'Bağımlılıkla Mücadele Teknik Çalışma Grupları Toplantıları' temsilciliği yaptı. Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Antalya Şubesi'nin 4 yıl başkanlığı ve Onursal Üyesi, Kıbrıs Türk Kültür Derneği İzmir ve Antalya Şubesi ile Atatürkçü Düşünce Derneği ve Hayvanları Koruma Derneği Antalya Şubelerinde etkin ve yetkin çalışmalarda bulundu. Prof. Dr. Gülay Şadan, bir hayvan hakları savunucusu olarak sokak hayvanlarının kısırlaştırılması ve sahiplendirilmesini amaç edinen bireysel çalışmaları ile sessiz canların sesi olmaya devam etmektedir. Kurucu üyesi olduğu Aile Planlaması Derneği Antalya Şubesinde 2 dönem 2'nci Başkanlık yapan, Antalya Caz Derneğinin Kurucu Başkanlığı ve Onursal Başkanlığını yürüten Şadan, bir dönem, Antalya Senfoni Orkestrası'nın kapatılması isteklerine 'Sanattan tasarruf olmaz' direnişi göstererek senfoninin bugün etkinliklerine devam etmesini sağlamış, çok sayıda ödülleri olan bir bilim insanı. İnşaat Mühendisi eşi Alim Şadan, biri plates eğitmeni, diğeri sanatçı iki oğlu ve 8 yaşındaki torunu Elif Neva Şadan ile devam eden mütevazı bir yaşam.
- 'Antalya'da İz Bırakan Kadınlar' arasında yer almak onurunu yaşayan biri olarak bizlere eski Antalya'yı biraz anlatır mısınız?
Ben de özetle eski Antalya özlemimi şu dizelerimle ifade etmeye çalışayım;
'Nerede o mis gibi portakal, limon, turunç, yasemin çiçekleri kokan sokaklar, bahçeler, palmiye ağaçlarının süslediği caddeler?
Nerede o sokaklarda sek sek, çelik çomak, körebe, saklambaç oynayan çocuklar?
Nerede o sıcak yaz günlerinde kapı önünde oturup sohbet eden komşular?
Nerede bir tencere yemeğini koktu diye komşuları ile paylaşanlar?
Nerede o yazlık açık hava sinemalarında içilen soğuk bir şişe gazozun verdiği keyif?
Nerede o İbruş'un sütlü tatlıları, dondurmaları?'
- DEVAMI YARIN