GÜNDEM

‘Cep Herkülü’ Naim Süleymanoğlu

Dünya ve Türk halter tarihine adını altın harflerle yazdıran, olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonu 'Cep Herkülü' lakaplı Naim Süleymanoğlu'nun vefatının üzerinden 7 yıl geçti

Dünya ve Türk halter tarihine adını altın harflerle yazdıran, ‘Cep Herkülü’ lakaplı efsane halterci Naim Süleymanoğlu, 18 Kasım 2017'de hayatını kaybetti. Üst üste 3 olimpiyat şampiyonluğu, 7 dünya ve 7 Avrupa şampiyonluğu ile 46 dünya rekoruna imza atan Süleymanoğlu, spor kariyerinde büyük başarılara imza atarak Türk sporunun en önemli simgelerinden biri haline geldi.

BİR EFSANENİN DOĞUŞU
23 Ocak 1967'de Bulgaristan'ın Kırcaali iline bağlı Ahatlı köyünde doğan Naim Süleymanoğlu, haltere 9 yaşında başladı. Halter antrenörü Hilmi Pekünlü'nün keşfiyle bu spora adım atan Süleymanoğlu, 14 yaşında Bulgaristan'da gençler ve yıldızlar şampiyonu oldu. 15 yaşında katıldığı Brezilya’daki Gençler Dünya Şampiyonası’nda kazandığı şampiyonlukla ‘en genç dünya rekortmeni’ unvanını elde etti. 1983 yılında dünya halter şampiyonasında birinci olarak büyüklerdeki ilk başarısını elde etti.

ÜST ÜSTE 3 OLİMPİYAT ŞAMPİYONLUĞU
Naim Süleymanoğlu'nun kariyerindeki en büyük zaferlerden biri üst üste 3 olimpiyat altın madalyasını kazanması. 1988 Seul, 1992 Barselona ve 1996 Atlanta Olimpiyatları'nda 60 kiloda mücadele ederek birinci oldu ve tarihe geçti. 1988'de, Seul Olimpiyatları'nda 6 dünya, 9 olimpiyat rekoru kırarak büyük bir başarıya imza atarken vücut ağırlığının 3 katından 10 kilo daha fazlasını kaldırarak ‘Dünyanın en iyi haltercisi’ seçildi.

DÜNYA REKORLARI VE UNUTULMAZ BAŞARILAR
Kariyerinde 46 dünya rekoru kıran Naim Süleymanoğlu, halter dünyasında efsane olarak kabul ediliyor. 1983-1986 yılları arasında gençler kategorisinde 13, büyüklerde ise 50 dünya rekoru kırarak adını duyurdu. 1984, 1985 ve 1986 yıllarında ise dünyanın en iyi haltercisi seçildi. ABD'de düzenlenen Rekortmenlerin Turnuvası’nda kırdığı dünya rekoru sonrası ABD basını tarafından ‘Cep Herkülü’ olarak anılmaya başlandı.

TÜRKİYE’YE KAÇIŞI VE MÜCADELE
Naim Süleymanoğlu'nun hayatı sadece spor başarılarıyla değil, aynı zamanda yaşadığı zorluklarla da şekillendi. 1985-1986 yıllarında Bulgaristan hükümetinin ‘soya dönüş’ operasyonu kapsamında Türklerin isimlerinin değiştirilmesine karşı durarak Türkiye'ye iltica etti. 1986’da Avustralya'da düzenlenen Dünya Halter Şampiyonası'nın ardından Türk Büyükelçiliği’ne sığınarak Türkiye'ye gelmek üzere bir dizi operasyon gerçekleştirildi. Türkiye, Naim Süleymanoğlu’nun Seul Olimpiyatları’na katılabilmesi için Bulgaristan'a 1 milyon dolar ödeme yaptı.

TÜRK HALTERİNİN YÜKSELİŞİ
Naim Süleymanoğlu, Türkiye’ye geldikten sonra halterde Türk sporunun simgelerinden biri haline geldi. 1988 Seul Olimpiyatları'nda Türk bayrağını dalgalandırarak olimpiyat altın madalyasını kazandı. Sonraki yıllarda da kazandığı dünya ve Avrupa şampiyonluklarıyla Türk halterine büyük bir katkı sağladı.

1996’da haltere ara veren Süleymanoğlu, 2000 Sydney Olimpiyatları’nda başarılı olamayarak aktif spor hayatına son verdi ancak onun mirası, yalnızca başarılarıyla değil, Türk halkının uluslararası alanda daha görünür hale gelmesiyle de özdeşleşti. 1988'de Time dergisine kapak olan ilk Türk sporcu olarak adını tüm dünyaya duyurdu.

Hayatını anlatan ‘Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu’ adlı biyografik film 2019'da vizyona girdi. Film, Naim Süleymanoğlu’nun 1970'li yıllarda halterle tanışmasından 1988’deki Seul Olimpiyatlarına kadar geçen dönemi anlatıyor.

VEFATI VE ARDINDA BIRAKTIĞI MİRAS
Naim Süleymanoğlu, 18 Kasım 2017’de tedavi gördüğü hastanede karaciğer yetmezliği nedeniyle 50 yaşında hayata gözlerini yumdu. Cenazesi, 19 Kasım 2017’de İstanbul Fatih Camisi’nde kılınan namazla toprağa verildi. Cenazeye spor camiasından çok sayıda isim katılırken aktif sporculuk dönemindeki en büyük rakibi Yunan halterci Valerios Leonidis de veda etti.

Naim Süleymanoğlu’nun mirası yalnızca halterle sınırlı kalmadı. 2012 Londra Olimpiyatları'nda ismi, Londra metrosundaki bir istasyona verilirken Ankara'da bir caddeye de adı verildi. 7 yıl önce aramızdan ayrılan bu efsanevi isim, Türk ve dünya halter tarihine adını altın harflerle yazdırdı.