Bu köşe yazısına, bu başlığı atmak geldi içimden. Neden mi? Sosyal Güvenlik Kurumu SGK, emekliye stresi azaltmak için yoga ve meditasyon tavsiyesinde bulunmuş. Hay Allah, rahmetli nenem çok şaşırdığı zaman ‘hoppala' derdi cennet mekanı olsun, işte SGK'nın da önerisi bu mealde. Dahası, emeklinin sağlığına dikkat etmesi gerektiğini hatırlatmış 'eksik olmasın'. Ve önerilerini sıralamış, “Günde 3 porsiyon meyve tüketin, sofranızdan süt ve yumurtayı eksik etmeyin”.  Olur paşam. Ama etkili protein olarak kırmızı et unutulmuş, onu da biz önerelim ve 'kurban bayramından bayramına et tüketmeyi de unutmayın’. Napalım, SGK'nın emekliye önerilerinin izahını bulamadık, biz de mizahını yapalım dedik. Kusura kalmayın.

***

Soysal Güvenlik Kurumu, emeklinin (10 bin TL idi şimdi 12 bin 500) aylığından bilgisi yok mu acaba desek, yok canım sende mümkün mü? Ee o halde neden bu olmayacak tavsiyeler. Zira emekli, meydanlara çıkmış sesini duyurmaya çalışıyor onlar akıl değil, para istiyor. Mevsim sebze ve meyvelerinin pazar tezgahlarındaki etiketi olmuş 130-140 lira arası, bamyanın kilosu bile 190 TL. Hepsini sayıp dökmeye gerek yok, market ve pazar fiyatlarını vatandaş çok iyi biliyor. Misal Ankara'ya göre, Temmuz enflasyonunda düşüş ön görülüyormuş. İyi de beklentide öngörülen düşüş, gerçekte düşmüyor. Vatandaş idrak bile edemez olmuş artık. Dedik ve konuya noktayı koyduk.

***

Gelelim haklı gurur duyacağımız resmi bir açıklamaya. Akademik hayatta Türk kadını, Avrupalı kadınları sollamış ve de ülkemizdeki kadın akademisyenlerin oranı, Avrupa ve OECD ülkelerinin üzerindeymiş. Bu araştırma ve açıklamayı Yüksek Öğretim Kurulu YÖK yapıyor. Gururlandırıcı bir sonuç. Türk kadın akademisyenlerin oranı, Avrupalı hemcinslerini geride bırakırken kadınlarımızın akademideki ağırlığı da artıyor, kadınlar daha da güçleniyor. Toplumun rol modeli olan hemcinslerimizi alkışlıyoruz yürekten.

***

Diyelim ve rakamsal verilerle devam edelim. Yüksek Öğretim Kurulu verilerine göre, ülkemizde yüzde 46,4’e yükselen kadın akademisyen oranı, Avrupa ve OECD ülkelerine fark atmış. Yani, Avrupa ülkelerinde yüzde 43 olan kadın akademisyenlerin oranı, Türkiye'de 2023-2024 eğitim yılında yüzde 46,4’e yükselmiş. YÖK, kadınlarımızın yükseköğretim erişimine yönelik kıymetli bilgiler paylaşırken görüyoruz ki ülkemizde kadın akademisyen oranı, Avrupa ve OECD ülkelerinin üzerine çıkmış. İşte Cumhuriyet kadınlarının başarısı, gururlandık.