Bu yıl üçüncüsü düzenlenecek olan Uluslararası Gastronomi Food Fest’in tanıtım toplantısı Antalya’nın Muratpaşa İlçesi’nde bulunan Akra Otel’de apıldı. Toplantıya, Toplantıya Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Alanya Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik, Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Yusuf Hacısüleyman, Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Erkan Yağcı, Akdeniz Turistik Otelciler İşletmecileri Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu, ünlü şef Danilo Zanna, 7 Mehmet Restoran’ın sahibi Mehmet Akdağ ile birlikte çok sayıda davetli katıldı
ÖNEMLİ BİR NOKTA OLACAK
Toplantının açılışında konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Güzellikleriyle dünyayı kendine hayran bırakan şehrimizi lezzetlerin de bir dünya markası haline getirmek için iki yıl önce önemli bir adım attık. Gastronominin de başkenti yapma hedefi ile geçtiğimiz 2 yıl uluslararası Ford Fest Antalya Gastronom Festivali’ni başarı ile gerçekleştirdik ve yüzbinlerce ziyaretçi ile başarımızı kanıtlamış olduk. Bu yıl üçüncüsünü düzenleyeceğimiz festival, Akdeniz'in bereketi topraklarından çıkan lezzetleri yerel üreticilerimizi ve dünya mutfağından seçkin şefleri bir araya getirerek gastronomi dünyasında önemli bir buluşma noktası olacaktır” diye konuştu.
YERELDEN KALKINMA MODELİ VURGUSU
‘Tarımın başkenti olarak ülkemizin örtüaltı tarımının yarısını karşılayan Antalyamız yerel mahsulleri eşsiz lezzetleri zengin gastronomisi ve tescil edilen 18 coğrafi işaretli ürünü ile turizm tarım ve ekonomimiz için büyük bir değer yaratmaktadır’ diyen Muhittin Böcek sözlerini şu şekilde sürdürdü, “ Bu bağlamda festivalimizin çıkış noktası da yerel gıda ve nitelikli tarıma sahip çıkmak olarak nitelendirilebilir. Festivalimiz Antalya'nın saklı kalmış lezzetlerinin yerel ürünlerinin, otel, restoran gibi işletmelerin menülerinde yer almasına da katkı sağlayacaktır. Yerelden kalkınma modelimiz çalışmalarımızın temel çatısını oluşturmaktadır. Kentin yerel gıda zenginliğini ve tarım potansiyelini geliştirmek için her zaman olduğu gibi tarım sektörüne ve üreticilerimize destek vermeye devam ediyoruz. Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak yerel ürünlerimize sahip çıkmak, onları geleceği miras bırakmak istiyoruz. Bu hedefimize ulaşmamıza büyük katkısı olacağına inandığımız Uluslararası Gastronomi Festivali’ne ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyoruz. Dünyanın ve ülkemizin dört bir yanından giren konukları ağırlamanın mutluluğunu heyecanını yaşıyoruz”
Başkan Böcek’in ardından konuşan Alanya Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik, “Alanyamız tarımın başkenti. Turizm ve tarımda zirvede kalabilmek adına Sayın Başkanım önderlıgınde çok çalışmalıyız. Zirveye çıkmaktan daha zor bir şey varsa o da zirvede kalabilmektir. Sürdürülebilirliği devam ettirmeliyiz ki hep Antalya zirvede kalabilsin. Bu vesileyle yapılacak olan hasat 5 Eylül’de Alanya’da yapılacağını hatırlatmak isterim. Tüm halkımızı davet edıyorum” dedi.
İNSANLAR NE YİYEBİLECEĞİNE BAKIYOR
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Hacısüleyman isem”mutfağın da başkenti olma konusunda hedeflerimiz var. Dil, din, ırk ayrımı olmadan herkes kendine bu şehirde bir yer bulabiliyor. Bütün farklılıklara rağmen insanların şehrimizde bir arada olması bu kültürlerin farklı beklentilerini de beraberinde getiriyor. Bunun yanında, turistler bir yeri tercih ederken %88 oranında mutfağına da bakıyor, çünkü ne yiyip ne içeceğini düşünüyor. Bu nedenle biz de bu organizasyonun önemini biliyor ve destekliyoruz. Artı olarak yapabileceklerimizin farkındayız ve yapabileceğimiz ne varsa her zaman Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin de yanındayız” diye konuştu.
DENİZ, KUM, GÜNEŞ ÜÇLÜSÜNDEN KURTULMALIYIZ
Antalya Ticaret Borsası Ali Çandır ise, “Uzun bir süredir her fırsatta belirtiyorum, ülkemizin ve kentimizin tanıtımdan çok yerleştirmeye ihtiyacı bulunmaktadır. Çünkü uzun yıllar ortalaması olarak ülkemize yılda 40 milyon, kentimize de 13 milyondan fazla gezgin misafir (turist) gelmektedir. Dünyada yıllık 1 milyardan fazla insanın gezgin misafir olduğunu dikkate alırsak yaklaşık %5’ini biz misafir etmekteyiz. İlk bakışta düşük gibi görünse de ortalama göstergelerle dünyanın %1’nde olduğumuzu hatırlarsak tarımda ve turizmde ortalamanın 4 kat üzerindeyiz. Hiç kuşkusuz kentimizin burada belirleyici bir yeri bulunmaktadır. Gezgin misafirlerimizin zihinlerine ve duygularına olumlu ve unutulmaz anılarla ve tatlarla yerleşmeliyiz. Bunu başardığımızda sadece deniz, güneş, kum ve ucuzluk algısıyla değil çok daha fark yaratıcı, cazip ve kalıcı anılarla evlerine yolcu edebiliriz. Bunun için eşsiz zenginliklere sahibiz. Sadece iki tanesi kültürümüz ve yöresel ürünlerimizdir. Gastronomi, bu iki değerin en kalıcı karmasıdır diye düşünüyorum. Gastronomi turizmi, doğru stratejilerle desteklendiğinde, turizm sezonunu uzatabilir ve ekonomiye ciddi katkılarda bulunabilir. Hep birlikte bu fırsatları değerlendirmeye devam etmeliyiz” ifadelerini kullandı.