Son yıllarda Antalya’da yürütülen sigara bırakma kampanyaları ve artan sağlık bilinci sayesinde, özellikle yaşlı bireyler arasında sigarayı bırakma oranlarında dikkat çekici bir artış yaşanıyor.
YAŞLILARDA SİGARAYA VEDA ARTIYOR
Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Hasan Şenol Coşkun, “Ülkemizde yaşlı kesimde sigarayı bırakma oranı arttı. Bu sevindirici bir gelişme. Ancak uzun yıllar boyunca sigara içtikten sonra bu alışkanlığı bırakan bireylerin ciğerlerinde kalıcı hasarlar oluşabiliyor. Sigarayı bırakmak her zaman faydalıdır, fakat erken yaşta bırakmak çok daha kritiktir” ifadelerini kullandı.
BIRAKAN KAZANIYOR
Sigaranın başta akciğer kanseri olmak üzere birçok ciddi hastalıkla doğrudan ilişkili olduğunu belirten Coşkun, “Sigara kullanım oranlarındaki değişimler akciğer kanseri vakalarına da yansıdı. Batı ülkelerinde sigara içme oranı düşerken, bu ülkelerde akciğer kanseri görülme sıklığı da azalma eğiliminde. Ancak sigara kullanımının yoğun olduğu bölgelerde vakalar artmaya devam ediyor. Yaşlı bireylerin sigarayı bırakmaları hem yaşam kalitelerini artırıyor hem de hastalıklarla mücadelede vücut direncini olumlu etkiliyor. Sağlık Bakanlığı'nın sunduğu ücretsiz sigara bırakma desteği ve nikotin replasman tedavileri de bu artışta etkili oluyor” dedi.