8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde, iş hayatında kadının yeri ve kadın istihdamı hakkında Ekspres’e açıklamalarda bulunan Akdeniz Girişimci İş Kadınları Derneği (AGİDER) Genel Sekreteri Müjgan Kartal Ulus, kadınların ‘eşit iş eşit ücret’ prensibine göre çalışmadığını ifade etti. Ulus, ayrıca devlet desteklerinin kadınlara daha zor verildiğini de söyledi.

SEBEPLERİ ÇÖZÜM BULMALI 
Antalya Isparta, Burdur yöresinde kadın istihdamının yüzde 39 ile Türkiye’nin ilk sırasında,  Mardin, Batman, Şırnak yöresinde ise yüzde 19 ile son sırada olduğu bilgisini değerlendiren Ulus,  ‘Kadın istihdamı bu ülkenin kanayan Yarası. Antalya, Isparta, Burdur bölgesinde yüzde 39 ile yüksek gibi gözükmesine rağmen bazı bölgelerimizde çok daha düşük seyrediyor. Bunun kültürel yanları, sosyal ekonomik sebepleri ve eğitim seviyesine bağlı sebepleri olduğunun farkındayız. Bu sebepler düzeltilmeden kadınların iş hayatına dahil oluşu tam anlamıyla sağlanamayacaktır” dedi.

Kadın istihdamının ülke genelinde halen istenilen seviyenin çok uzağında seyrettiğini söyleyen Ulus, “Avrupa Birliği ve OECD ülkelerine göre kadın istihdamımız oldukça az. Bu noktada siyasilerin daha fazla inisiyatif almasının gerekli olduğunu düşünüyorum. Zira, toplumun yüzde 50'sini oluşturan kadınlar İş hayatına dahil olmadan gelişmişlikten söz etmek çok mümkün olmayacaktır” dedi.

‘EŞİT İŞ EŞİT ÜCRET’ PRENSİBİNE UYULMUYOR 
Konuya Sadece ‘istihdam’ penceresinden bakılmaması gerektiğini vurgulayan Ulus, “İş hayatında kadınların yaşadığı zorlukları da görmezden gelemeyiz. ‘Eşit iş eşit ücret’ ilkesi kadınla erkek arasında sağlanmıyor. Kadın ve erkek aynı işi yapsa dahi maalesef erkek daha fazla ücret alıyor, aynı zamanda daha fazla da hakka sahip oluyor” ifadelerini kullandı. 

GİRİŞİMCİ KADIN OLUNCA DESTEK YOK 
Akdeniz Girişimci İş Kadınları Derneği (AGİDER) Genel Sekreteri Müjgan Kartal Ulus kadınların iş hayatındaki zorlukların çok geniş bir yelpazede değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Ulus, “Eşit iş eşit ücret ilkesinin sağlanmasının yanında kadınların iş hayatında güvenilirliğinin artması gerekiyor. Zira, baktığımız zaman devletin girişimcilere verdiği finansal destekler girişimci kadın ise ulaşması daha zor oluyor. Bir kadın girişimci iş hayatın atılmak istediğinde erkek girişimcilere devlet tarafından verilen finansal destekler veya krediler kadınlara daha zor veriliyor” ifadelerini kullandı. 

DAHA FAZLA POZİTİF AYRIMCILIK
Ulus “Karar vericilerin yöneticilerin ve sivil toplum kuruluşlarının daha fazla pozitif ayrımcılığa yer vermesi gerektiğini düşünüyorum. Baktığımız zaman bu karar vericiler olarak bilinen siyasi partilerde, işin mutfağında, kadınlar da var. Bu kadınların da bu noktalara önem vermesi gerekiyor” dedi. 


SİYASETTE KADINLAR OLMALI
Müjgan Kartal Ulus sözlerini, “Her ne kadar işin mutfağında, siyasette kadınlar var demiş olsam da meclise baktığımız zaman erkek egemenliğini de görüyoruz. Halbuki kadın anaç tavrı ile öngörüsü ile daha verici olması ile siyaseten de etkili yere sahip olmalıdır” ifadeler ile sonlandırdı.”

Muhabir: Selim Çelik