Antalya'da deprem riski konusunda önemli açıklamalarda bulunan Jeofizik Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı Yüksel Karaman, 1999 sonrasında inşa edilen binaların daha güvenli olduğunu, ancak 2000 öncesi binaların hala risk taşıdığını belirtti.
‘2000 ÖNCESİ BİNALAR RİSK TAŞIYOR’
Antalya'nın deprem riski konusunda önemli uyarılarda bulunan Jeofizik Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı Yüksel Karaman, “1999’daki büyük İzmit depreminden sonra inşa edilen binaların daha güvenli. 1999 depreminden sonra yapılan binalar, yapı denetim zorunluluğu ile inşa edilip, deprem yönetmeliğine uygun hale getirildi. Ancak 2000 yılından önce yapılan binaların durumu hala belirsiz. Bu binalarda, taşıyıcı sistemlerin durumunu anlamak için çeşitli inceleme yöntemleri kullanmamız gerekiyor” dedi.
ANTALYA'DA DEPREM RİSKİ
Antalya'nın Türkiye’de deprem açısından 2. derece riskli iller arasında yer aldığını vurgulayan Karaman, “Depremler, insanların binalarının güvenliğini sorgulamaya başlamasına yol açtı. Deprem, insanların en doğal hakkı olan güvenli ve huzurlu bir ortamda yaşama talebini artırdı. Vatandaşlar, artık evlerini alırken güvenlik konusunda daha dikkatli oluyorlar. Özellikle eski binaların güvenliği konusunda endişeler arttı. Deprem riskini azaltmak adına, 2000 yılı ve sonrasında inşa edilen binalar daha güvenli. Eski binalarda mutlaka inceleme yapılması gerekiyor. Vatandaşların güvenli yaşam alanları için gerekli adımları atmalarını öneriyoruz” diye konuştu.
BİNA GÜVENLİĞİ İÇİN TAHRİBATSIZ YÖNTEM
Tahribatsız inceleme yöntemlerinin önemine de değinen Karaman şu ifadelere yer verdi; “Vatandaşlardan gelen en büyük taleplerden biri, bina güvenliğini karot almadan, binaya zarar vermeden öğrenebilmek. Biz de bu talepleri karşılamak için ultrasonik sismik cihazlarla taşıyıcı kolon ve kirişlerdeki çatlakları, kılcal boşlukları tespit edebiliyoruz. Bu yöntemle, binanın bir nevi tomografisini çekmiş oluyoruz.”