KÜLTÜR - SANAT

İbradı’nın eşsiz pekmezi

İbradı'nın benzersiz coğrafyası, özellikle üzüm yetiştiriciliği ve pekmez üretimiyle adından söz ettiriyor

ANTALYA’NIN yaklaşık 166 km uzaklığındaki İbradı ilçesi, doğal güzellikleri ve tarımdaki özgün yapısıyla dikkat çekiyor. Batı Toroslar'ın yüksek ve engebeli bölümünde yer alan bu ilçe, ekolojik zenginliği ve tarımsal üretimiyle öne çıkıyor.

PEKMEZİ İLE DİKKAT ÇEKİYOR

İbradı, Yörükler ve Teke Türkmenlerinin önemli bir yerleşim alanı olarak dikkat çeken bir ilçe. Yüksek rakımlı yaylalarıyla tanınan ilçe, hayvancılığın geliştiği bir merkez konumunda yer alıyor. Özellikle kıl keçisi yetiştiriciliği, ilçenin ekonomisinde önemli bir yer tutuyor. Tarım alanlarında tahıl ve meyve üretimi yapılırken ormancılık ve bağcılık da bölgenin geçim kaynakları arasında bulunuyor. Bunun yanı sıra İbradı'nın en bilinen ürünleri arasında kestane, üzüm, pekmez ve bal yer alıyor. Özellikle ilçenin zengin bitki çeşitliliğine sahip yaylalarından elde edilen ballar, kalitesi ve lezzetiyle oldukça talep görüyor. İlçe merkezi ve çevresi, özellikle üzüm yetiştirmek için uygun bölgeler arasında. İbradı'nın üzümü ve pekmezi, bölgenin simgeleri arasında yer alıyor.

ÜZÜM FESTİVALİ

Her yıl Eylül ayının ilk haftasında düzenlenen Üzüm Festivali, ilçenin tarımsal ürünlerini ve kültürel değerlerini kutlamak için gerçekleştiriliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde düzenlenen Geleneksel İbradı Üzüm Festivali, Eylül ayının ilk haftasında çeşitli etkinliklerle gerçekleştiriliyor. Ayrıca, 200 ton kapasiteli yeni soğuk hava deposu ile ürünlerin daha iyi muhafaza edilmesi ve değerlendirilmesi hedeflenirken İbradı pekmezi de markalaşma yolunda önemli bir üne sahip olarak dikkat çekiyor. HABER/AYSU DURSUN