Makina Mühendisler Odası Antalya Şubesi eski Başkanı Ayşen Hamamcıoğlu 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Ekspres’e özel açıklamalarda bulundu.
MÜCADELEYE DEVAM EDİYORUZ
Ayşen Hamamcıoğlu, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü, kadınların eşitlik, özgürlük ve emek mücadelesinin simgesi olan önemli bir gündür. Tarih boyunca kadınlar, hak ettikleri değeri görmek, adil çalışma koşullarına sahip olmak ve toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak için büyük mücadeleler verdiler. Kadınlar, tarih boyunca eğitimden siyasete, iş hayatından sanata kadar birçok alanda önemli başarılara imza atmış olsalar da toplumsal cinsiyet eşitsizliği, ekonomik adaletsizlik ve şiddet gibi sorunlarla mücadele etmeye devam ediyorlar. Emeğiyle var olan kadınlar, çoğu zaman görünmez emek yükü altında eziliyor; ev içi işler, bakım hizmetleri ve çalışma hayatında düşük ücret gibi sorunlarla karşı karşıya kalıyorlar. Ancak buna rağmen, kadınlar her alanda var olmayı, söz söylemeyi ve haklarını savunmayı sürdürüyorlar” dedi.
MÜHENDİSLİK ERKEK EGEMEN BİR MESLEK OLARAK GÖRÜLÜYOR
Kadın mühendislerin iş hayatında yaşadıkları zorluklar ile alakalı da konuşan Hamamcıoğlu, “Kadın mühendislerin, iş hayatında yaşadığı zorluklar genellikle toplumsal cinsiyet rolleri, iş ortamındaki önyargılar ve kariyer gelişiminde karşılaşılan engellerden kaynaklanıyor. Mühendislik, geleneksel olarak erkek egemen bir meslek olarak görülüyor ve bu da kadın mühendislerin yeterliliklerinin sorgulanmasına neden olabiliyor” ifadelerini kullandı.
KADINLARIN TEKNİK YETKİNLİĞİ ERKEKLERE GÖRE DAHA AZ DEĞİL
‘Kadınların teknik yetkinliklerinin erkeklere kıyasla daha az olduğu yönündeki yanlış algılar, işe alım ve terfi süreçlerinde dezavantaj yaratabiliyor’ diye konuşan Hamacıoğlu, “Kadınlar, yeterli deneyim ve bilgiye sahip olsalar bile erkek meslektaşlarına kıyasla daha fazla kendilerini kanıtlamak zorunda kalabiliyorlar. Kadın mühendisler, iş yerinde doğrudan veya dolaylı cinsiyet ayrımcılığına maruz kalabiliyor. Erkek egemen ortamlarda kendilerini kanıtlamak için ekstra çaba sarf etmek zorunda kalabiliyorlar. Cinsiyetçi söylemler, küçümseme veya dışlanma gibi durumlarla karşılaşabiliyorlar” dedi.
KADINLARIN MAAŞLARI DAHA DÜŞÜK
Kadın mühendislerin çoğu sektörde maaşlarının daha düşük olduğunu ifade eden makina Mühendisleri Odası Eski Başkanı Ayşen Hamamcıoğlu, “Kadın mühendisler, aynı işi yapan erkek meslektaşlarına göre daha düşük maaş alabiliyor. Eşit işe eşit ücret prensibi her zaman uygulanmıyor, bu da uzun vadede motivasyon kaybına yol açabiliyor” ifadelerini kullandı.
SORUMLULUK EK HAK İHTİYACI DOĞURUYOR
Kadınların sorumlu oldukları aile ve çocuk konuları için ek haklarının olmasının elzem olduğunu ifade eden Hamamcıoğlu, “Kadınlardan, iş hayatıyla birlikte aile ve çocuk bakım sorumluluklarını da üstlenmeleri beklenebiliyor. Esnek çalışma saatleri ve doğum izni gibi haklar yeterince desteklenmediğinde, kadın mühendisler kariyerlerini devam ettirmekte zorlanabiliyor. Kadın mühendisler, tüm bu zorluklara rağmen mühendislik alanında önemli başarılar elde etmeye devam ediyorlar. Daha adil ve kapsayıcı bir iş ortamı sağlandığında, kadın mühendislerin sayısının ve etkisinin daha da artacağı kesin” diye konuştu.
KADINLAR GÜNÜ’NÜ KUTLADI
‘Kadınların kendi hayatlarına dair karar verebilmesi, eğitim ve iş imkanlarına eşit erişimi olması, güvenli bir yaşam sürebilmesi en temel hakları arasında yer almalıdır’ diyen Hamamcıoğlu, “Ancak ne yazık ki, kadına yönelik şiddet, ayrımcılık ve eşitsizlikler hala varlığını sürdürüyor. Bugün, 8 Mart’ta, sadece kutlama değil; aynı zamanda bir mücadeleyi, bir dayanışmayı ve değişim talebini hatırlıyoruz. Türkiye’de ve dünyada tüm kadınların emeğinin karşılık bulduğu, özgürlüğünün tam anlamıyla sağlandığı, eşit ve adil bir yaşamın inşa edildiği bir gelecek için mücadeleye devam etmemiz gerekiyor. Bu vesileyle, tüm emekçi kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyor, baskı ve şiddet sonucu yaşamlarını kaybeden kadınlarımızı saygı ve sevgiyle anıyorum” dedi.