Tüketici Konfederasyonu Ulaşım Komisyonu (TÜKONFED) Başkan Yardımcısı Ali Rıza Yeniçıktı, son dönemdeki otobüs kazalarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Yoğunluk nedeniyle yaşanan kazaların sorumluluğunun sadece şoförlere yüklenmemesi gerektiğini belirten Yeniçıktı, şoförlük mesleğinin çok daha büyük bir sorumluluk taşıdığını vurguladı.
Şehirlerarası otobüslerde yaşanan yoğunluk nedeniyle otobüslerin yeterli olmadığını ifade eden Yeniçıktı, “Talep fazla olduğu zaman, şehirlerarası hatlarda kullanılmayan otobüsleri devreye sokuyorlar. Ama o araçları kullanan şoförlerin deneyimi ne kadar yeterli, o da bir soru işareti. Her gün neredeyse kazalarla ilgili haberler duyuyoruz. Bu kadar kazanın yaşandığı bir ortamda, acilen Şoför Meslek Kanunu’nun çıkarılması gerekiyor” dedi.
‘ŞOFÖRLÜK MESLEĞİ SADECE EHLİYETLE OLMAZ’
Şoförlük mesleğiyle ilgili önemli bir noktaya dikkat çeken Ali Rıza Yeniçıktı, “‘Benim ehliyetim var, otobüs şoförü olayım’ diyerek bu iş yapılamaz. Otobüs şoförleri çok daha fazla sorumluluk taşıyor. Yolcu biletini alıp otobüse bindiğinde, o andan itibaren tüm sorumluluk şoföre ait. Ama bir kazanın sorumluluğunu sadece şoföre yüklemek doğru değil. Aracın bakımı zamanında yapılmış mı, şoför dinlendirilmiş mi, psikolojik durumu nasıl, bu faktörlerin hiçbiri göz ardı edilmemeli” diye konuştu.
‘PSİKOLOJİK BASKI KAZALARA SEBEP OLUYOR’
Şoförlerin üzerindeki psikolojik baskıların kazaların başlıca sebeplerinden biri olduğunu belirten Yeniçıktı, “Otogarda şoförlerin saatinde bulunmayan yolcusu var, firmalar da şoförlere gitmeleri için belirli bir zaman veriyor. Şoför yolcu beklediğinde, o saatte varacağı yere gidemiyor. Ama bu sefer yetkililer şoförlere baskı yapıyor, psikolojilerini bozuyorlar. Bozulan bir psikolojiyle şoför ne yapar? Hata yapar. Bu da kazalara yol açar” dedi.
YAZLIK VE KIŞLIK ŞOFÖR AYRIMI
Yaz ve kış aylarında çalışan şoförler arasında fark olduğuna dikkat çeken Yeniçıktı, “Yazın çalışan şoför, kışın kar ve buzda aracı nasıl kullanacak? O yüzden yazlık ve kışlık şoför ayrımı yapılıyor. Kışın zorlu koşullarda araç kullanma deneyimi olmayan şoförler büyük risk taşıyor. Bu konuda şoförlerin daha fazla eğitilmesi gerekiyor” diyerek sözlerini sonlandırdı.