TÜRK Tabipleri Birliği (TTB), mevcut hükümetin 21 yılda sağlık alanında tahribat yaşattığını açıkladı. TTB bu tahribatın giderilmesi için 21 talebini kamuoyuna sundu.  Antalya Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taha Karaman açıklanan 21 maddeyi değerlendirdi. Karaman, “Böyle bir 21 maddelik talebi yayınlama sebebimiz sağlık sisteminin sorunlu bir sistem olması. Genel sağlık politikaları dayatılıyor. Sağlık sisteminin nasıl olması gerektiğini özellikle vurguladık” dedi.

‘HASTA YÜKÜ ARTIYOR’

Sağlık sisteminde birçok sorunun olduğunu ama en önemli konuların başında Koruyucu Sağlık Hizmetleri’nin geldiğini belirten Prof. Dr. Taha Karaman, “Eskiden Koruyucu Sağlık Hizmetleri geçmişte ön plandaydı. Şu anda öyle bir durumdayız ki kimin Koruyucu Sağlık Hizmeti yaptığı karışıyor. Sağlık denildiği zaman sadece akla hasta muayenesi geliyor. İstediğimiz esas şey, Koruyucu Sağlık Hizmetinin yürütülmesinin sağlanacağı bir sistem istiyoruz. Birinci basmak yani aile sağlığı merkezleri iyi çalışmadığı zaman her hasta doğrudan ikinci basamağa yani üniversite ve hastanelere gitmeye başlıyor. Bu da şu demektir: Hasta yükü artıyor.  Şu an hastalar randevu alamıyor” diye konuştu.

‘HASTANELERE ULAŞMAK ZOR’

“21 maddeyi tek tek şu an konuşmak çok güç, hepsi çok önemli maddeler. Fakat önemli bir diğer sorun ise sağlığın ulaşılabilir olması gerekiyor.  Şehir hastanesi gibi bir sistem getirdiler ve hepsini şehrin bir ucuna kurdular. İnsanlar sağlığa ulaşmakta zorluk çekiyor” dedi.

 Karaman daha sonra konuşmasına şöyle devam etti: “Önemli bazı konular var, bunlardan bir diğeri maaşlar çok düşük, özellikle bu ekonomik ortamda geçim çok sıkıntı. Kişi Antalya’ya atandığı zaman kara kara düşünür oldu, ev kiraları çok fazla. Karı koca çalıştığı zaman bir maaş kiraya gidiyor”

TTB’NİN AÇIKLADIĞI 21 MADDE

1.      Toplum sağlığına yönelik politikaların başarısı sağlık emekçilerinin sağlığı, özlük ve ekonomik haklarının sağlanmasıyla gerçekleşebilir.

2.      Güvenli ve sağlıklı çalışma ortamları sağlanmalıdır.

3.      Hekimler/sağlık emekçileri güvencesiz çalışmaya mahkûm edilmemeli, güvenceli çalışma esas alınmalıdır.

4.      İş güvencesi ile birlikte gelir güvencesi olmalı, her ay ne olacağı belirsiz performans/teşvik ödemelerinin gelirin önemli bir kısmını oluşturması değil, emekliliğe yansıyan tek ücret esas alınmalıdır.

5.      Mesleki bağımsızlığı koruyacak, liyakate dayalı görevlendirmeler olmalıdır.

6.      Mesleki bağımsızlığı koruyacak, nicelik baskısı yaşanmayan ve niteliği esas alan kamusal sağlık sistemi bir zorunluluktur.

7.      Kamusal bir sağlık hizmeti için sağlığa ayrılan bütün kaynakların kamu sağlık hizmetlerinin finansmanında kullanılması gerekmektedir.

8.      Özel hastane patronlarına her ne ad altında olursa olsun kaynak aktarılmasına son verilmesi ve kamusal sağlık sisteminin bütün toplumun ihtiyaçlarına cevap verebilecek düzeye yükseltilmesi hedeflenmelidir.

9.      Birinci basamağı parçalayan düzenlemelerden vazgeçilmeli, topluma dayalı ve bölge/nüfus tabanlı, kamuya ait binalarda kamu çalışanlarından oluşan eksiksiz bir ekiple koruyucu sağlık hizmetlerinin yürütülmesini sağlayacak birinci basamak sağlık örgütlenmesi oluşturulmalıdır.

10.  Hekimler için 7,200 ek gösterge, tüm sağlık çalışanları için en az 3,600 ek gösterge ve pandemi süresince çalışılan her yıl için 120 gün yıpranma payı, fiili hizmet süresi zammı verilmelidir.

11.  Haftalık çalışma süreleri yeniden düzenlenmeli ve azaltılmalıdır.

12.  Kışkırtılmış sağlık talebini yaratan, hastayı tüketici/müşteri sayan politikalara son verilmelidir.

13.  Hastalara yeterli süre ayıracak düzenlemelerle, niteliği önceleyen çalışma koşulları sağlanmalıdır.

14.  5 dakikada bir muayene dayatmalarından vaz geçilmeli, mesleki özerkliğe müdahalelere son verilmelidir.

15.  Sağlıkta şiddetin önlenmesi için etkili adımlar atılmalı, Türk Tabipleri Birliği tarafından hazırlanan yasa tasarısı değiştirilmeden kabul edilmelidir.

16.  COVID-19 başta olmak üzere meslek kaynaklı hastalıklara karşı bütüncül bir meslek hastalıkları yasası kabul edilmelidir

17.  Özel sektörde ciro baskısına, şirket kurdurma zorlamasına son verilmeli güvenceli, sendikalı çalışma koşulları oluşturulmalıdır.

18.  İşyeri hekimlerinin eğitimleri, çalışma saatleri, atama ve ücretlendirmeleri konusunda tabip odaları yetkili olmalıdır.

19.  Asistan hekimler nitelikli eğitim almalı, sağlık hizmetinin verilmesinde asli unsurlar olarak görülüp, eğitim dışı angarya işlerde çalıştırılmamalıdır.

20.  OHAL KHK'leri ile hukuksuzca ihraç edilen tüm hekimlerin/kamu emekçileri derhal göreve başlatılmalıdır.

21.  Tüm emekli hekimlerin mesleki saygınlığına uygun, yaşamlarını ekonomik ve sosyal açıdan rahatlıkla sürdürebileceği şartlar oluşturulmalıdır. ÖZEL HABER/ÇİĞDEM KORKAN

Editör: Uğur Keskin