Off Road kelime anlamıyla 'yol dışı' demektir. Doğayla yapılan maceracı bir spordur. İnsanların yürüyerek veya araçlarla giremedikleri, geçemedikleri yerlerden 4x4'ler kullanarak geçmektir.Kimileri sürat peşindedir kimileri ise doğa keşfindedir.Hepsinin ortak noktası bu araçlarla arazilere tırmanıp ulaşılamayan yerlere ulaşmak doğayla iç içe olmaktır.

Ahmet Demir, offroadın Antalya'da bilinen en eski ismi. Bu işe daha doğrusu arabalara olan ilgisi tornacılıktan geliyor. Araba tamirciliği yaparak geçimini sağlıyor, araba, yedek parça, modifiye onun 20 yıldır hayatının parçası olmuş. Daha sonra kendisine ait olan 4x4 aracıyla çıkmış yola...

Demir, 'Ben bu araçla nerelere girebilirim neler yapabilirim' diye çıktığı bu yolda Antalya'da dağ tepe bırakmadı ve kendisini bu gezilerde zorlayacak her sıkıntıya çözüm üreterek off-road araçları ve modifiye kısmıyla ilgilenip geçimini bu yolla karşılamaya başladı. İşte şimdi Demir'in çıktığı bu yolda merak ettiklerimiz...

OffRoad'a nasıl başladınız?

1992 yılında daha internet bile yoktu Off-roadla ilgili etraftan duyduğumuz bilgiler vardı ve o dönemlerde orman dairesinde bir ihale oldu, 4x4 araçlar satılmaya başlandı bende de o zamanlar bir 4x4 vardı. Bir arkadaşım vardı Turgay Sulu. İsrail'de yaşıyordu.Orada bu işlerle biraz uğramış. Onda da bu tarz bir araç vardı, 'gel arabaları alıp bir görelim bu araçlar arazi de neler yapıyor' dedi. İlk keşif çok hoşuma gitti, tabii inanılmaz adrenalin, biraz heyecan, müthiş hissettim kendimi.

Ekip kurmanız ne kadar zaman aldı ve ilk turunuz hangi bölgede oldu?

Haftaya bir daha derken çevremizdeki arkadaşlarımız zamanla bize katılmaya başladı.Çok hızlı bir şekilde geliştirdik, 1-2 ay içerisinde ekip kurduk ve sürekli tur düzenlemeye başladık. İlk Döşemealtı bölgesinde bir ormana gitmiştik. Köylüler dahi giremiyordu o bölgeye.

Off-Road tutkunuz modifiyeye nasıl dönüştü?

Bu arabaların özelliklerini araştırmaya başladık.Amerika'da, Avrupa'da bu araçlar için ne yapıyorlar nasıl kullanıyorlar. Araçlarda bir dereyatağında, su geçişlerinde nelerle karşılaşıyoruz aracın neye ihtiyacı oluyor, bunları zamanla keşfettik.O dönemlerde yedek parça okadar yaygın değildi.Arama kurtarmada kullandığımız vinç gibi aletler Türkiye'de olmadığı için bunları kendi imkanlarımızla kurmaya başladık.Arabayı biraz yükseltmeye başladık, tamponları yukarıya doğru çektik. Çünkü çok sert kanallara girdiğimiz zaman zarar görüyorduk.Suya girdiğimizde motorun içi su emiyordu ve bunların önlemlerini almaya başladık. Sonra bunun Türkiye'de bir ihtiyaç olduğunu fark ettik.Şuan malzemelerin çoğunu kendimiz yapıyoruz çok az bir kısmını İstanbul'dan getirtiyoruz.

Antalya'da Off-Road nerelerde yapılır?

Offroad aslında her yerde yapılır ama genelde biz doğayı tercih ediyoruz.Şehir dışı yayla, kasabalar daha çok insanların gidemediği yerlerde yapıyoruz.Bu tamamen isteğe bağlıdır, Antalya'da 2 metre kara saplandığımızda oldu, sahilde kumda mücadele verdiğimizde...

Offroad yol dışı demektir. Ulaşılamayan heryeregideriz.

Off-roadda ne tür tehlikelerle karşılaştınız?

Diğer sporlarda olduğu gibi Off Road içinde gereken güvenlik önlemleri çok önemlidir. Yan yatma olasılığı yüksek olan sporda güvenlik kafesi dediğimiz Roll-cage önemli bir faktördür. Sabit yangın söndürücü, 4 noktalı emniyet kemeri bu güvenlik önlemlerinden bazılarıdır. Çok tehlikeli bir spor.Çünkü geçmiş olduğun uçurum kenarlarından en az 20-30 metre tepede oluyorsun.Bir turumuzda arkadaşımızıkaybettik. Araba devrildi ve çıkartamadık, çok basit bir dalgınlığıbile affetmez off-road. Faruk Kayhan ani bir dalgınlıktan sigarasını yakarken uçurumun karşı tarafından gelen araca çarptı, 6 yıl önceydi.

Antalya'da ve Türkiye'de OffRoad'la ilgili hangi organizasyonlar düzenleniyor?

Off-road yarışları yapılıyor,Antalya'da 2 defa yapıldı şuana kadar. Genellikle Karadeniz bölgesinde yapılıyor.Bizde yarışlara katılıyoruz.Geziler yapılıyor.Antalya'da gezi olduğu zaman Antoff olarak biz öncülük ediyoruz.

Sizi bu alanda en çok zorlayan engeller nelerdir?Şikayetçi olduğunuz bir durum var mı?

Off-road pahalı bir spor.Araçta çok iyi parçalar kullanılması gerekir.İnsanlar bunu çok fazla önemsemiyor fiyatı düşük bulduğu heryere aracını götürüyor, sonra bu araçlar muayeneden geçmiyor.Acemiden değil de bir profesyonel ustanın elinden çıkması gerekiyor araçların. Çünkü muayene sırasında bu şekilde dönen araçlardan dolayı biz de 2 kat fazla denetleniyoruz.

Off-road ekibi olarak doğa ile ilgili etkinliğiniz var mı?

Bizim işimiz doğa.İnsanların ulaşamadığı yerlerde kamplar kurar, mangal yakıp güzel sohbetler ederiz.Amaç eğlenmek.Hiç ulaşılamayan yerlere fidan dikme etkinlikleri de yapıyoruz.Ayrıca arama kurtarmalara katılıyoruz, itfaiye ve jandarmaya da yardım ediyoruz. Kaybolan turistler oluyor onları arıyoruz. Kemer'de terörist ihbarı alınmıştı,asker taşımıştık bu tür ekibimizin katkıları da oluyor.

Herkes Off-road yapabilir mi? Yapmak isteyenler nereden nasıl bilgi alabilir?

Evet yapabilir ama araç şart. Aracı olmayanları samimiyet çerçevesinde misafir olarak götürebiliriz.Araca her yeni binen biri bizim için risk demektir.Kendi aracıyla katılmasını tavsiye ederim.Araç varsa isteyen herkes bizim turlarımıza katılabilir bunun için herhangi bir ücret veya başka bir talebimiz yok. Genelde turları ücretli yapıyorlar, biz doğacıyız insanlarla ve doğayla iç içe olmayı seviyoruz, ekibimiz her katılmak isteyene açıktır.

Röportaj: Nuray ÇAKAR