Psikolojik Danışman Levent Kayra Aygün önerilerde bulundu. ‘Tatil sonrası okula uyum nasıl sağlanır?’ sorusunun cevabını veren Psikolojik Danışman Levent Kayra Aygün, “Öncelikle, tatil sonrası okula uyumun doğal bir süreç olduğunu ve zamanla her şeyin yoluna gireceğini unutmamak gerekir. Bu süreçte öğrencilere baskı yapmak, sürekli uyarıda bulunmak, azarlamak yerine anlayışlı olmak, sevgi göstermek, desteklemek daha faydalı olacaktır” ifadelerine yer verdi.

'UYKU DÜZENİNİZİ SAĞLAYIN'

Tatil döneminde bozulan uyku düzenini ele alan Psikolojik Danışman Kayra Aygün, “Tatil döneminde bozulan uyku düzeninin yeniden düzeltilmesi için de bazı ipuçları var. Örneğin, tatil döneminde geç yatan ve geç kalkan bir öğrenci, okul döneminde uyuma saatini daha erken olacak şekilde ayarlayarak, uyanma saatini de daha erken olarak düzenlemelidir. Bunun için, uyku öncesi rahatlatıcı aktiviteler yapmak, ışık ve ses gibi uyaranlardan uzak durmak, uyku ortamını konforlu hale getirmek, uyku saatine sadık kalmak önemlidir” dedi. Bunun yanı sıra uyku düzenini sağlamanın önemli olduğunu vurgulayan Aygün, “Uyku, öğrenme, hafıza, konsantrasyon, duygu durum gibi pek çok psikolojik işlev için çok önemlidir. Tatilde geç yatıp geç kalkmak alışkanlık haline gelmiş olabilir ancak okul döneminde uyku düzeninizi ayarlamak için erken yatmaya ve erken kalkmaya çalışın. Uykuya dalmanızı kolaylaştırmak için yatmadan önce elektronik cihazlardan uzak durun, rahatlatıcı bir müzik dinleyin, sıcak bir içecek için. Uyku kalitenizi artırmak için gürültü, ışık, sıcaklık gibi uyku ortamınızı etkileyen faktörleri kontrol edin. Günde ortalama 7-9 saat uyuduğunuzdan emin olun” açıklamalarına yer verdi.

DERS ÇALIŞMA PLANI YAPIN

Yeni okul döneminde akademik başarıyı arttırmak için ders çalışma alışkanlığının gözden gerilmesi gerektiğini vurgulayan Psikolojik Danışman Aygün, “Okul döneminde öğrencilerin akademik başarılarını artırmak için de ders çalışma alışkanlıklarını gözden geçirmek gerekebilir. Ders çalışırken düzenli bir plan yapmak, derslerden sonra konu tekrarı yapmak, dikkat ve konsantrasyonu artırmak için ara vermek, öğrenme stillerine uygun yöntemler kullanmak, öğretmenlerden ve ailelerden geri bildirim almak, öz güveni geliştirmek için olumlu düşünmek, başarıları kutlamak gibi stratejiler işe yarayabilir” dedi. Ders çalışma planı ile ilgi önerilerde bulunan Psikolojik Danışman Aygün, “Tatilde ders çalışmaktan uzak kalmış olabilirsiniz. Bu durumda, okul döneminde derslere uyum sağlamakta zorlanabilirsiniz. Bu sorunu aşmak için kendinize bir ders çalışma planı hazırlayın. Ders çalışma saatlerinizi, ara verme sürelerinizi, öncelikli konularınızı belirleyin. Ders çalışırken dikkatinizi dağıtacak unsurları ortadan kaldırın. Ödevlerinizi ve projelerinizi son güne bırakmayın. Ders çalışma alışkanlığı edinmek için kendinizi ödüllendirin. Ders çalışma planınızı düzenli olarak gözden geçirin ve gerektiğinde değiştirin” ifadelerine yer verdi. Bunların yanı sıra okul döneminde çocukluklarını da yaşamalarının öneminin altını çizen Psikolojik Danışman Levent Kayra Aygün, “Tüm bunların yanında, öğrencilerin okul döneminde de çocukluklarını yaşamalarına, oyun oynamalarına, sosyalleşmelerine, hobilerine, spor yapmalarına, dinlenmelerine olanak tanımak gerekir. Çünkü bu aktiviteler öğrencilerin hem fiziksel hem de ruhsal sağlıklarını korumalarına, stresle baş etmelerine, mutlu olmalarına katkı sağlar” dedi.

'GEÇİŞ SÜRECİNİ YUMUŞATIN'

Geçiş sürecini avantajları ele alarak yumuşatmanın önemini dile getiren Psikolojik Danışman Kayra Aygün, “Tatilin bitmesine üzülmek yerine, okulun size sağladığı fırsatları ve avantajları hatırlayın. Okulda sevdiğiniz arkadaşlarınızla, öğretmenlerinizle, ilgi duyduğunuz derslerle yeniden buluşacağınızı düşünün. Okulun size kattığı ve katacağı şeyleri listeleyin. Ayrıca, tatilde yaptığınız aktiviteleri tamamen bırakmayın. Hafta sonları veya boş zamanlarınızda hobilerinize, sporunuza, sanatınıza devam edin. Böylece tatil ile okul arasında denge kurabilirsiniz” ifadelerine yer verdi.

'SOSYAL DESTEK ALIN'

Okul döneminde yaşanacak stres, kaygı gibi olumsuz etkenler ile başa çıkmak için sosyal destek almanın gerekliliğini dile getiren Psikolojik Danışman Levent Kayra Aygün, “Okul döneminde karşılaşabileceğiniz stres, kaygı, baskı gibi olumsuz duygularla baş etmenin en etkili yollarından biri sosyal destek almaktır. Aileniz, arkadaşlarınız, öğretmenleriniz, psikolojik danışmanınız gibi size güven veren, anlayışlı, yardımsever kişilerle iletişim halinde olun. Sorunlarınızı, duygularınızı, düşüncelerinizi onlarla paylaşın. Onlardan tavsiye, geri bildirim, destek isteyin. Sosyal aktivitelere katılın, arkadaşlarınızla vakit geçirin, yeni insanlarla tanışın. Sosyal destek, kendinizi daha iyi, daha güçlü, daha mutlu hissetmenizi sağlayacaktır” açıklamalarına yer verirken, “Bu önerileri uygulamak, tatil sonrası okul düzenine dönmeyi kolaylaştıracak ve başarılı bir dönem geçirmenize yardımcı olacaktır. Unutmayın, sizin için her zaman destek olmaya hazır bir psikolojik danışmanınız var” ifadeleri ile sözlerini sonlandırdı. 

Muhabir: AYSU DURSUN/ÖZEL HABER