SAĞLIK ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES)  Antalya Şubesi Eş Başkanı Dr. Kaan Taşer, şube binasında düzenlediği basın toplantısında, vergide adalet sağlanana kadar eylemlerin devam edeceğini duyurdu. Dr. Taşer, “Bugün 20 Kasım 2024, 37 haftadır her çarşamba vergide adalet talebimizi yineliyoruz. Sağlık merkezlerinde ve vergi daireleri önünde sesimizi duyurmaya çalışıyoruz” dedi.

Taşer, TBMM’deki bütçe görüşmeleri sırasında, muhalefet milletvekillerinin hükümeti vergi eşitsizliği ve adaletsizliği nedeniyle eleştirdiğini hatırlatarak Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in vergide adaleti sağladığını savunmasına karşılık, sağlık çalışanlarının giderek fakirleştiğini ve hastalarının yaşadığı derin yoksulluğun bu algıyı çürüttüğünü ifade etti.

‘VERGİDE ADALET İÇİN DAHA FAZLA ADIM ATILMALI’
Vergi uzmanı Ozan Bingöl’ün “Parayı Lidyalılar, vergiyi Sümerler, verginin vergisini Türkler buldu” sözünü anımsatan Dr. Taşer, “Vergide adalet için, çok kazananlardan daha fazla, az kazananlardan daha az vergi almak gerekir ancak şu an yüksek dolaylı vergiler ve çalışanların kaynağından alınan yüksek vergilerle halkın sırtına ağır bir yük bindiriliyor. Üstüne, çok kazananlara vergi afları ve muafiyetler sağlanıyor. Hükümetin tercihinin halktan yana değil, zenginlerden yana olduğunu görmekteyiz” dedi.

F75Ba4E0 D310 44F2 A988 61Db2281Ba6D

FAKİRLİKTEN CAN VEREN ÇOCUKLARIN HAYAT HAKKI İÇİN EYLEMDEYİZ
İzmir'in Selçuk ilçesinde bir annenin ısınmak için soba yakması ve beş çocuğunun hayatını kaybetmesine dikkat çeken Dr. Taşer, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın (TEPAV) raporuna göre, 2022 yılında 0-14 yaş grubundaki çocukların yoksulluk oranının yüzde 41,4’e yükseldiğini, 2023 itibariyle 7 milyon 30 bin çocuğun yoksulluk yaşadığını belirtti. Dr. Taşer, “Gelir ve vergideki adaletsizlik, en çok toplumun en savunmasız kesimi olan çocukları olumsuz etkiliyor” diye konuştu.

‘EZİYET YÖNETMELİĞİNE KARŞI HALKIN YANINDAYIZ’
Birinci basamak sağlık hizmetlerinde çalışanların halkla güçlü bir bağı olduğunun altını çizen Dr. Taşer, Aile Sağlığı çalışanlarına yönelik dayatıldığını iddia ettiği yönetmenliğe karşı son bir ayda halkın gösterdiği duyarlılığa değindi. Dr. Taşer, “Halkın bu yönetmeliğe karşı gösterdiği içten sahiplenme, yönetmeliğin meşruluğunu ortadan kaldırmıştır. Ayrıca, sağlık çalışanlarına yönelik uygulanan baskılar, yoksulluk ve sağlık sistemindeki çeteleşmeler halkı olumsuz etkilemektedir” ifadelerini kullandı.

EYLEMLER SÜRECEK
Maliye ve Sağlık Bakanlıklarının sağlık çalışanlarının taleplerine kayıtsız kaldığını vurgulayan Dr. Taşer, Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve diğer meslek örgütlerinin, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin geri çekilmesi için 2-6 Aralık 2024 tarihlerinde 5 günlük iş bırakma eylemi düzenleyeceğini duyurdu.

SAĞLIK HAKKI HERKESİN HAKKIDIR
Sağlık hizmetlerinin ticari ortamdan arındırılması gerektiğini ve herkesin eşit, ücretsiz sağlık hizmetine erişim hakkı bulunduğunu belirten Dr. Taşer, “Tüm sağlık çalışanlarına güvenceli iş, güvenli çalışma ortamı, emekliliğine yansıyacak tek kalemden oluşan, performansa dayalı olmayan ve insanca yaşamaya yetecek kadar ücret ödenmelidir. Ayrıca, sağlık çalışanlarından yapılan yüzde 35 vergi kesintilerinden vazgeçilip en fazla yüzde 15 vergi kesintisi yapılmalıdır” dedi.

Muhabir: AYŞE OKAN SARICA