2021 tarihinde Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik ile kırsal alanlar ve köylerde yapıların ruhsatsız olarak da yapımına izin verileceği açıklanmıştı. Bunun yanında daha önce, köyde ruhsatsız yapı yapabilmek için aranan köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturum şartının, yapılan yönetmelik değişikliği ile artık aranamayacağı ifade edilmişti.

RUHSATA GEREK OLMUYOR
Konu ile alakalı konuşan Yüksek Şehir ve Bölge Plancısı Feridun Duyguluer, “Yerleşme alanı ile yerleşik alan iki farklı kavram olarak belirleniyor. Yerleşme alanı planlı alanlar iken yerleşik alan plansız ancak toplu olarak yaşanılan yerlere deniliyor. Yerleşik alanlarda ruhsatlara da gerek olmayınca talep oralara kayıyor bu da plansızlığı daha da arttırıyor. Hal böyle olunca bu yönetmelik değişikliği suistimale açık hale geliyor” dedi.

YAPILAŞMA KIRSALDA VE KENTTE FARKLIDIR
Şehir plancılığında K sembolünün özellikle son yollarda aranan işaret olduğunun altını çizen Feridun Duyguluer, “Kırsal yerleşik alan işareti K sembolüdür. K harfinin görüldüğü alan kentsel bir alan da olsa kırsal imar planı ile şekil alıyor. Bir başka deyişle aslında K harfi bu imara izin veriyor.  Ancak kırsal alanın ihtiyaçları ve yapılaşması farklı iken kentsel alanlarda yapılaşmalar farklıdır. Çok çeşitli şartlar sebebiyle farklı olmak zorundandır da. Ancak bu zorunluluk kimsenin umurunda olmuyor” diye konuştu.

KIRSAL ALANLAR ARTIYOR
Kırsal alanların sayısının ve yüzölçümün arttığını ifade eden Feridun Duyguluer, “Antalya’da TÜİK raporlarına göre kırsal alanlarda yaşayan nüfus 352 bin kişiden 372 bine çıkmış. Türkiye’de köy nüfusu uzun yıllardır azalırken nasıl oluyor da kırsal alan diye tabir dilen köy ve kırsal yerleşim yerlerinin nüfus artmış oluyor. Şöyle ki, kırsal alan olarak belirlenen yerlerin sayısı artınca içinde yaşayanlar da kırsal alanda yaşayan nüfusa dahil oluyor. Dolayısıyla kırsal alanların artışı imar anlamında ruhsatsız yapıların serbestliği sebebiyle tehdit oluşturuyor” dedi.

Yüksek Şehir ve Bölge Plancısı Feridun Duyguluer kırsal alanların daha önceden farklı amaçlar ile kırsal alan adı altında anıldığını ifade etti. Duyguluer sözlerini şu ifadelerle sonlandırdı, “Kırsal alanlar tarım ile başlamış, kalkınma ile devam etmiş sonra imara dönmüş. Maalesef durum budur.”

Muhabir: SELİM ÇELİK / ÖZEL HABER