Antalya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Tevfik Murat Karabayoğlu, 4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları Günü öncesinde yaptığı açıklamada, sokak hayvanlarıyla ilgili yasal düzenlemelerin yetersiz olduğunu söyledi. Karabayoğlu, özellikle kısırlaştırma faaliyetlerinde ciddi bir düşüş yaşandığını ifade etti.
'SUÇLU HAYVANLAR DEĞİL'
Karabayoğlu, “Hayvanların doğasında üremek var. Bu doğallığın kontrol altına alınabilir. Ancak son yıllarda bu durum kontrolden çıktı ve şimdi suçlu olarak hayvanlar gibi gösteriliyor” ifadelerini kullandı.
'TERK EDİLEN HAYVANLARIN SAYISI ARTIYOR'
Karabayoğlu, sahipli hayvanların terk edilmesinin de büyük bir problem olduğunu vurguladı. Yeni yasa ile birlikte bu tür davranışların cezalarının arttığını belirten Karabayoğlu, “Daha önce en küçük 6 aylık hayvanlara çip takılıyordu. Şu an için yılsonuna kadar her yaştan hayvanların kayıt altına alınması serbest bırakıldı ama insanlar bu konuda duyarsız davranıyorlar. Bütün hayvanların kayıt altına alınması ve sahiplerinin belirlenmesi şart. Bu şekilde terk edilmeler olduğunda hayvanın sahibinin kim olduğunun tespit edilip gerekli cezai işlemler uygulanması mümkün olabilir” diye konuştu.
'HAYVANLAR ARTIK MAL OLARAK GÖRÜLMÜYOR'
Karabayoğlu, kanunlarda yapılan değişiklikler sayesinde hayvanların artık 'mal' olarak değerlendirilmeyeceğini belirterek, “Daha önce hayvanlar, bir eşya gibi görülüyor ve mahkemeler maddi ederi üzerinden karar veriyordu. Yapılan değişikliklerle artık hayvanlar mal statüsünden çıkarıldı fakat mahkemelerin değerlendirmeleri ve verilen cezalar hâlâ yetersiz” dedi.
'BESLEME NOKTALARI BELİRLENMELİ'
Karabayoğlu, duyarlı vatandaşların sokak hayvanlarını beslemek için çaba sarf ettiğini ancak bu durumun çevre kirliliğine de yol açabildiğini ifade ederek, “Mutlaka besleme noktaları belirlenmeli ve buralarda düzenli olarak mama ve su kapları bulundurulmalı. Çöp konteynerlarının kenarlarına dökülen yiyecekler sağlık sorunlarına yol açıyor. Bunun yanında, haşerelerin ve farelerin çoğalmasına da sebep oluyor” diye uyarıda bulundu. Karabayoğlu, her mahallenin kendi hayvan koruma sorumluları tarafından düzenli olarak denetlenmesi gerektiğini belirterek, “Son yasa ile hayvan koruma gönüllüleri kaldırıldı. Bu yanlış bir karar. Her mahallenin sorumluları belirlenmeli ve bu kişilerin kontrolünde besleme yerleri düzenlenmeli” şeklinde konuştu.