Yaklaşık 13 yıl önce başlayan Suriye iç savaşından kaçıp Türkiye’ye yerleşen Suriyeli mülteciler zaman içinde Türkiye’deki üretim çarklarının birer parçası oldular. Özellikle tarım sektöründe yerli işçi bulmakta zorlanan işletme sahipleri için adeta fırsat niteliği taşıyan Suriyeliler, günler geçtikçe bu sektörü domine ettiler.

Tarımda, iş gücü anlamında büyük bir yer edinen Suriyeliler, gün geçtikçe işlerinde tecrübe de kazanınca şimdilerde çok iyi ücretlere iş bulup çalışıyorlar. Bunda tabi ki de verilen ücretin az olmasından dolayı çalışmak istemeye yerli işçilerin de payı olsa da, Suriye’den gelen ‘ithal işçiler’ hallerinden memnun.
Konu ile alakalı Ekspres’e özel açıklamalar yapan Finike Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Celal Bülbül Suriye’den gelerek Türkiye’ye yerleşen insanların çeşitli sebeplerle ülkelerine geri döneceklerini düşünmediğini ifade etti.

KAZANÇLARI ÇOĞU AİLEDEN FAZLA
“Suriyelilerin ülkelerine geri döneceğini düşünmüyorum” diyen Celal Bülbül, “Neden dönsünler? Burada kazançları gayet yerinde olduğunu düşünüyorum. Suriyeli bir ailede genelde anne-baba haricinde en az 4 çocuk oluyor. Bazı ailelerde beş, altı çocuk bile olduğu oluyor. Finike, Kumluca yöresinde tarım işçisi bulunamıyor. Suriyeliler bu işleri yapıyor. Günlük yevmiyeleri bin liradan başlıyor. Anne-baba ve 4 çocuk bir gün çalışsalar 6 bin lira para kazanıyorlar. Haftada bir gün tatil yapıp 6 gün çalıştıklarını varsayarsak haftada 36 bin lira, ayda ise 144 bin lira para kazanıyorlar. Bir aile için bu kazanç Türkiye’de yaşayan çoğu ailenin kazancından fazla” dedi.

DOKTORLARDAN FAZLA KAZANIYORLAR 
Bu miktarın daha da artabildiğini söyleyen Celal Bülbül, “Günlük yevmiye en az bin lira olarak veriliyor. Bu miktar bazen bin 200 liraya kadar çıkıyor. Ailedeki çalışabilecek insan sayısı bizim hesap ettiğimiz 6 kişiden de fazla ise aylık kazançları çok rahatlıkla 150 bin liranın üzerine çıkıyor. Türkiye’de bu parayı doktorlar kazanamıyor. Yani Suriyelilerin kazandıkları para onlara rahatlıkla yetiyor. Bu kazançları varken, konforları yerindeyken Suriye’ye gideceklerini düşünmüyorum” ifadelerini kullandı. 

TÜRKLER ÇALIŞMIYOR 
Türk işçilerin neden tarım sektöründe iş gücü oluşturmadığı konusunda da açıklamalar yapan celal Bülbül, “Türkler genelde üretici pozisyonunda yer alıyor. Suriyelilerin altı, yedi çocuğu var ise Türk ailelerin de iki, üç çocuğu oluyor. O çocuklarda dışarıda çalışmak yerine kendi aileleriyle serada, tarlalarda, bahçelerde çalışıyorlar. Bu Türk üretici için de parasını dışarıya vermeme anlamına geliyor. Bahsettiğimiz günlük ücretleri düşündüğümüz zaman birkaç işçinin parasız çalışması üretici için de ciddi bir maddi kazanç anlamına geliyor. Dolayısıyla Türk işçiler kendi ailelerine çalıştıkları için Suriyeli aileler de ortaya çıkan iş gücü ihtiyacını doldurmuş oluyorlar” ifadelerine yer verdi.

Muhabir: SELİM ÇELİK / ÖZEL HABER