DİJİTAL dünyanın da hızla gelişmesiyle beraber fikri haklar konusundaki hak ihlalleri de sıkça tartışılan konuların başında geliyor. Kişi veya kurumların fikri ve marka haklarını korumak adına patentin önemine değinen Marka Danışmanı ve Endüstriyel Tasarım Mühendisi Ebru Saygan, Antalya Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'e konuştu. Saygan, “Size ait olduğunu düşündüğünüz logo, isim, marka veya fikirin aslında başkasına ait olduğunu yıllar sonra öğrenebilir ve ciddi yaptırımlarla karşı karşıya kalabilirsiniz” ifadelerini kullandı.

FİKİRLERİNİZİ KORUYUN

Patentin, bir buluşun sahibini veya kullanım hakkının kime ait olduğunu gösteren resmî bir belge olduğunu söyleyen Marka Danışmanı ve Endüstriyel Tasarım Mühendisi Ebru Saygan, “Patent, sınai mülkiyet hakları kapsamında ürünün ya da buluşun başkaları tarafından kullanılması, üretilmesi ve satılmasını engellemek üzere hak sahipliğini gösterir. Günümüzde bir buluş, patent tescili ile başvuru tarihinden itibaren 20 yıl süreyle korunur. Buluşu gerçekleştirenlerin buluşlarını korumaları ve harcadıkları emeğin karşılığını almaları için ellerindeki en büyük araçlardan biri de patenttir. Bir ürünün patentini aldığınızda, o ürünle ilgili rakipler üzerinde her türlü yaptırıma sahip olursunuz. Ürünün başkaları tarafından kullanılmasını, üretilmesini ve satılmasını engelleyebilirsiniz. İsterseniz, patentli ürünün üretimini ve kullanımını herhangi birine lisans aracılığı ile kiralayabilir, devredebilir veya satabilirsiniz. Patent, işletmelerin rekabette üstünlüğü sağlamak için kullandıkları en önemli araçlardan biridir” diye konuştu.

BİLİNÇLENDİRİLMESİ GEREKİYOR

Patente ilave olarak diğer bir sınai hak koruması ise modeline değinen Ebru Saygan, “Patente ilave olarak ‘faydalı model’ dünya çapında yenilik içeren ve sanayiye uygulanabilir olan bir buluşu 10 yıl süreyle korumaktadır. Patente göre daha ucuz, başvuru süreci daha kolay ve tescili çok kısa sürede yapılabilmektedir. Özellikle küçük ve orta ölçekli sanayi kuruluşlarının buluşlarının korunmasında etkin bir yöntemdir. Ülkemizdeki sanayi kuruluşlarının büyük bir çoğunluğu küçük ve orta ölçeklidir. Bu firmaların patent konusunda bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Firmalar için çalışmalar yapılmalı, farkındalığın ve bilgi seviyesinin hızla artırılması sağlanmalıdır. Patent sayıları arttırılmalı ve firmaların patent veri tabanlarını kullanmaları için her türlü destek verilmelidir” dedi.

SAYILARI ARTRILMALI

Ebru Saygan, “Gelişmiş ülkelerdeki inovasyon faaliyetlerinin en önemli göstergesi patent sayısı ile patentlerin nitelikleri ve ticari potansiyelleri olduğunu söyleyebilirim. Patentlerin ticarileşmesi ise hem şirketlere hem buluş sahiplerine ekonomik refah getirdiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Geçmişte patent, marka, faydalı model gibi konular çok iyi anlaşılamadığından dolayı bugün ülkemizde tescil edilmiş patentlerin sayısı oldukça azdır. Ülkemizde sınai haklar konusunda son yıllarda önemli gelişmeler yaşanmaktadır. Bu amaçla teşvikler ve farkındalık arttırılmalı, buluş sahipleri en üst seviyede ödüllendirilmelidir” sözlerine yer verdi. KAYNAK: ANTALYA EKSPRES GAZETESİ

Editör: Uğur Keskin