TÜRKİYE Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde kurbanlık alımı ve kurban etinin nasıl saklanması gerekitği konusunda uyarılarda bulundu. Kurbanlık alırken sağlık ve hijyenin en önemli faktörlerin başında geldiğini belirten Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, kurbanlık seçerken hayvanın genel sağlık durumuna dikkat edilmesi gerektiğini konusunda uyararak, “Sağlıklı bir kurbanlık, parlak gözlere, canlı bir tüy yapısına, düzgün bir yürüyüşe ve normal bir iştah düzenine sahip olmalıdır. Ayrıca, vücut yapısının uygun olması ve kemiklerin belirgin olmaması da sağlıklı bir kurbanlık için önemli kriterler arasında yer alır” dedi.

FOTO (4)-2

KARNESİNE BAKILMALI GEÇMİŞİ ÖĞRENİLMELİ
Kurbanlık alırken, hayvanın sağlığı ve bakımı konusunda detaylı bir inceleme yapmanın önemli olduğunu söyleyen Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, “Veteriner kontrolünden geçmiş sağlıklı bir hayvan tercih edilmeli ve hayvanın uygun koşullarda yetiştirildiğinden emin olunmalıdır. Satın alınacak kurbanlık hayvanın gözleri parlak olmalı, tüyleri düzgün ve parlak olmalıdır. Ayrıca, vücut yapısı sağlam olmalı, hareket kabiliyeti ve iştahı yerinde olmalıdır. Kurbanlık hayvanın yeterli su ve yiyecek tüketimi yaptığından emin olunmalıdır.

FOTO (6)-2

Kurbanın kesim aşamasında da özen gösterilmesi gerektiğini belirten Yardımcı, “Kurban etinin sağlıklı ve hijyenik bir şekilde kesilmesi için kesim işleminin kesinlikle uzman bir kasap tarafından yapılması büyük önem taşıyor. Kesim sırasında hayvana acı ve stres verilmemesi, kesim işleminin hızlı ve etkili bir şekilde yapılması sağlanmalıdır. Kasapların, eti keserken hijyen kurallarına uygunluk konusunda titiz davranmaları ve steril ekipman kullanmaları büyük önem taşıyor. Ayrıca kesim sonrası ise kurban etinin doğru bir şekilde saklanması da aynı şekilde büyük öneme sahip konuların başında yer alıyor. Etin tazeliğini korumak için hava almayan paketlerde, buzdolabının alt bölmesinde ya da derin dondurucuda saklanması gerekir. Kesim sonrası etin hijyenik koşullarda temizlenmesi ve yıkanmasına da dikkat edilmesi gerekir” dedi. Etin tamamen pişirilmeden yenmemesi gerektiğini, çiğ veya yarı pişmiş etlerin sağlık sorunlarına yol açabileceğini konusunda uyaran Yardımcı, etin bozulduğunu veya kötü bir koku aldığını fark eden kişilerin eti tüketmekten kaçınması gerektiğini vurguladı

Editör: Uğur Keskin