KÜLTÜR - SANAT

Antalya'nın misafiri: Gaius Sezar

Roma İmparatorluğu'nun kudretli ancak kısa ömürlü hükümdarı Gaius Sezar'ın yaşamına dair dokunaklı bir hikaye tarihin derinliklerinden günümüze uzanıyor. Gaius'un ömrü, imparatorluk tahtına çıkışından çok, onun Limyra Antik Kenti'nde hayata gözlerini yumduğu anın üzerinde bıraktığı etkiyle anılıyor

Sarpedon’dan Keykubad’a Bir Zamanlar Antalya kitabında da belirtildiği gibi Gaius Sezar, Roma İmparatorluğu'nun tahtına çok kısa bir süre oturan ancak tarih sayfalarında kalıcı bir iz bırakan bir isimdi. Gaius, Marcus Vipsanius Agrippa ve Yaşlı Julia'nın en büyük oğlu olarak dünyaya gelmişti. Ancak kader onu, Roma İmparatoru Augustus'un evlatlığı yaparak adını ‘Gaius Julius Caesar Vipsanianus’ olarak değiştirmeye zorladı.

BEKLENMEYEN SON

Genç imparator, henüz 24 yaşında iken Ermenistan'ın topraklarına düzenlenen seferde yaralandı. Yaraları, ona yaşam mücadelesi veren bir savaşçı gibi iz bıraktı ancak ne yazık ki kurtarılamadı. Gaius Sezar, Roma'ya dönüş yolunda, hayata Limyra'da veda etti. Bu antik şehir, Likya Uygarlığı'nın nadide eserlerinden biriydi ve Gaius Sezar'ın son istirahatgahı olacaktı.

LİMYRA'NIN KUCAKLADIĞI ANIT MEZAR

Gaius Sezar için inşa edilen mezar, Limyra'nın topraklarına gömülen imparatorun anısını yaşatmak için yükseldi. Ancak bu mezar sadece bir mezar değildi; içinde Gaius Sezar'ın naaşının bulunmadığı, sadece onun büyüklüğünü yansıtan bir anıt niteliğindeydi. Roma'ya gönderilen cenaze, anıtsal mezarın gölgesinde, onun hatırasını yaşatmaya devam etti.

ANITIN MİMARİSİ

Gaius Sezar'ın mezarı, mimarisi ve çevreleyen mermer kabartmalarıyla ünlüydü. Anıtın yüksek kabartması, Augustus Dönemi realizmini yansıtarak izleyenlere bir zaman yolculuğu vaat ediyordu. Antalya Müzesi'nde sergilenen bu kabartma, tarihin derinliklerinden gelen bir anıtın güzelliğini ve büyüklüğünü taşıyordu.

DOĞUMDAN ZİYADE BİR BAĞLILIK MESELESİ

Gaius Sezar'ın Limyra'da son nefesini verdiği yer, Antalya'nın tarihine eşsiz bir dokunuş katmıştı. Ancak Antalyalı olmak için sadece bu topraklarda doğmak gerekli değildi. Antalya'nın kalbinde yaşayanlar, bu tarih kokan topraklara duydukları bağlılıkla Antalyalıydılar. Gaius Sezar'ın mezarı, sadece bir imparatorun değil aynı zamanda bir şehre ve onun tarihine gömülmüş bir hikayeydi. Haber/Erendiz ÖZKURT