2008 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 15 Eylül’ü Dünya Demokrasi Günü ilan etti. O tarihten bu yana her 15 Eylül’de Türkiye’de ve dünyada demokrasi adına kutlamalar ve çeşitli etkinlikler yapılıyor. 193 üyeli BM Genel Kurulu’nun kararında demokrasinin ‘İnsanların siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel sistemlerini kendi özgür iradeleriyle belirleme ve bu sistemlere tümüyle katılma temeline dayalı evrensel bir değer olduğu’ vurgusu yapıldı.
ATATÜRK’ÜN DEMOKRASİYLE İLGİLİ SÖZLERİ
Dünya Demokrasi Günü denilince Türkiye’de akla ilk gelen isim Mustafa Kemal Atatürk’tür. Türkiye’ye demokrasiyi getiren Atatürk’ü anmadan geçemeyiz. Atatürk’ün demokrasiye özgü birçok sözü vardır. Bu sözler:
· Türkiye’nin gelecekteki hükümet şekli kelimenin tam manasıyla demokratik olacaktır. Hâkimiyet hakkı halka tanınacak ve halk tarafından seçilen üyelerden meydana gelen Milli Meclis tarafından tatbik edilecektir. Milli Meclis kendi iradesini, üyeleri arasından seçtiği heyeti vekile vasıtasıyla nöbetleşe icra edecektir.
· Demokrasi esasına dayanan hükûmetlerde hâkimiyet halka, halkın ekseriyetine bağlıdır. Demokrasi prensibi; hâkimiyetin millete ait olduğunu, başka yerde olamayacağını iltizam eder. Bu suretle demokrasi prensibi, siyasi kuvvetin, hâkimiyetin menşeine ve meşruiyetine temas etmektedir.
· Cumhuriyet rejimi demek, demokrasi sistemi ile devlet şekli demektir.
· Biz Cumhuriyeti kurduk, on yaşını doldururken demokrasinin bütün gereklerini sırası geldikçe uygulamaya koymalıdır.
· Türkiye Cumhuriyeti'nde de birbirini denetleyen partilerin doğacağına şüphe yoktur.
· Demokrasi maddi refah meselesi değildir. Böyle bir nazariyat, vatandaşların siyasi hürriyet ihtiyacını uyutmayı amaçlar.
· Bir ulusu oluşturan bireylerin her çeşit özgürlüğü güven altında bulunmalıdır.
· Demokrasi, insan ırkının ümididir.
· Benim gayem Türkiye'de, yeni Türkiye Cumhuriyeti'nde millet hâkimiyetini takviye etmek ve ebedileştirmektir. HABER/ÇİĞDEM KORKAN