Son günlerde Türkiye’de üretilen sebze ve meyveler başta olmak üzere çok sayıda tarım ürününün özellikle Avrupa ve Rusya’ya giremeden geri gönderildiği öğrenildi. Ürünlerin geri gönderilme sebebi ise izin verilen miktarın üzerinde kimyasal ilaç artığı barındırıyor olmasıydı. Bu durum üreticiyi mağdur etti. Bunun yanında ortaya atılan bir diğer iddia da hem vatandaşları tedirgin etti hem de okların üreticiye çevrilmesine neden oldu.
İddiaya göre, özellikle Avrupa Birliği ülkeleri ve Rusya’ya ihraç edilen tarım ürünlerinde standartların çok üzerinde kimyasal ilaç artığı bulunduğu için ürünler gümrük kapılarından geri gönderildi. Geri gönderilen bu ürünler Türkiye’de iç pazarda tüketime sunuldu. Bu iddia üzerine gözlerin çevrildiği üreticilerden de cevap geldi.
Antalya Ticaret Borsası (ATB) Meclis Üyesi Sedat Ekici böyle bir durumun söz konusu olmadığını, ürünlerin gümrük kapılarından geri gönderilmediğini ifade ederek, “Standartların üzerinde kimyasal atık barındıran ürünler, izin vermeyen ülke hangisiyse o ülke sınırları içinde kalıyor. Türkiye’ye geri gönderilmiyor” dedi.
GERİ GİRİŞ SÖZ KONUSU DEĞİL
Konuyla alakalı konuşan Sedat Ekici, “Son günlerde kamuoyunda ciddi bir iddia ortaya atıldı. İlaçlı olduğu için ihracat yapılacak ülkelere alınmayan tarım ürünlerinin Türkiye pazarında satışa sunulduğu söylendi. Ancak böyle bir şey söz konusu değil. Standartların üzerinde kimyasal atık barındırdığı için gümrük kapılarında kalan ürünler Türkiye’ye geri giriş yapmıyor. O ülke sınırları içerisinde imha ediliyor. Hatta bunun için biz üreticilerden bir de atık parası alınıyor” diye konuştu.
KIRMIZI LİSTEYE EKLENİYORLAR
Ürünlerin standartların üzerinde kimyasal atık sebebiyle gümrükte kalmasının üreticiye büyük zararı olduğunu belirten Antalya Ticaret Borsası Meclis Üyesi Sedat Ekici, “Bu durum yaşandığında kırmızı listeye ekleniyoruz. Bu da bizler için ismimizin mimlenmesi gibi bir şey. Kırmızı listeye eklenmek ticari anlamda büyük sorun oluşturan bir durum anlamına geliyor” ifadelerine yer verdi.
ÜLKE İÇİNDEKİ ANALİZLER SİSTEMATİK OLMALI
Analizlerin daha sistematik bir şekilde yapılması gerektiğini söyleyen Ekici, “Ürünler ülke içinde yapılan analizlerde temiz çıkıyor. Ancak gümrüğe gidildiği zaman ‘ilaçlı’ olarak tabir edilen standardın üzerinde atık çıkması sebebi ile imha ediliyor. Bu durumun önüne geçilmesi üretici açısından oldukça önemli. Bunun için de ihracata yönelik yapılan analizlerin bütün tarım sektöründe aynı standartlara göre yapılması lazım. Böyle olursa, ürünlerde bir ilaç kalıntısı var ise sorun üretim aşamasında çözülür. Büyük efor sarf edilip gidilen gümrük kapısında ürün imha edilerek üreticinin girdiği zararın önüne geçilir” dedi.
BİLGİLENDİRME ŞART
Çoğu tarım ürünün de çeşitli ilaçların kullanılmak zorunda olduğunu belirten Sedat Ekici, “Tarımsal ilaçların bazıları birkaç gün içinde ürünün üzerinden silinirken, bazıları daha uzun sürelerde ürün üzerinde kalıntı yapabiliyor. Bu her ilaç için geçerli bir durumdur. O yüzden, üreticilerin hangi ilacı ne zaman kullanacağını bilmesi gerekiyor. Ürünlerin hasat edilmeden ne kadar önce ilaçlanması gerektiği ile alakalı bir bilgilendirme yapılması hem iç pazardaki tüketici için hem de ihracat için oldukça gerekli diye düşünüyoruz. Bu sayede yurt dışına ihraç edilen ürünlerin ziyan olma oranı ciddi seviyede düşer “ diye konuştu.