EKONOMİ

İşçilerin 176 bin liralık zaferi nasıl geldi?

Kocaeli’de üretim yapan bir tesisin işçilerinin verdikleri mücadele ile aylık maaşlarını 176 bin liraya çıkarmalarını değerlendiren Eğitim-Sen Antalya Şube Başkanı Kadir Öztürk, “Örgütlü mücadelenin önemini en net biçimde gösteren örneklerden biri oldu. Taviz vermeden, geri adım atmadan mücadele edersek her emekçi hakkını alır” dedi

İşçilerin 176 bin liralık zaferi nasıl geldi?

Türkiye’deki sabit gelirliler enflasyonun kurbanı olmaya devam ediyor. Artan enflasyonun yanında bir de maaşlara gelen zamlar enflasyonun çok altında olunca aylık sabit gelir ile geçinen, emekli, memur ve işçiler ekonomik anlamda adeta buhranı yaşıyor. 

Türkiye’deki çoğu emekçi bu durumla mücadele etmeye gayret ederken örnek niteliğinde bir haber Kocaeli’den geldi. Kocaeli’deki bir tesiste çalışan işçiler, üye oldukları sendikanın işletme yönetimi ile yaptığı uzlaşı sonucunda devasa bir zam aldılar. Buna göre işçilerin çıplak maaşı 102 bin TL’ye çıkarken yan haklar ve sosyal imkânlar da dahil edildiğinde işçilerin aylık maaşları 176 bin lira oluyor. 

TAVİZ YOK
Konu ile alakalı Ekspres’e değerlendirmelerde bulunan Eğitim-Sen Antalya Şube Başkanı Kadir Öztürk, “Bu zam zaferinin üzerinde durulması gereken çok önemli bir konu olduğunu düşünüyorum. Oradaki arkadaşlar bize birçok şeyin nasıl yapıldığının dersini verdi bize. Örgütlenmenin ne derece önemli olduğunu burada anlamış olduk. Biz emekçiler olarak hak ettiklerimizi alamıyoruz. Emekçiler, işçiler herkes kaybediyor bu düzende. Kaybetmemek için geri adım atmamak gerekiyor. Taviz vermeye gerekiyor. Bunun yanında örgütlendiğimiz sendikaların şube yönetimleri ve genel merkez yönetimlerinin tavrı da çok önemli. Onların da tabandan gelen bu mücadelenin içinde olması ona göre politikalar seyredip bizi yönetenlerin nezdinde haklarımızı araması gerekiyor” dedi.

SERMAYE BİZE MUHTAÇ 
Bazı sendikaların vatandaşın yararına değil zararına varlık sürdürdüklerini ifade eden Başkan Öztürk, “Bazı sendikalara bakıyoruz ki yöneticisi ömür boyu başkanlık sürüyor adeta. Ancak o sendikaya üye olan işçiler haklarını alamıyor. Bu tarz topluluklar her zaman işçinin emekçinin zararına varlık sürdürüyor. Unutulmamalı ki, 102 bin lira maaş alan arkadaşların kazandığı zaferi biz de kazanabiliriz. Biz de hak ettiğimizi alabiliriz. Örgütlü olduğumuz zaman her zaman kazanırız. Çünkü sermaye bize muhtaç. Bunların farkında olmak bu bilinçte olmak zorundayız” ifadelerini kullandı. 

4688 DEĞİŞTİRİLMELİ 
Sendikal eylemlerin kanunlar tarafından da engellendiğini ifade eden Başkan Kadir Öztürk, “Memurlar için 4688 sayılı sendika yasası çıktı. 2000'lerin başında çıkan bu yasa için o dönem ‘en azından bir sendika yasamız var’ diye mutlu olduk. Ancak bu yasa bizi kapsayan bir yasa değil. Grev hakkı yok, eylem hakkı yok. Bir sendika yasası gibi değil. Bizi korumuyor ve geliştirmiyor. Bu yasanın değiştirilmesini talep ediyoruz” ifadeleri ile sözlerini sonlandırdı.