Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'ne (FAO) göre, dünyada her yıl 1 milyar 300 milyon ton gıda israf ediliyor. Bu miktar, her yıl açlık çeken 820 milyon insanı dört misli doyurmaya yetecek kadar bir gıda kaybına işaret ediyor. Üretilen gıdanın yaklaşık yüzde 14’ü, satış noktalarına ulaşmadan kayboluyor. Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Ali Manavoğlu gıda israfına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
‘YANLIŞ ALIŞVERİŞE DİKKAT!’
Gıda israfının temel sebeplerinden birinin yanlış alışveriş alışkanlıkları olduğunu vurgulayan Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Ali Manavoğlu, “Gıda israfı, temelde alışveriş alışkanlıklarımıza dayanan bir sorundur. Çoğu zaman dolaplarımızı tıka basa doldurmak yerine, daha dengeli ve ihtiyaçlarımıza uygun alışveriş yapmalıyız. Aksi takdirde, dolaplarda gereksiz bir yoğunluk oluşur ve soğuk hava sirkülasyonu sağlanamadığı için gıdalar erken bozulur” dedi.
GIDA İSRAFINI AZALTMANIN YOLLARI
Saklama yöntemlerinin de büyük önem taşıdığına dikkat çeken Manavoğlu, “Örneğin, yeşillikleri yıkayıp ıslak havlularla sararak saklamak, onları daha uzun süre taze tutmanın etkili bir yoludur. Ancak çoğu zaman, yeşillikler poşetlere koyulup ağızları kapatılarak buzdolabına yerleştiriliyor. Bu da gıdaların hızla bozulmasına yol açar” şeklinde uyarıda bulundu.
Gıda israfını azaltmanın önemli bir adımının daha dikkatli alışveriş yapmak olduğunu belirten Manavoğlu, “İhtiyacımız kadar, küçük miktarlarda ve planlı bir şekilde alışveriş yaparak, gereksiz gıda alımını engelleyebilir ve bu sayede gıda israfını önemli ölçüde azaltabiliriz” dedi.